Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten informeren mantelzorgers niet

77 procent van de mantelzorgers heeft nog helemaal niets van hun gemeente gehoord omtrent de veranderingen die vanaf 1 januari plaatsvinden.

07 november 2014

Slechts een kwart van alle gemeenten heeft hun mantelzorgers geïnformeerd over de veranderingen die vanaf 1 januari plaatsvinden op het gebied van zorg. Dat blijkt uit een peiling van Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Mezzo.

Beroep op omgeving
Met ingang van het nieuwe jaar wordt veel zorgtaken vanuit de AWBZ naar de nieuwe Wmo overgebracht. Gemeenten worden hiervoor verantwoordelijk. Dit gaat gepaard met een flinke bezuiniging. Gemeenten vergoeden niet meer alle zorg en mensen die zorg nodig hebben moeten vaker een beroep gaan doen op hun omgeving. Mantelzorg speelt daarbij een belangrijke rol. Nu al zorgen 2,6 miljoen mantelzorgers langdurig voor iemand anders.


77 procent heeft niets gehoord

Mezzo ondervroeg ruim 500 mantelzorgers. Slechts 12 procent van de mantelzorgers heeft een nieuw aanbod van hulp of zorg gekregen van zijn of haar gemeente. In 11 procent van de gevallen is er al wel contact hierover geweest met de gemeente. 72 procent is nog helemaal niet geïnformeerd door de gemeente en 77 procent heeft zelfs nog helemaal niets gehoord. Het uitblijven van informatie vanuit de gemeente en de onduidelijkheid welke invloed de gevolgen voor de overgang volgend jaar hebben op hun naaste én hun eigen leven, vergroten de zorgen.

Zorgen
Mezzo maakt zich zorgen over het gebrek aan communicatie van gemeenten aan hun mantelzorgers.

‘Uit het onderzoek blijkt dat bijna 60% van de mantelzorgers zich vaak zorgen maakt over de veranderingen in de zorg. Er gaat vanaf 2015 wel degelijk veel veranderen’, aldus Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk. Volgens de organisatie is bijna een half miljoen mantelzorgers nu al overbelast. ‘Gemeenten kunnen wel de druk op mantelzorgers verhogen maar zij zijn er tegelijkertijd ook verantwoordelijk voor dat mantelzorgers de zorg kunnen blijven combineren met hun eigen leven.’


Ondersteunen 

Gemeenten zouden zich meer moeten inspannen om mantelzorgers te vinden en met hen in gesprek gaan om in kaart te brengen wat de mantelzorg nodig heeft om zijn zorgtaak te kunnen blijven uitvoeren. ‘Dat is van wezenlijk belang, want de mantelzorgers bij wie het water aan de lippen staat moet de gemeente juist ondersteunen ipv de druk opvoeren.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anoniem
Hoe zou dat gaan met mantelzorgers die zorgen voor iemand in een andere gemeente? Vallen die tussen de wal en het schip?
huisman / gemeente
En hoeveel procent heeft contact opgenomen met de gemeente, of blijven zij gewoon achterover leunen.
A. Wassenburg
Hallo Hans: Mantelzorgers die achterover leunen???? Die bestaan niet, net zomin als het menselijke gezicht van Rutte II. In gewoon Nederlands, Hans: mantelzorgers zijn heel veel tijd kwijt aan mantelzorgen, naast hun baan, hun gezin en hun andere verplichtingen. Juist omdat zij het zo druk hebben, mogen ze van gemeenten verwachten dat die deze mensen ondersteunen in hun vele, vele taken. Bijvoorbeeld door hen tijdig te informeren. Dat is gewoon maatschappelijke beleefdheid.
Advertentie