Advertentie
sociaal / Nieuws

Deadline pgb-herbeoordeling wordt lastige klus

Het is bijvoorbeeld maar de vraag of er genoeg mankracht is om al die herbeoordelingen voor 1 oktober af te ronden.

19 augustus 2015

Het is maar zeer de vraag of gemeenten de deadline van 1 oktober voor het herbeoordelen van de pgb’s gaan halen. Volgens de VNG wordt het voor sommige gemeenten een lastige klus. ‘Dit zorgvuldig doen vergt tijd’, aldus de VNG ‘Gemeenten zijn volop bezig, maar we krijgen van verschillende gemeenten signalen dat het tegenvalt.’

125 duizend pgb's
Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) heeft gemeenten onlangs per brief geïnformeerd over het feit dat ze voor 1 oktober hun pgb-houders opnieuw moeten hebben beoordeeld om te kijken of ze volgend jaar voor een pgb in aanmerking komen. Dat betekent dat landelijk het budget van zo’n 125 duizend pgb-houders opnieuw onder de loep genomen moet worden. ‘Er wordt dus flink gevist in de vijver van herbeoordelaars’, aldus een woordvoerder van de VNG. ‘Met andere woorden, het is maar de vraag of er genoeg mankracht is om al die herbeoordelingen voor 1 oktober af te ronden.’


Opmerkelijk
De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (CDA, Zorg) noemt het opmerkelijk dat Van Rijn ineens met de deadline van 1 oktober op de proppen komt. ‘Eerder hebben we samen de, volgens ons realistische deadline, van 1 december afgesproken.’ Volgens De Jonge had het herbeoordelen van pgb’s de afgelopen maanden niet de hoogste prioriteit. ‘Onze voornaamste belang is de continuïteit van de zorg voor de budgethouder. De gemeente Rotterdam is daarom de afgelopen maanden ten eerste aan de slag gegaan met het herstellen van allerlei administratieve fouten omdat we het belangrijk vinden dat de mensen die nog geen uitbetaling ontvingen zo snel mogelijk werden geholpen.’ Van de 4100 pgb-houders moet Rotterdam er nog 1400 herbeoordelen.

Zand in de motor
Amsterdam is nog aan het uitzoeken of het de deadline gaat redden. ‘Eind deze week weten we daarover meer’, aldus een voorlichter. ‘Maar die informatie gaat dan eerst naar de raad voordat het in de media komt.’ Ze voegt eraan toe dat het waarschijnlijk ‘passen en meten’ wordt. Ook Den Haag weet nog niet of de deadline gehaald zal worden. ‘Er is natuurlijk heel veel gebeurd rondom de pgb’s’, aldus een voorlichter doelend op de chaos die ontstond doordat veel zorgverleners niet uitbetaald kregen. ‘Daardoor kwam er wat zand in de motor, om het zo maar uit te drukken. We hebben voor de zomer de gegevens van de SVB gekregen, dus of het lukt om voor 1 oktober de herbeoordeling klaar te hebben, is nog niet bekend.’

Extra capaciteit
Den Haag zal mogelijk extra capaciteit inhuren om de beoordelingen te kunnen doen. Een andere optie is om de huidige indicaties door te laten lopen tot het moment dat de herkeuringen gedaan zijn. ‘Dan heb je wat extra tijd. De kans bestaat dan dat er geld uitgekeerd wordt aan mensen die daar vanaf 2016 geen recht meer op hebben, maar dat is dan maar zo. Belangrijker dan de deadline halen is voor de gemeente om het goed en zorgvuldig te doen.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Roeland
Waarom toch weer zo'n slappe reactie van de VNG.

Gemeenten krijgen mes de keel, VNG sputtert slechts een beetje.

Waardeloze club zakkenwassers !
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Is die Van Rijn nu werkelijk zwakzinnig, of wordt hij omringd door een snel heikneuters die hem niet of althans te laat adviseren? Amper bekomen van de schrik om zijn pluche zetel te verliezen, komt er zo'n brief. En wel ja, in de vakantieperiode.

Het is inderdaad zo dat al veel langer bekend was dat de herbeoordelingen dienden te geschieden. Laat dat proces op zorgvuldige wijze en met oog voor de belangen van de burger afgewikkeld worden. Door de druk op te voeren wordt het haastwerk en vergroot het de kans op fouten. Gemeenten krijgen 9 maanden om een herbeoordeling uit te voeren, de SVB 3 maanden om dat in te voeren in hun systemen.

Gemeenten hebben deze taak gekregen omdat ze dichter bij de burger staan en dus beter kunnen beoordelen wat wel of niet nodig is. Als je nu - zoals eerder geschied - weer hordes externen inhuurt om die klus te klaren, blijft er weinig meer over van het uitgangspunt. In de bezwaarcommissies waarin ik zit heb ik veelvuldig het signaal gehoord dat de extern adviseur van de gemeente nauwelijks wist wat er speelde, daardoor niet zorgvuldig te werk ging en meteen maar vertelde dat als de burger het met de uitkomst niet eens was ze maar in bezwaar moesten gaan. Had het toch ook gewoon door het departement gedaan kunnen worden.

En ja, voor het invoeren in systemen kun je wel hordes externen inhuren. Zo'n klus is gemakkelijker uit te besteden dan het geven van een oordeel over de indicatie. Een beetje datatypiste klopt gemakkelijk een paar honderd dossier per week in het systeem, dus het probleem zou niet moeten zitten aan de kant van de SVB. Gelet op de brief van Van Rijn begin ik daar nu aan te twijfelen. Zouden ze nu na ruim 8 maanden de systemen nog niet op orde hebben? We gaan het zien.
Linda
De arrogantie ook: Eerst met de gemeenten afspreken dat 1 december de deadline is. En dan eenzijdig zo maar 2 maanden eraf halen. Zodat er sinds zijn breif van 7 augustus nogmaar 7 weken resteren. En ja, ook nog in vakantietijd.

Leo / uitvoering
en hoe gaan al die "professionele" inhuurkrachten van betaald worden? Mag hopen dat dit tocht niet van het toch al zeer beperkte budget PGB/WMO zal gaan.
A. Wassenburg
Daar gaan we weer. Blijft dit gedonder nou net zo lang doorgaan tot de doelgroep het loodje heeft gelegd? Nieuwe manier van besparen... effectief, dat wel. Volgend jaar in plaats van 4,5 miljard, 10 miljard over voor de veelverdieners.
Advertentie