of 59250 LinkedIn

D66 in Amsterdam wil au pairs voor ouderen

Het plan van D66 in Amsterdam voor een zorg au pair is ingegeven door de bezuinigingen waar gemeenten mee te maken hebben.

De raadsfractie van D66 in Amsterdam gaat onderzoeken of het mogelijk is au pairs in te zetten in de zorg voor ouderen. Een raadsvoorstel van Meltem Kaya hierover wordt binnenkort in de raad besproken.

Sociaal gat
Ouderen wonen steeds lange zelfstandig. Daarvoor is de hulp van familie, vrienden en thuiszorg nodig. Maar daarnaast kan er een ‘sociaal gat’ ontstaan, aldus Kaya. ‘Veel ouderen hebben behoefte aan gewoon menselijk contact. Een praatje en wat extra aandacht werkt dan opbeurend. Vaak ontbreekt het juist aan dat extra praatje. Niet omdat de thuiszorg dit niet wilt, maar hier gewoonweg geen tijd voor heeft. Door zorg au pairs in te zetten kunnen we ouderen die dit willen extra aandacht geven’.

Gezelligheid
Het plan voor een zorg au pair is ingegeven door de bezuinigingen waar gemeenten mee te maken hebben. Kaya : ‘We kunnen gewoonweg niet alles op de op oude manier blijven doen. We moeten op zoek naar nieuwe vormen van contracteren en zorg verlenen’. Volgens D66 is de zorg au pair een win-win oplossing voor gemeenten en ouderen. ‘De zorg au pair kan helpen bij het huishouden, maar ook zorgen voor gezelligheid en lichte persoonlijke verzorging. Hiermee kunnen we eenzaamheid en ondervoeding bij ouderen voorkomen’. Ze benadrukt dat een zorg au pair niet opgelegd wordt maar alleen is voor ouderen die dat leuk lijkt.


Rijke oudere
Au pairs die naar Nederland willen komen om voor kinderen te zorgen zijn er genoeg. Kaya denkt daarom dat ook zorg au pairs te vinden zijn. ‘Er zijn al zo’n 5000 tot 7000 zorg au pairs actief, maar dan gaat het vaak om rijke ouderen die zelf een au pair halen. Of om mensen die vanuit hun pgb het betalen en dan gaat het om een veel hoger salaris.’ De ervaringen hiermee zijn heel positief, aldus Kaya. Met haar plan wil ze de zorg au pair voor een bredere doelgroep mogelijk maken.


In huis
Net als bij de kind au pair kan ook de zorg au-pair bij de persoon in huis wonen die wat extra aandacht kan gebruiken. Maar de au pair kan ook voor vier of vijf mensen zorgen, als een soort ‘buurt au pair’. Ook de uitstapjes die au pairs vaak maken om een land te leren kennen, kunnen wat Kaya betreft doorgaan. ‘Dat kunnen ze samen met de ouderen gaan doen. Ik zie het als bijvangst dat ze op die manier de eenzaamheid tegen kunnen gaan.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Geheel eens met Johannes. Wat een stelletje narcistische wereldvreemden die D66-ers.
Door Frits van Vugt (adviseur en onderzoeker sociaal domein) op
Op zich een sympathiek idee. Ouderen die meer aanspraak en hulp krijgen van jonge mensen. Kan isolement doorbreken. Maar wie betaalt dat? Volgens de indienster van het voorstel. mevr. Kaya van D66 A'dam, de gemeenten en zorgverzekeraars. De samenleving dus. Er is meteen al flink kritiek op het voorstel: aangezien yuppen (vooral onder D66'ers te vinden) geen tijd meer om hun ouders te bezoeken, moet een ander het maar doen (en betalen). Maar dat lijkt me iets te kort door de bocht.

Aan de andere kant is de stellingname van Kaya dat "er geen enkele financiële reden waardoor dit niet kan" tamelijk naïef. Gemeenten en zorgverzekeraars hebben geen geld om full time zorg te betalen bovenop de zorg die nu al bekostigd wordt.

En wordt een beroep gedaan op de regeling voor buitenlandse aupairs, zoals Kaya ook doet, dan wijs ik er op dat deze regeling bedoeld is voor een uitwisselingsprogramma, waarbij een aupair voor max één jaar onze cultuur leert en en passant meehelpt in de huishouding/kinderoppas voor max 30 uur in de week, en dat voor een schamele vergoeding van 200 euro. Kost, inwoning en vergoeding worden trouwens door het gastgezin betaald, en niet door de overheid!

Nog los van het taalprobleem, denk niet dat deze regeling over te zetten valt op de zorgproblematiek van ouderen. Op zijn minst zou er een volledig andere regeling moeten komen, die wel recht doet aan zowel de betaalbaarheid, de zorgexpertise en de rechtspositie van betrokkene. Maar daar gaat D66 in onze hoofdstad niet over.....
Door Ambtenaar (ambtenaar) op
Dan nog wel "even" de regelgeving aanpassen. Als iemand een uitkering, toeslag heeft, gaat dit weer gevolgen hebben voor de hoogte bij inwoning. Kortom met de nederlandse regeltjes wordt het weer een probleem voor de oudjes. Het wordt tijd dat onze redelijke alternatievelingen zich gaan realiseren wat de gevolgen zijn van hun "frisse" plannetjes.
Door Henriette op
Dat kost weer heel veel extra geld.
Laat de vrijwilligers met hun gouden hart dat maar doen.
Als de ouderen dat willen inderdaad.
Door Manfred op
Is er aan de ouderen gevraagd of ze dit willen ?
Is er onderzoek geweest onder alle ouderen ?
Of wordt er maar gewoon van uit gegaan dat iedere oudere eenzaam is ?
Niet alle ouderen zijn gelijk en sommige ouderen vinden het prettig om op zichzelf te leven.
Vraag het even voor de zekerheid dit is wel zo netjes.

Door de hoop (mantelzorger) op
Ik vind dit een verfrissend idee! De zorg is een zeer complex gefinancierde en bestuurde moloch geworden. Dan is het veel simpeler en makkelijker voor de burger om een au pair in dienst te hebben. Immers wie betaalt, die bepaalt.
Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
Zijn ze bij D'66 wel goed bij hun hoofd, want dit is een absurd slecht plan. Te gemakkelijk wordt er gezegd dat de ouderen liever langer op zichzelf willen wonen. De verzorgingshuizen zijn ze uitgejaagd. Men vergeet dat er velen zijn, waarvoor het onverantwoord is om langer thuis te blijven wonen. In een verzorgingshuis hebben ze aanspraak en wordt er wat voor ze gedaan. Dat los je niet op met een au pair. Om daar een au pair bij te zetten is waanzin, omdat ze ten eerste veel te kostbaar zijn en bovendien een aantasting vormen voor de privacy. Kinderen mogen hun ouders niet in huis nemen, want dan worden ze gelijk gekort. Maar D'66 heeft in het verleden wel meer ideeën gelanceerd, die geen enkele bijdrage hebben geleverd aan een verbetering en slechts alleen maar geld blijft kosten. Dus dit idee direct maar in de prullenbak.
Door Nick (agent) op
Echt bezopen dit idee! Komen zij dan uit België? Hoe moet een oudere, die (meeste) alleen de lagere school hebben doorlopen communiceren met de au pair ? Kom vanaf je pluche en steek je handen uit de mouwen.
Door Rekenaar (medewerkster) op
Ja, ook ik word hier cynisch van. Wat is D66 toch bewogen na alle afbraakactiviteiten. Let wel, D66 bedoelt hier au pairs uit het buitenland hè. Leuk voor al die ouderen, die het voor hun gezelligheid moeten hebben van een au pair die de taal en de gewoonte van de oudere niet kent.
Maar goed, de kinderen hebben dan wel hun handen vrij en kunnen zonder schuldgevoel verder met hun eigen belangrijke leven.
Uiteraard geldt dit allemaal niet voor al die lieve, verzorgende kinderen en mantelzorgers die beter begrepen hebben waar het in het leven en tussen de generaties allemaal echt over gaat.
Door Edmond van Ooijen (emeritus docent staats- en bestuursrecht en kaderlid FNV) op
Gaat de meest fanatieke ouderen-hatende partij zich ineens bekommeren om de zorg voor ouderen?? Als de vos de passie preekt, boer let op je kippen!