Advertentie
sociaal / Nieuws

D66: Gemeenten dwingen tot extraatje minima

Als het aan D66 ligt mogen gemeenten niet zelf kiezen of ze een extraatje geven aan minima met een baan en AOW-ers.

12 juni 2014

Als het aan D66 ligt, mogen gemeenten het eenmalige extraatje dat het kabinet heeft toegezegd aan alle minima niet weigeren. Nu is het zo dat het kabinet dat extraatje alleen aan bijstandsgerechtigden overmaakt. Werkenden en gepensioneerden met een laag inkomen moeten het bij de gemeente aanvragen. Ze moeten vervolgens maar afwachten of het ook wordt toegekend.

Belofte 

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg heeft dat donderdag gezegd in reactie op een bericht in De Telegraaf. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken moet volgens hem regelen dat gemeenten het extraatje niet mogen weigeren als iemand aan de criteria voldoet. Het extraatje, dat op Prinsjesdag werd aangekondigd, bedraagt voor gezinnen 100 euro, voor een alleenstaande ouder 90 euro en voor een alleenstaande 70 euro. Het geldt voor iedereen met een inkomen tot maximaal 110 procent van het minimumloon.

Gemeenten kunnen weigeren
In de uitwerking van het plan stelt Klijnsma echter dat alleen bijstandsgerechtigden het extraatje rechtstreeks krijgen overgemaakt. Minima met een baan en AOW-ers moeten bij hun gemeenten een aanvraag indienen. Het staat gemeenten echter vrij deze aanvraag al dan niet te honoreren. Gemeenten kunnen er ook voor kiezen het geld aan te wenden voor bijvoorbeeld andere manieren van armoedebestrijding.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Evert / Ambtenaar
Wel een beetje goedkoop van deze D66-meneer, geld toezeggen uit andermans portemonnee. Terwijl gemeenten toch zo worden gekort bij de decentralisaties.
True
Typisch d66; pak ze alles af en geef ze een lolly, een dankbare glimlach.
herman / ambtenaar
Een fooi van 70 euro? Wat kost het aan uren/FTE's om te gaan bepalen wie er op die paar tientjes recht heeft? Symboolpolitiek!
Advertentie