Advertentie
sociaal / Nieuws

Coalitie wil af van toelage kleine scholen

Kleine scholen die goed samenwerken, kunnen een bonus verdienen. Coalitiepartijen VVD en PvdA willen af van de toelage die kleine scholen nu van de overheid krijgen om rond te komen.

30 maart 2013

Kleine basisscholen moeten volgens coalitiepartijen VVD en PvdA niet langer een toelage van de overheid krijgen om rond te komen. Wel kunnen ze een bonus verdienen als ze goed samenwerken. Dat hebben de partijen zaterdag laten weten.

Dreigende sluiting Basisscholen met minder dan 100 leerlingen maken zich zorgen over hun toekomst. De Onderwijsraad heeft staatssecretaris Sander Dekker geadviseerd deze scholen te sluiten, omdat ze de onderwijskwaliteit niet kunnen garanderen. Dekker moet nog reageren op de plannen. Nu moeten scholen sluiten wanneer ze minder dan 23 leerlingen hebben.

Samenwerking in omgeving

De coalitie vindt de norm van 100 leerlingen te strikt. Kleine scholen moeten volgens VVD en PvdA open kunnen blijven, zolang ze goede kwaliteit leveren en samenwerken met andere scholen in de omgeving. Dat biedt de kleine scholen hoop, omdat ook partijen als CDA en ChristenUnie zich flink verzetten tegen de norm van 100 leerlingen.

Onderwijskwaliteit voorop

Wel is het volgens de coalitie belangrijk om de balans te zoeken, zodat er niet té weinig leerlingen op een school zitten. ,,Leerlingen moeten met leeftijdsgenootjes in de klas zitten, want dat komt de kwaliteit van het onderwijs ten goede'', stelt PvdA-Kamerlid Loes Ypma. En VVD-Kamerlid Karin Straus: ,,Leerlingen leren niet alleen van hun leraren, maar ook van elkaar.'' Straus vindt verder dat scholen hun ogen niet moeten sluiten voor de teruglopende leerlingenaantallen. ,,In plaats daarvan roep ik de scholen op om in hun regio te werken aan creatieve oplossingen zoals bijvoorbeeld samenwerkingsscholen."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie