Advertentie
sociaal / Nieuws

Aantal voedselbankklanten stijgt 'schrikbarend'

Volgens Clara Sies van de Stichting Voedselbanken Nederland zijn er in het eerste kwartaal al net zoveel aanmelding als in heel 2011.

06 april 2012

Het aantal mensen dat zich in de eerste drie maanden van 2012 bij Voedselbanken Nederland heeft aangemeld, is schrikbarend. Volgens Clara Sies van de Stichting Voedselbanken Nederland zijn er in het eerste kwartaal al net zoveel aanmelding als in heel 2011. Dat zei ze vrijdag in het Radio 1 Journaal.

Toevoer neemt af

Alleen al in Rotterdam zijn er dit jaar 500 nieuwe aanmeldingen binnengekomen. ,,Ongetwijfeld komt dat door de economische crisis. Mensen hebben meer kosten zoals hogere eigen bijdragen, hogere energierekeningen'', aldus Sies. Tegelijk neemt de toevoer van voedsel aan de voedselbank af. Dat is een trend die vorig jaar ook al zichtbaar was. ,,Er zijn genoeg overschotten, maar die komen niet naar ons toe'', zei Sies.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Tja, helaas kunnen mensen niet goed voor zichzelf zorgen...ondanks de Nederlandse verzorgingsstaat. Over erger nog, verwachten gered te worden als ze zelf in het water zijn gesprongen.



Dus de voedselbank, zal net als elk vangnet, nooit voldoende zijn
ww-er
Logisch na baanverlies en 50 plusser. Niet oordelen mensen over mensen in de bijstand. Na ww volgt nu eenmaal bijstand. Heb je 20/30 jaar gewerkt kun je eerst alles lekker opvreten als je overwaarde of spaargeld hebt. Tja daar heb je voor gewerkt al die jaren. Stank voor dank in Nederland. Wat ik niet eerlijk vind is dat alle mensen die hier vanuit het buitenland komen ook bijstand krijgen. Mensen die illegaal zijn, en mensen die in de gevangenis zitten krijgen allemaal bijstand. Dit is een verkeerd recht in Nederland vind ik. Ik vind bijstand is alleen voor mensen die altijd keihard hebben gewerkt in Nederland en op dit moment geen baan kunnen krijgen, maar wel even een paar uur per dag (meer kunnen ze niet krijgen) denk aan thuiszorg, postbezorging etc. of vrijwilligerswerk. De rest weg met die bijstand. Met andere woorden mensen die altijd keihard hebben gewerkt hebben recht op voedselhulp. mensen die nooit gewerkt hebben op de zieken na) hebben en mogen gewoon geen recht hebben op bijstand en voedselhulp. En dit zeg ik zelf als bijstander. Maar ik heb er recht op. Altijd keihard gewerkt en nu opnieuw moeten opbouwen. laagoipgeleid minimumloontje. 866 netto mensen daa r moet ik het ook van doen en heb ook geen voedselbank ets of iets anders. Als het zo door gaat kom ik hier natuurlijk wel in. maar ik vind ik heb echt onzettend mijn best gedaan. 44 plusser. na mijn onmtslag. maar er is geen baas mewer ter wereld die je aannemd op 40 uur op papier. het is 0 urencontracten. maar daarmee blijft nederland onder bijstand. Er zijn zoveel mensen die wel werken, maar gewoon niet meer dan bijstand verdienen en dat vergeet iederteen in Nederland , dat dit bestaat. Denk aan al die alleenstaande moeders die ibn de zorg werken bijvoorbeeld. Die werken onder bijstand. Ik hoop dat Rutte deze site ook eens leest. Maar hij heeft geen ideee wat er in ons land echt speelt . veel te jong en nooit werkloos geweest helaas.
D. van Arum / hoofd financien
Als medewerker van de Voedselbank met ongeveer 300 pakketten per week zie ik veel klanten voor herindicatie, veel met schulden, aanzienlijke schulden 10.000den Euro's.



Hypotheekachterstanden, geen werk meer, arbeidsongeschiktheid, ziektewet, en ga maar door om maar even niet te spreken over echtscheidingen, gebroken gezinnen etc.



Een deel van deze gezinnen zit in de schuldsanering, met alle problemen van dien, over al dit soort zaken is een avondvullend programma te houden.



Ik doe een dringend beroep op deze lezers die het nodige kunnen missen voor de voedselbank om dit ook ECHT te doen.

Namens onze klanten hartelijk dank.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Helaas staat niet alleen dit kabinet volledig met de rug naar de samenleving gekeerd, maar ook het grootste deel van de Tweede Kamerleden. Zuurheid en repressie tekenen het politieke klimaat. Mensen die het even niet redden, worden keihard overboord gedonderd. We kunnen veel leren van Scandinavië, waar mensen als Kitty begeleid worden naar een andere baan. Als je mensen begeleidt en coacht, dan mag je als samenleving een tegenprestatie verlangen. De harde toon van minister Kamp roept alleen maar ergernis op. De harde en scherpe tonen van de PVV gaan helaas steeds breder klinken.
gerrie
Tegels uit de tuin en groenten gaan verbouwen. De grootste flauwekul die voedselbanken. Ja er zijn inderdaad een paar schrijnende gevallen, maar de rest heeft veel aan zichzelf te danken. Te lang feest gevierd en leuke dingen gedaan. En het voedsel in Nederland in spotgoedkoop. En maar lekker je handje ophouden. Ga aan het werk.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Schulden: € 10.000,-- euro ! Waar komen die vandaan !

Echtscheiding: oorzaak samenleving ?

Natuurlijk, er zijn oorzaken waar iemand niets aan kan doen en daardoor in de problemen komt. Maar veel oorzaken zijn terug te voeren verkeerd gedrag.

Tot mijn grote verbazing zag ik op de TV dat iemand zijn voedselpakket achterin een auto plaatste. Zal natuurlijk wel een leenauto van de bueren zijn geweest.
Advertentie