Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Structurele leegstand winkels blijft groeien

Meer winkels leeg, minder inwoners, concludeert adviesbureau DTNP bij de presentatie van de ‘Leegstandsbarometer 2014’.

13 november 2014

Het gaat nog niet de goede kant op met winkelleegstand bij gemeenten. Opnieuw groeit het aantal gemeenten waar de combinatie van groeiende leegstand en dalende bevolking zorgt voor een somber toekomstbeeld. Saneren is onvermijdelijk. Dat stelt ruimtelijk-economisch adviesbureau DTNP bij de presentatie van de ‘Leegstandsbarometer 2014’.

Meer leegstand, minder inwoners

Opnieuw is er meer winkelleegstand te verwachten in Nederlandse gemeenten, is de conclusie uit de vierde barometer van DTNP. Inmiddels kampt veertig procent van de gemeenten met een grote winkelleegstand en een afnemende bevolking. De onderzoekers bepaalden voor alle gemeenten de winkelleegstand en de bevolkingsprognose, aan de hand van gegevens van Locatus en CBS. In een 'webtool' zijn de gegevens gecombineerd en ontstaat per gemeente een actueel inzicht in de leegstandsverwachting.

Trend te zien

Nieuw aan de geüpdate Leegstandsbarometer is dat voor elke gemeente een trend is waar te nemen. Bestuurders en ambtenaren kunnen per gemeente en voor Nederland als geheel, de leegstands- en bevolkingsontwikkeling bekijken van de jaren 2011 tot en met 2014.

Saneren onvermijdelijk

Door stagnerende bestedingen, ondernemers die met pensioen gaan en de opkomst van webwinkels is de toename van leegstand in Nederland het afgelopen jaar twee keer zo groot als een jaar geleden, verklaart DNTP de verslechtering. Sanering van winkelvastgoed is vaak onvermijdelijk, stelt het bureau, hoewel op sommige plekken de kansen per straat kunnen verschillen. Een doordacht regionaal en gemeentelijk detailhandelsbeleid is onmisbaar om duidelijkheid te geven aan marktpartijen, luidt het advies.

Goed nieuws voor zes gemeenten

Behalve de negatieve tendens laat de barometer voor een derde van de gemeenten ook relatief goed nieuws zien. 134 gemeenten scoorden in 2014 beter dan zij vier jaar geleden deden, volgens DNTP. “De winkelleegstand is dit jaar in die gemeenten kleiner geworden en de bevolkingsprognose valt positiever uit (minder krimp of meer groei). Voor het gros van deze gemeenten (128) betekent dit echter nog niet dat ze uit de gevarenzone zijn.”

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Nederland is uitgewinkeld, kan ik me voorstellen met elke week nieuw personeel in vertrouwde winkels, dan nog liever geen spulletjes. Stik in je troep.
Rechtspraktijk BAWA Afd. Bestuursrecht / Juridisch adviseur bij BAWA c.s.
De massa wil toch draadloos kunnen kopen, draadloos internetten en draadloos mobielen. Dat je van elektromagnetische straling continue DNA-schade oploopt en er net zo ziek van kunt worden als van roken ( je kunt er kanker van krijgen) interesseert deze generatie niet.. Deze generatie denkt alleen maar aan consumeren. Dik worden, verslaafd aan alcohol en drugs en aan het mobieltje. Net als bij de waarschuwingen op sigarettenpakjes luistert deze generatie ook niet naar de waarschuwingen en berichtgeving van stopumts.nl .
Gert-Jan / beleidsadviseur
De wereld verandert en iedereen is in paniek!

De markt regelt het echter wel, als de overheid maar kaders biedt. Dat zijn in mijn ogen kernwinkelgebieden, ruimte voor grootwinkelbedrijven (ook buiten de binnenstad) en flexibele bestemmingsplannen, zodat bijvoorbeeld winkels bewoond kunnen worden en omgekeerd.

Advertentie