Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Provincies hebben geen grip op Groene Hart'

Volgens de Randstedelijke Rekenkamer hebben de provincies weinig gedaan met de aanbevelingen uit een Rekenkamerrapport van maart 2009.

22 augustus 2013

De provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland hebben onvoldoende grip op het gezamenlijke Groene Hart. Volgens de Randstedelijke Rekenkamer  hebben de provincies weinig gedaan met de aanbevelingen uit een Rekenkamerrapport van maart 2009.

Gezamenlijk beleid niet uitgewerkt

Deze conclusie trekt de Rekenkamer in het rapport Grip op het Groene Hart, dat overigens door de Gedeputeerde Staten van de drie provincies niet wordt onderschreven. Vier jaar geleden stelden zij in de zogenaamde Voorloper Groene Hart gezamenlijk beleid op om de waardes van het Groene Hart te beschermen en ontwikkelen. Maar dat gezamenlijke beleid is nauwelijks verder uitgewerkt. Zo zijn de kernkwaliteiten die waren benoemd – landschappelijke diversiteit, veenweidekarakter, openheid en rust en stilte - niet verder omschreven.

Elk op de eigen manier

De provincies zijn elk op hun eigen manier aan de slag gegaan, zegt Gerth Molenaar, directielid van de Randstedelijke Rekenkamer. ‘De provincies hebben hun gezamenlijke intenties vertaald in eigen structuurvisies, die in inhoud en systematiek van elkaar verschillen, en ze hebben ook hun eigen ruimtelijke kwaliteitsinstrumenten ontwikkeld. Dan loop je het risico dat je toch verschillen gaat zien tussen de provincies in de wijze waarop ruimtelijke ontwikkelingen worden aangepakt.’

Afwegingen maken

Als voorbeeld bekeek de Rekenkamer de aanleg van een woonwijk, een glastuinbouwgebied en een windmolenpark in de afgelopen jaren.  Voor de glastuinbouw werd een goede gezamenlijke afweging gemaakt over waar die wel en waar niet moest plaatsvinden. Maar bij de aanleg van de woonwijk werd het Groene Hart-beleid niet betrokken en bij het windpark was het niet doorslaggevend, terwijl daar volgens de Rekenkamer vraagtekens bij zijn te plaatsen.

Dezelfde taal spreken

Molenaar: ‘Het is niet de bedoeling om het gebied op slot te zetten, maar om goed af te wegen waar je welke ontwikkelingen wilt toestaan. Dan moet je zorgen dat je dezelfde taal spreekt.’ Ook adviseert de Rekenkamer om het beleid beter te monitoren en te sturen. Provinciale Staten kunnen zo beter volgen of het goed gaat.

Gedeputeerde Staten verwerpen kritiek

In een reactie op het rapport verwerpen de drie colleges van Gedeputeerde Staten de voornaamste kritiek. Volgens hen wordt nergens bij grensoverschrijdende Nationale Landschappen zo intensief door provincies en andere partijen samengewerkt als in het Groene Hart. Hoewel niet alle aanbevelingen uit 2009 zijn opgevolgd, menen de colleges dat zij voldoende grip hebben op het Groene Hart. De gezamenlijke doelen staan volgens hen niet onder druk. Volgende maand bespreken de verschillende Provinciale Staten het rapport.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Het zal mij- en al degenen die hart voor de natuur hebben, n.a.w. een rotzorg zijn wie verantwoordelijkheid hebben, invloed en macht t.a.v. het groene hart.

Punt is dat dat groene hart in stand moet blijven, en niet opgeofferd moet/mag worden aan economische belangen. Door te stellen dat er geen grip op is, plaveid men de weg al voor steen, staal en beton.

En de visie van de burgers hierop ???????? Tsja, die laten het zelf ook afweten. Zelfs bij verkiezingen verrekt men het gewoon om op de juiste partijen te stemmen. Wat een verantwoordelijkheidsgevoel t.a.v. hun nageslacht eigenlijk. Of gaat deze opmerking nu al te diep voor veel lezers ?

Flipper
Hart / Financiën
Als ik soort artikelen lees, denk ik aan:

- de maakbare samenleving

- regeltjes maken

- papieren realiteit

- achter de dijken zitten

- de burger is dom en moet gestuurd worden

- het systeem is bepalend en niet de burger of bedrijven.

Dit huidige systeem bestaat al meer dan een generatie, het enigste wat ik ervan geleerd heb is, dat de iedere bestuurder, belanggroepen, burgers en bedrijven om de regels omzeilen, als het hun uitkomt. Het is juist uitzonderlijk als de regels gevolgd worden.

Ik stel voor om alle wetgeving in dit land in de shredder te gooien en opnieuw te beginnen. Ik wil niet meer meedoen aan deze onzin.
Pieter Maessen / maessen beleidscommunicatie
Het Groene Hart ligt nu in drie provincies. Ik stel voor om het helemaal toe te voegen aan de provincie Utrecht. Dat wordt dan één grote provincie die vrijwel helemaal uit beschermde landschappen bestaat met in het midden één grote stad, Utrecht. Dat geeft identiteit en bestuurskracht.
Hans Middendorp / lid Alg. Best. van Delfland voor de Algemene Waterschapspartij
@Pieter Maessen: constructief voorstel, maar of het past in de huidige discussie over één landsdeel Noord-Holland + Flevoland + Utrecht?



Alternatief: maak de waterschappen verantwoordelijk voor het beheer van het Groene Hart. Waterhuishouding, bodemdaling en veenherstel zijn critical voor het Groene hart, en dit is core business voor waterschappen.

.
Advertentie