Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

LTO: 'Provincies pakken geld af van boeren'

Interprovinciaal Overleg IPO stelt voor om Europees geld voor boeren te besteden aan innovatie en duurzaamheid in de landbouw.

10 juli 2013

De provincies willen een deel van de Europese inkomenssteun voor Nederlandse boeren gebruiken voor meer innovatie en duurzaamheid in de landbouwsector. LTO Nederland staat op zijn achterste benen. De provincies spelen voor Sinterklaas over de rug van de boeren, vindt de Land- en Tuinbouworganisatie.

Schuiven tussen potten geld

De Europese Commissie geeft lidstaten de mogelijkheid om tussen verschillende potten te schuiven met het geld voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid. De grootste pot, de zogenoemde eerste pijler, is voor directe inkomensondersteuning aan boeren. In die pot zit voor Nederland 700 miljoen euro per jaar, zegt Gerbrand van ’t Klooster, coördinator Omgeving bij LTO. 'Dat is directe steun voor het feit dat je boer bent en dus landschap en natuurwaarden in stand moet houden.' De tweede pijler is het plattelandsontwikkelingprogramma (POP). Uit die pot geld, 80 miljoen per jaar voor Nederland, kunnen projecten worden betaald voor bijvoorbeeld innovatie, concurrentieversterking, agrarisch natuurbeheer en verbeteren van de leefbaarheid van het platteland. 

 

Inkomenssteun gaat al omlaag

Het Interprovinciaal Overleg stelt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) voor om gebruik te maken van de mogelijkheid om maximaal 15% procent van pijler 1 naar pijler 2 over te brengen. Dat zou gaan om circa 100 miljoen euro. Onbestaanbaar, vindt LTO Nederland. Vooral omdat de inkomenssteun de komende jaren voor veel boeren toch al fors omlaag gaat. Dat heeft te maken met wijzigingen in het verdeelsysteem en verlaging van het budget. Van 't Klooster: 'Voor sommige boeren gaat de inkomenssteun met 30 tot 40% omlaag.' 

 

Geld niet gebruiken voor publieke voorzieningen

Als het overgehevelde geld daadwerkelijk wordt ingezet voor innovatie en concurrentieversterking, ziet LTO nog wel mogelijkheden. 'Maar dat is niet op voorhand zeker. Het kan evengoed worden gebruikt voor fietspaden en dorpshuizen in agrarisch gebied. Dat zijn publieke voorzieningen. Als de overheid die belangrijk vindt, moet ze daar publieke middelen voor vrijmaken, maar niet door geld af te pakken uit de inkomenssteun voor boeren.' 

 

Provincies willen landbouwbeleid verbreden

IPO-woordvoerder Sander Hage laat weten het jammer te vinden dat deze discussie via de media wordt gevoerd. 'Er is nog niets besloten, we zijn in overleg.'  Provincies willen het Europese budget breder inzetten, zegt Hage, bijvoorbeeld voor concurrentieversterking en vergroten van duurzaamheid. 'Dat kan alleen - via cofinanciering - wanneer uit Brussel via de tweede pijler extra budget beschikbaar komt. Alleen door overheveling van geld kunnen we bijvoorbeeld jonge boeren ondersteunen.' Het overleg tussen LTO, IPO en de staatssecretaris duurt nog even voort. Ook de Tweede Kamer zal het onderwerp dit najaar op de agenda plaatsen. Voor eind 2013 moet Dijksma een voorstel indienen bij de Europese Commissie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie