Advertentie

Kleine scholen mogen blijven maar zonder extraatje

Staatssecretaris Dekker staat toe dat kleine scholen vanaf 23 leerlingen mogen blijven, maar ze raken wel de extra toelage kwijt.

29 mei 2013

Kleine basisscholen hoeven voorlopig de deuren niet te sluiten. Wel verliezen ze de komende jaren de extra bekostiging die ze nu nog wel krijgen. Dat maakt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) woensdag bekend.

Ondergrens 23 kinderen
Begin dit jaar adviseerde de Onderwijsraad de staatssecretaris om scholen met minder dan 100 leerlingen de deuren te laten sluiten. Dat advies neemt hij echter niet over, de ondergrens blijft op 23 leerlingen. Daar hebben met name christelijke partijen problemen mee. De ChristenUnie vreest dat schoolbesturen hiermee toch tot een fusie gedwongen worden. Vakbond CNV Onderwijs voegt toe: ,,Met een bonus op samenwerken stuurt het kabinet aan op schaalvergroting en krimpversterking, waar juist maatwerk en een regionale aanpak van de gevolgen van krimp de oplossing is’’, aldus voorzitter Helen van den Berg.

 
Fusies stimuleren 

De zogenaamde kleinescholentoeslag, die nu aan kleine schooltjes wordt uitgekeerd, wordt de komende jaren ingezet om juist fusies en samenwerkingen te stimuleren. Kleine basisscholen krijgen gemiddeld een groter budget per leerling dan grote scholen. Dat staat volgens Dekker samenwerking in de weg, omdat scholen er nu financieel op achteruitgaan als ze groter worden. Dekker verwacht in de loop van volgend jaar met een wetsvoorstel te komen. De nieuwe bekostiging zal naar zijn inschatting niet eerder dan augustus 2016 ingaan.

Aantal leerlingen neemt af

De komende jaren neemt het aantal basisschoolleerlingen af. In 2020 wordt een gemiddelde daling van 9 procent verwacht, in sommige delen van het land zelfs 30 procent. Op dit moment hebben ruim 1300 scholen minder dan 100 leerlingen, 462 van die scholen zijn de laatste in de plaats.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie