Advertentie
digitaal / Nieuws

Zelfredzaamheids-app voor de nieuwe WMO'ers

Hoe vergroot je de zelfredzaamheid van mensen met een lichte verstandelijke beperking zodat ze minder een beroep op de nieuwe WMO hoeven te doen? Met een app natuurlijk.

26 februari 2014

Hoe vergroot je de zelfredzaamheid van mensen met een lichte verstandelijke beperking zodat ze minder een beroep op de AWBZ hoeven te doen? Met een app natuurlijk. My-Mate helpt ze door de dagelijkse activiteiten heen.

Regie houden
Nu de extramurale begeleiding van licht verstandelijk beperkten per januari 2015 naar de (gemeentelijke) WMO wordt overgeheveld, zal er een groter beroep worden gedaan op de zelfredzaamheid van deze groep. De app My-Mate helpt deze groep met het regie houden over hun eigen leven, stellen CED-Groep (onderwijs) en ASVZ (zorginstelling), die gezamenlijk voor de ontwikkeling zorgden. De gemeente Rotterdam en Fonds NutsOhra zorgden mede voor de financiering. "Het is op zich al uniek dat zorg en onderwijs op deze manier bij elkaar komt", zegt Annelies Asberg, projectleider My-Mate.

App en site
My-Mate bestaat uit een app en een website met een agenda, een kasboek en stappenplannen die mensen door alledaagse activiteiten heen helpen. Ook biedt de app de mogelijkheid met een simpele handeling contact te zoeken met de ondersteuner (mantelzorger, vrijwilliger) die vervolgens op afstand kan meekijken in diezelfde agenda/kasboek/stappenplannen. "Alles is gericht op zelfredzaamheid, met een positieve insteek: alles wat ze kunnen doen, laat ze dat alsjeblieft ook doen", zegt Asberg. "Natuurlijk is iedereen verschillend, maar de verschillende stappenplannen die erin zitten kunenn daarvoor gebruikt worden en zijn ook aanpasbaar. Je hebt mensen die in de schuldhulpverlening zitten, maar ook mensen die het prima zelf kunnen. En als het bijvoorbeeld om lichamelijke gezondheid gaat, betekent dat voor de één gezonde boodschappen doen, voor de ander meer beweging."

Iets voor wijkteams?
CED Groep en ASVZ zullen de app waarschijnlijk verkopen of in licentie geven aan zorginstellingen. "Zij hebben de ondersteuners dicht bij zich: de mantelzorgers en de vrijwilligers." Gemeenten kunnen wellicht ook een rol krijgen in het gebruik van de app, denkt ze. "Het is mogelijk dat ook de wijkteams zeer geïnteresseerd zijn." Volgens Asberg wordt nog nagedacht over het precieze verkoopmodel. "We willen uit de kosten komen, maar we willen de app ook doorontwikkelen."

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine van Bergen / Lid Provinciale Staten Gelderland
@ johanna ( mag ik je achternaam en je beroep ook weten???). Ik ben WMO-consulent en kom dus veel in de praktijk, Misschien zou voor een enkeling zo'n zefredzaamheidsapp een oplossing zijn. Maar als dit (deels) in de plaaats komt van persoonlijk contact zullen bij velen de gevoelens van eenzaamheid alleen maar toenemen.
Toine van Bergen / Lid Provinciale Staten Gelderland
Typisch weer een studeerkamergedachte dat verstandelijk gehandicapten zonder problemen kunnen omgaan met een computer. In sommige gevallen zal dat lukken, in veel gevallen niet
F.Aarts / beleidsadviseur
Waarom moet er weer geld worden gevraagd voor een produkt dat is gefinancierd door instellingen in de semi-collectieve sector mede met inzet van middelen van de gemeente Roterdam. Het produkt is immers al betaald door de gemeenschap.
henk
Voor wie levert dit wat op?
Yvonne Jansen
@Toine van Bergen Typisch de reactie van een ex-politicus die het over een andere boeg gooit maar te weinig in de praktijk komt. In veel instellingen werken verstandelijk en dubbel gehandicapten al met een computer. Spelletjes, om hulp vragen, gewoon een praatje: het kan allemaal al. De helpdesk wordt in sommige gevallen bemensd door gehandicapten die er weer een baan aan hebben. In die gevallen geen smartphone oplossing maar pictogrammen op een scherm
Advertentie