Advertentie
digitaal / Nieuws

Krimp rijksoverheid pakt helft lager uit

De voorgenomen afslanking van de rijksoverheid komt ruim de helft lager uit dan afgesproken.

24 september 2009

De voorgenomen afslanking van de rijksoverheid komt ruim de helft lager uit dan was afgesproken. In 2011 zal het aantal rijksambtenaren zijn gedaald met 6090 in plaats van de beoogde 12.700. Dat komt omdat er tussentijds op bepaalde plekken ambtenaren bijkomen (6610).

Dat blijkt uit een brief die de Algemene Rekenkamer naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Die had de rekenmeesters verzocht om meer inzicht te geven in de rapportages van het ministerie van Binnenlandse Zaken over de vernieuwing van de rijksdienst.

Een woordvoerder van de Rekenkamer zei woensdag dat de Kamer tot nu toe geen totaaloverzicht had van de ambtelijke uitbreidingen, waar ze wel mee heeft ingestemd. De extra ambtenaren komen met name terecht bij de Belastingdienst, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de inlichtingendienst AIVD.

SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt de uitkomst geen verrassing. Hij vindt dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) de verkeerde aanpak heeft gekozen door direct een streefgetal te nemen en niet eerst te kijken waar ze ‘vet’ kan wegsnijden. Volgens Van Raak kan ze nog miljarden besparen op de inhuur van externe medewerkers. ‘Als je wilt afvallen, moet eerst het vet weg. De cultuur van inhuur moet worden gestopt.’

Ook Pierre Heijnen (PvdA) is niet verbaasd over de conclusies van de Rekenkamer. Onder normale economische omstandigheden zou het Kamerlid zich zorgen maken. Maar de bezuinigingen waartoe de economische crisis het kabinet dwingen, zullen ervoor zorgen dat de doelstelling alsnog wordt bereikt, verwacht Heijnen.

De Rekenkamer blijft bij de kritiek dat de rapportages op een aantal belangrijke punten geen inzicht bieden in de werkelijke daling van de omvang van het personeel per ministerie sinds eind 2006.

Zo mogen afgeslankte functies niet worden opgevuld door de inhuur van externen. Volgens de Rekenkamer wordt de Kamer hier niet over ingelicht. De ministeries geven alleen in de jaarverslagen aan wat zij uitgeven aan externe inhuur. Ook de krimp bij de zelfstandige bestuursorganen en agentschappen moeten in de rapportages worden betrokken, vindt de Rekenkamer.

Ter Horst is het niet eens met die kritiek. Wel wil ze de presentatie van de gegevens verbeteren. Ze blijft er echter bij dat ze de externe inhuur en zelfstandige bestuursorganen niet in de rapportages betrekt. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie