Advertentie
carrière / Nieuws

Helft top (semi)publieke sector moet vrouw zijn

Bij overheden en (semi)publieke organisaties moet de top voor de helft bestaan uit mannen en voor de helft uit vrouwen, vindt het kabinet.

ANP
25 februari 2022
topvrouwen

Overheden en organisaties die een publieke taak uitvoeren of met belastinggeld worden gefinancierd, moeten toe naar een (sub)top die voor de helft bestaat uit mannen en voor de helft uit vrouwen. Het gaat om ministeries, uitvoeringsorganisaties, zelfstandige bestuursorganen en adviescolleges.

Adviseur Economie en Arbeidsmarkt

BMC
Adviseur Economie en Arbeidsmarkt

Ervaren Veilig Thuis medewerker

BMC
Ervaren Veilig Thuis medewerker

33 procent

Het wettelijk streefcijfer voor de (semi)publieke sector komt net als voor het bedrijfsleven te liggen op minimaal 33 procent. Het streven wordt echter om binnen vijf jaar wel op een gelijke verdeling van mannen en vrouwen te komen, heeft het kabinet vrijdag besloten. Als dit niet lukt kan alsnog worden besloten tot een wettelijk quotum.

Voorbeeld

In de (semi)publieke sector - die ongeveer een miljoen werknemers telt - werken al meer vrouwen in hoge functies dan in het bedrijfsleven. Het kabinet wil dat de sector 'een voorbeeld is voor de maatschappij'. Meer diversiteit in de top zorgt volgens het kabinet voor een betere kwaliteit van het beleid.

Verplicht

Sinds 1 januari zijn grote bedrijven verplicht om meer vrouwen in de leiding te benoemen. De raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven moet bestaan uit zeker een derde vrouwen en een derde mannen. De bedrijven zijn verplicht om in de bestuursverslagen te rapporteren over de plannen om het aantal vrouwen en mannen in de top gelijk te krijgen.

Petitie

Vrijdag werd ook bekend dat Marcel de Vink de nieuwe directeur-generaal Politieke Zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt. Zijn keuze was mede aanleiding tot een petitie bij het ministerie waar honderden medewerkers om meer vrouwen op topposities vroegen. Voor de functie was Birgitta Tazelaar, nu plaatsvervangend directeur-generaal internationale samenwerking op het ministerie, geselecteerd, maar minister Wopke Hoekstra koos uiteindelijk dus voor De Vink.

Ambassadeur

Dat is vrij ongebruikelijk, maar mag wel. Na de petitie beloofde de top van het ministerie meer te doen om de diversiteit te vergroten. De ministerraad benoemde vrijdag Tazelaar op een andere toppositie bij Buitenlandse Zaken. Zij wordt vanaf de zomer van 2023 de nieuwe ambassadeur in Washington. Zij volgt daar André Haspels op. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Volgens mij hebben we andere prioriteiten, namelijk het opbouwen van een legermacht. We leven op een roze wolk.
Advertentie