of 59232 LinkedIn

Rechter pakt misbruik Wob door veelschrijver aan

De rechtbank heeft een man uit Utrecht verboden meer dan twee brieven per maand te schrijven aan de gemeente Leiden. Hij maakt misbruik van de Wob.
9 reacties

Een veelschrijver die de gemeente Leiden haast tot waanzin drijft met een bijna onophoudelijke stroom brieven, moet minderen. De man uit Utrecht mag nog maar twee brieven per maand sturen. Voor elke extra brief moet hij 1000 euro betalen, met een maximum van 50.000 euro. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag dinsdag bepaald.

Uit op geld
De man stuurde tussen 13 mei en 17 juli, een periode van 66 dagen, in totaal 39 brieven. Hij wilde informatie over van alles en nog wat: van het aantal asielzoekers tot de aangelegde fietspaden en van het milieubeleid tot de subsidieregeling voor zonnepanelen. Volgens de gemeente is de man niet uit op informatie, maar op geld. Als Leiden niet op tijd reageert, moet de gemeente hem namelijk een dwangsom betalen.

Misbruik van Wob
De rechter is het daarmee eens. De man heeft misbruik gemaakt van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Daarin staat dat burgers het recht hebben om te weten welke informatie de overheid heeft. Zo'n ,,niet te rechtvaardigen handelwijze'' kan volgens de rechtbank niet worden beloond met het krijgen van publiek geld.

Celstraf
Vorige maand werd een veelschrijver uit Dordrecht aan banden gelegd. Die man had in 2 jaar tijd ongeveer 3500 brieven gestuurd. Uit wraak wilde hij de gemeente op kosten jagen. Dordrecht was al ruim 1 miljoen euro kwijt aan ambtelijke kosten om de brieven te beantwoorden. De man mag nog twee brieven of mails per maand sturen. Voor iedere brief meer moet hij een dag de cel in, met een maximum van een jaar. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door mr. Jeroen op
Geeft niet, Pierre, we zijn fouten gewend vanuit gemeentelijk Nederland.
Door Pierre op
Pestkoppen.
Sorry voor de tikfouten. Deze app werkt soms niet echt lekker.
Door Pierre op
En transparantie houdt niet in dat je voor iedere vraag van drieletter- niveau een briefje stuurt.
Iemand die er openlijk voor uitkomt dat hij brieven schrijft om te treiteren of te besodemieterd is om zelf zaken uit te zoeken, verdient het gewoon om geblacklist te worden, wat mij betreft zelfs op een nationaal raadpleegbare lijst. Dat is pas transparant!
Geen geld voor tuig en perskoppen.cfe
Zou ook moeten gelden voor handlangers, om te voorkomen dat iemand namens een anders door gaat met etteren, voor rekening van de belastingbetaler,
Door Pierre op
Het zou nog beter zijn om om misbruikmakers, de plukze-wetgeving van toepassing te verklaren. Het zijn gewoon de allerlaagste soort ratten, die vreten uit de ruif van de belastingbetalers. Met gelijke munt terugbetalen: kaalvreten tot op het bot en evt. NL paspoort intrekken.
WOB was bedoeld om transparantie te verkrijgen, niet om de eigen kas te spekken.
Door mr. Jeroen op
Tsja, de dames en heren juridische ambtenaren van de gemeentes zullen hier wel weer blij mee zijn... helaas maskeert dit het echte probleem: volstrekte onkunde aan de zijde van gemeentes en hun incompetente medewerkers!
Door Sjaak op
Het is goed dat de rechter corrigernd optreedtals burgers rechten misbruiken om te treiteren of om slechts het eigen belang te dienen (zoals d.m.v. zowel het jagen op dwangsommen met behulp van trucjes als het uit zijn op vergoedingen voor het 'procederen' door gebruik te maken van dubieuze rechtshulpverleners)
Door hans (gem.ambtenaar) op
@Ra, als je dit niet begrijpt, vraag ik mij af wat jij met BB moet!!!
Door albert (jurist) op
@RA Als je weet welke brieven en verzoeken de briefschrijver indient, dan weet je ook dat het om een grote verspilling van energie en gemeenschapsgeld gaat om al die nonsens brieven te beantwoorden. Serieuze verzoeken worden echt wel serieus opgepakt
Door Ra op
Typisch Nederland, een individu verbieden brieven te schrijven omdat beperken van de antwoordplicht ondemocratisch zou zijn.