Advertentie

PvdA onderuit in alle 393 gemeenten

In alle gemeenten en alle provincies heeft de PvdA fiks verloren bij de Statenverkiezingen. Opkomst en uitslag van de waterschapsverkiezingen zijn nog onbekend. De Unie van Waterschappen verwacht in de loop van vanmiddag een landelijk beeld te kunnen geven.

19 maart 2015

In alle 393 gemeenten en daarmee in alle 12 provincies heeft de PvdA verloren bij de Statenverkiezingen. De partij wordt in de Eerste Kamer waarschijnlijk bijna gehalveerd. Opkomst en uitslag van de waterschapsverkiezingen zijn nog onbekend. De Unie van Waterschappen verwacht in de loop van vanmiddag een landelijk beeld te kunnen geven.

In Waterschap Rivierenland is de opkomst met 45,3 procent bijna verdubbeld ten opzichte van 2008. Toen bracht 23,2 procent van de kiesgerechtigden (schriftelijk) hun stem uit.

Hekkensluiter

De Noord-Hollandse gemeente Uitgeest was vanochtend hekkensluiter bij het doorgeven van de uitslag van de verkiezingen voor Provinciale Staten. Schiermonnikoog was veertien uur eerder de eerste met de uitslag. De opkomst staat op 47,5 procent. Fors lager dan vier jaar geleden, toen bijna 56 procent van de kiezers naar het stemlokaal ging.

Lage opkomst

In de gemeente Rotterdam lag woensdag het opkomstpercentage met 35,5 procent het laagst. In de Gelderse gemeente Rozendaal was de opkomst het hoogst. Daar kwam 75,4 procent van de stemgerechtigden opdagen. Op provincieniveau noteerden Friesland (53,1 procent) en Groningen (53,0 procent) de hoogste opkomstpercentages. In Noord-Brabant was de opkomst het laagst, 43,6 procent. Dat blijkt uit de cijfers van de ANP Verkiezingsdienst.

Grootste klappen

De VVD is landelijk de grootste partij met 15,8 procent van de stemmen, gevolgd door het CDA (14,7 procent) en D66 (12,3 procent). Grote verliezer PvdA − gezakt van 17,3 naar 10 procent − boekte het beste resultaat op Urk, waar de sociaaldemocraten het verlies beperkt hielden tot een min van 0,2 procentpunt. De grootste klappen kreeg de partij in de Groningse gemeenten Pekela (-20,5 procentpunt), Menterwolde (-19,3), Veendam (-19,2), Appingedam (-18,1), Oldambt (-17,5) en Bellingwedde (-17,1). Ook in de steden verloren de sociaaldemocraten. In Amsterdam ging de partij 13,3 procentpunt achteruit, in Rotterdam verloor de partij 12,3 procentpunt. In Enschede was het verlies 12 procentpunt, in Zaanstad 11,5 procentpunt, in Den Haag 10 procentpunt. In Limburg kreeg de PvdA met 7,2 procent het minst aantal stemmen in alle provincies; in Friesland met 15,4 procent de meeste.

Constructieve oppositie

VVD noteerde in 6 van de 393 gemeenten een plusje. De grootste winst boekte de partij in Beemster (Noord-Holland), waar de liberalen 5,9 procentpunt vooruitgingen. Grote winnaars zijn de drie partijen in de constructieve oppositie (D66, ChristenUnie, SGP). D66 en SGP verloren elk in twee gemeenten, ChristenUnie ging in twaalf gemeenten licht achteruit. Daarnaast verloor de lijstcombinatie van ChristenUnie en SGP een tiende procentpunt in Boxmeer en Baarle-Nassau.

Ongeldige stemmen

Er is veel meer blanco en ongeldig gestemd bij de Provinciale Statenverkiezingen ten opzichte van vier jaar geleden. Ditmaal waren 35.818 stemmen blanco of ongeldig. Bij de Statenverkiezingen van 2011 waren 20.853 blanco en ongeldige stemmen uitgebracht; 0,3 procent van het totaal aantal uitgebrachte stemmen. Ditmaal was dat 0,6 procent van alle stemmen. Bij de laatste landelijke verkiezingen in 2012 was 0,4 procent van de stemmen ongeldig of blanco.

Waterschappen

Het was gisteren voor het eerst dat er gecombineerde verkiezingen voor de provincie en de waterschappen plaatsvonden. Voor de waterschappen kon dit keer voor het eerst rechtstreeks worden gestemd. Het is onbekend of dit heeft bijgedragen aan een hogere opkomst. Die was in 2008 nog geen 24 procent. Ook over de nieuwe stemverhoudingen is nog geen eenduidig beeld te geven. De opkomst in Waterschap Rivierenland bijna verdubbeld, meldt dijkgraaf Roelof Bleker. 45,3 procent van de kiesgerechtigden is naar de stembus gegaan. In 2008 was de opkomst 23,2 procent. Over de nieuwe stemverhoudingen is nog geen beeld te geven. Gemeenten moeten de uitslagen doorgeven aan de waterschappen. Die geven de resultaten weer door aan de Unie van Waterschappen. Pas als al die uitslagen binnen zijn, kan de Unie een landelijk beeld geven van de opkomst en uitslagen. Gemeenten zijn verplicht voorrang te geven aan het tellen van de provinciale stemmen. (ANP/redactie)

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Rotterdam had met 35,5% de laagste opkomst van 393 Nederlandse gemeenten! Dat verbaast me ook niet echt omdat volgens Wikepedia tussen 1995 en 2014 het aantal niet-westerse allochtonen(Surinamers, Turken, Marokkanen en Antillianen) is opgelopen tot 48,9% en allochtonen doorgaans weinig echte interesse hebben in de Nederlandse samenleving, zo bleek ook uit de laatste gemeenteraadsverkiezingen in bijvoorbeeld Utrecht
Sjaak
Nog niet de helft van de kiezers heeft gestemd. Hoewel een laag opkomstpercentage bij ps-verkiezingen gebruikelijk is geworden, is dit een niet verontachtzamen feit.

En natuurlijk legt iedereen op zijn eigen manier (in zijn eigen straatje) de verliezingsuitslag uit. Niet alles krijgt aldus aandacht. Wie staat er stil bij het opgeblzen karakter dat D66 heeft gekregen, een waardering voor slechts woorden en geen politieke daden. Dat wordt - als deze partij weer eens op het pluche komt en de woorden verdampen - weer het leeglopende ballonnetje dat D66 meer dan eens heeft gekenmerkt.

Dat de kiezers de PvdA niet waarderen komt in niet geringe mate voort uit gebrek aan aandacht voor de daadkracht van deze partij. Dat er qua kwaliteit goed geregeerd wordt in (nog steeds) barre tijden is aan de PvdA te danken. De kiezers zien dat niet in en geven hun voorkeuren aan partijen die geen bstuurlijke verantwoordelijkheden aandurven en ook nog bestuurlijke kwaliteiten ontberen. En de media die de ogen van de kiezers zouden kunnen openen werken ook niet mee. Het is lente, maar van een wakkere situatie - het afschudden van een winters indutten - is politiek gezien nog geen sprake.
henk bongers / burger
.....en nog blijft een partij waarbinnen ik toch enige intelligentie zie achter Samson staan.

Onbegrijpelijk want wat heeft die man een schade aangericht aan een partij die volgens hun naam het voor de arbeiders op moet nemen.

Ik hoop dat het partijbestuur tot bezinning komt en zo'n arrogante van zichzelf overtuigde draaikont met een grote boog in de vergetelheid, daarmee bedoel ik niet de geschiedenis want daar verdient hij geen plek, laat verdwijnen.
Kareel
@Sjaak: Ga eens praten met ouderen, chronisch zieken, mensen met een beperking of jongeren; groepen in de samenleving die direct aan den lijve de gevolgen ondervinden van het afbraakbeleid van Klijnsma en Van Rijn (beiden PvdA). Ga eens praten met een pasr van die 700.000 werklozen die hun baan kwijt zijn, maar voor hun uitkering wel moeten blijven werken, dankzij het asociale beleid van Asscher (PvdA). Ga eens praten met studenten die zich zeer diep in de schulden moeten steken dankzij het leenstelsel van Bussemaker (PvdA uiteraard).



Nee, ik vind het niet gek dat de kiezers massaal de PvdA de rug toe hebben gekeerd. Al heb je natuurlijk altijd oogkleppers die blijven geloven in de praatjes van Samsom en Spekman over herstel en meer van die lulkoekverhalen.
Hannes Haganum / kritisch lezer
PvdA ? Nou vooruit, Partij van de Afvalligen. Binnenkort mag Diederik het licht uitdoen en de huur opzeggen.
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Samson is slechts het boegbeeld van een partij in deplorabele toestand. Helemaal zelf gedaan door het afbraakbeleid. Klopt niet zegt Sjaak, maar perceptie is realiteit.

En als ik Samson dan in zijn toespraak hoor zeggen: "we moeten nog harder ons best doen", dan word ik daar niet vrolijker van. Nee. Stug doorgaan, dan heeft de PvdA in 2017 misschien nog wel 2 zetels in de Tweede Kamer. Kunnen ze fuseren met PvdD.
Gijs van Diggelen
Wat in de Main Stream Media en ook hier bij BB onderbelicht blijft, is dat de PVV in de regio Rijnmond bijna overal de grootste is geworden. En dat betreft ook de grote steden: Rotterdam, Dordrecht, Schiedam en Vlaardingen. Toch verwondert deze uitkomst niet. Want juist in Rijnmond ondervindt men de meeste nadelen van het beleid van Rutte 2. Met name als het gaat om immigratie en integratie.
Frank
Op Urk ging de PvdA van 0,4% naar 0,2%.

Dat is wel een verlies van 50% !

En dat heet dan het beste resultaat ?

Het was al niks en het is nog minder niks.
Paul / projectleider
Wat mij zeer stoort in de berichtgeving is dat de niet landelijk paritjen-waar ook een groot deel van de kiezer op stemt-niet terug te vinden zijn in de berichtgeving.
Plafond
P.V.V. heeft zich gehandhaafd en d66 krijgt er nog wat gebakken lucht bij, totdat het ballonnetje van de brallende veilingmeester uit Wageningen weer leegloopt.

Johan
Wilders vorig jaar na de gemeenteraadsverkiezingen: "willen jullie meer of minder PvdA"? Zaal: "MINDER"!



Dat is dus aardig gelukt. In alle 393 gemeenten zelfs.
Willem Kamps
Is mannetje Samsom nou al weg, of heeft ie een gigantisch bord voor die pedante kop?
Advertentie