of 59232 LinkedIn

Pechtold roept Plasterk op: minder provincies en gemeenten

Volgens Pechtold heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn plannen voor snijden in bestuurslagen vast laten lopen.
22 reacties

Het kabinet moet alsnog het aantal provincies, gemeenten en waterschappen terug gaan dringen. Met het geld dat dit oplevert, kunnen de belastingen omlaag. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zondag in WNL op Zondag.

Vastgelopen

Volgens Pechtold heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn plannen voor snijden in bestuurslagen vast laten lopen. Hij roept hem op er alsnog werk van te maken. Het kabinet wil een geplande verlaging van de lasten deels betalen met financiële meevallers. Maar onder meer D66 wil daar niet vanuit gaan, maar verder bezuiningen op uitgaven aan de overheid. D66 pleitte eerder al voor een commissie van wijzen die zich moet buigen over het vraagstuk en met voorstellen moet komen waarmee een volgend kabinet aan de slag kan.

ANP

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
@ Adviseur: Ik heb inderdaad een enorme aversie tegen D66 en tegen betweter Pechtold in het bijzonder. Dat komt omdat D66 een gebakken lucht partij is en Pechtold een ongeëvenaarde populist. Ja, de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen is D66 in 12 van de 20 grootste gemeenten (waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht) de grootste partij is geworden. Ja, dat duidt op een behoorlijke steun van Nederlandse kiezers. Maar zo gaat het altijd met die partij. Als ze in de oppositie zitten groeien ze tot ongekende hoogte en zodra ze gaan regeren wordt het weer een splinterpartij omdat hun zeepbellen dan uiteenspatten.
Door Martin (-) op
Misschien kan de heer Pechtold concreet aangeven welke gemeenten hij voor ogen heeft. Dan weten de inwoners dat ook weer. #transparant #concreet
Door R. M. Dalmijn op
Juist in een samenleving die onder het mom van participatie hele volksstammen de onzekerheid in jaagt moet de ontfermende overheid dichtbij en kleinschalig zijn. Bij Thorbecke was er 1 burgemeester op 3000 burgers en meer van onze tijd zijn er in Duitsland, toch geen achterlijke provincie van Nederland, circa 13.000. Dat dom omarmen van grootschaligheid heeft ons , zoals in het onderwijs, niet veel goede gebracht. Dat zag de LPF heel goed. De menselijke maat verdampt en dat is zeer kostbaar. Over geld gesproken waar is de financiële borging van de heer Pechtold zijn verhaal.
Door Plafond op
S.L. (Adviseur) op 20 oktober 2014 13:42

Veel personen storen zich aan het zoveelste ballonnetje van D66, hoe zou dat komen denk je?
Door Wottsjer (Watcher) op
Factfree en visieloos pleidooi drijft vederlicht op het zompige moeras van vermeende opbrengsten en bijeen gebazelde vernieuwing. Goed gebruld. Is Tjeenk Willinks visie op behoorlijk bestuur door het gewicht van zijn argumenten en visie al naar de bodem van het moeas verzonken? Arm Nederland.
Door S.L. (Adviseur) op
Je kunt het eens of oneens zijn met de door Pechtold geformuleerde stelling. Een aantal personen kunnen helaas niet on topic reageren en de aversie tegen D66 druipt er in die reacties weer vanaf. Wat moet het voor die personen frustrerend zijn dat bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen D66 in 12 van de 20 grootste gemeenten (waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht) de grootste partij is geworden. Dat duidt toch op een stevig mandaat van de Nederlandse kiezer.
Door Annemarie (Handhaver) op
Beste meneer Pechtold,
U denkt helemaal verkeerd. Om Nederland veilig en leefbaar te houden zijn er ambtenaren die de regels maken, uitvoeren en er toezicht op houden. Door minder ambtenaren te hebben gaat het mis met de veilgheid en leefbaarheid. Neem nu eens het voorbeeld van de bezuinigingen op hoeveelheid ambtenaren. Het werk moet ondertussen gewoon doorgaan en wat gebeurt er? Er wordt personeel ingehuurt. Dit geld komt uit een nader potje en dus is het geen probleem. Te belachelijk voor woorden. Meneer Pechtold ik geef u een tip en dat is de volgende: Kijk voordat u geld uitgeeft of het wel nuttig is om dat geld aan die zaak te spenderen. Is het wel nodig om een buslijn aan te leggen, is het wel nodig om een Provinciehuis voor veel geld op te knappen, moeten die bomen wel gekapt worden om er een paar maanden later nieuwe bomen te planten? Daar meneer Pechtold kunt u flink bezuinigen zonder dat er specialisten hoeven te verdwijnen die zorgdragen voor de veiligheid en leefbaarheid van ons Nederland. Het Nederland waar wij trots op zijn.
Door Chris (gemeenteambtenaar) op
Nog afgezien van de vraag of de veronderstelling klopt dat minder gemeenten geld oplevert, maakt Pechtold nog een andere denkfout. De korting als gevolg van minder gemeenten is in het gemeentefonds namelijk al ingeboekt!
Het levert dus geen aanvullende bezuiniging op!
Door Jan op
Minder politieke partijen, te beginnen met D66, zou ik zeggen.
Door Johannes Veerenhuis-Lens (statenlid) op
Minder bestuurlijke drukte zal tot meer bestuurlijke druk op burgers leiden.