Advertentie

Overijssel wil grondaankoop niet meer voorschieten

Provincie Overijssel wil geen grond meer aankopen voor natuur zolang niet duidelijk is of het rijk de kosten terug betaalt. In een brandbrief aan minister Gerda Verburg van LNV vragen Gedeputeerde Staten om duidelijkheid.

01 oktober 2010
Bezuinigingen
Gedeputeerde Piet Jansen vreest dat het nieuwe kabinet met de aangekondigde bezuinigingen geen extra geld uittrekt voor water, natuur, landbouw en leefbaarheid op het platteland. De provincies hebben dat geld wel nodig, omdat de aankoop en inrichting van grond voor natuur aanmerkelijk meer geld kost dan was gedacht bij de invoering van de wet Investeringen Landelijk Gebied (ILG) in 2007.

Wet ILG
Met de wet ILG hebben de provincies meer verantwoordelijkheid gekregen voor het landelijk gebied. Zij mogen budgetten van het rijk inzetten voor de ecologische hoofdstructuur, waterberging, beek- en rivierherstel, aanpak van verdroging, landinrichting en economische vitaliteit op het platteland. De provincies hebben daarover met gemeenten, waterschappen en terreinbeheerders afspraken gemaakt voor de jaren 2007 tot en met 2013.

Extra geld
Gedeputeerde Jansen: ‘We hebben in 2006 met het rijk afgesproken dat er bij de tussenbalans in 2010 bekeken zou worden of de inschatting van de kosten klopt. We gingen er lang van uit dat het rijk zo nodig met extra geld zou komen. Die verwachting moeten we bijstellen, nu er een nieuw kabinet komt dat fors gaat bezuinigen.’

Brandbrief
Daarom stuurden Gedeputeerde Staten onlangs een brandbrief aan minister Verburg van LNV, met het verzoek snel duidelijkheid te geven over de financiering voor aankoop van natuurgronden. Jansen: ‘Als er geen extra geld van het rijk komt, dan moeten de ambities naar beneden worden bijgesteld. We kunnen niet langer door blijven gaan met het voorfinancieren van grondaankopen als niet duidelijk is of het rijk die kosten voor zijn rekening gaat nemen.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerard / senior adviseur
"de wet Investeringen Landelijk Gebied (ILG) in 2007" bestaat niet!
"WILG" staat voor Wet Inrichting Landelijk Gebied, in die wet is het ILG, het Investeringsbudget Landelijk Gebied, geregeld.
Advertentie