Advertentie

Oudewater trekt aan artistiek dood paard

Burgers van de gemeente Oudewater gruwelen van een kunstobject in hun buurt. Het beeld verbeeldt een dood paard waar een motor uitkomt.

15 augustus 2012

Een paard dat dood op de grond ligt terwijl uit zijn opengereten buik een motor tevoorschijn komt. Niet het meest lievelijke tafereeltje, maar kunst is nu eenmaal kunst vond de gemeente Oudewater. Het levensgrote beeld was echter niet welkom op een kinderrijke locatie, vlakbij de scoutingclub. En op locatie nummer twee, aan de rand van de stad klagen omwonenden ook over het kunstwerk. Oudewater is nu op zoek naar een derde locatie.

Bevolking omgebracht

Het betreffende beeld is onderdeel van vier kunstwerken die de strijd tegen de Spanjaarden in 1575 symboliseren. Volgens burgemeester Verhoeve heeft de kunstenares de gebeurtenissen bijna letterlijk willen uitbeelden. ‘Indertijd is de helft van de bevolking van Oudewater omgebracht,’ vertelt de burgmeester aan RTV Utrecht, ‘die heftige gebeurtenis heeft ze op deze wijze willen verbeelden, het roept in elk geval reacties op.’


Nieuwe plek

Maar omwonenden vinden het beeld ‘walgelijk’en ‘afschuwelijk’. De burgemeester vindt dat kunst mag prikkelen en provoceren, maar heeft toch begrip voor de burgers. Als de kunstenares en het college toestemming geven wil hij een nieuwe plek zoeken voor het omstreden beeld.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ambtenaar / secretaris
Wat een kitch, een smakeloos beeld met een onzinnig verhaal om het nog wat te laten lijken. Nederland heeft ook goede kunstenaars!
Frits / beleidsmedewerker
Eens met JvV. Het is een kwestie met veel kanten. Je hebt de vrijheid van de kunstenaar waar je als overheid niet makkelijk sturend in optreedt. Een overheid hoort per definitie geen mening te hebben over kunst. Maar ook heb je te maken met inwoners die over het algemeen qua kunstbeleving ‘behoudend’ zijn. En je hebt kunstenaars die graag provoceren: hoe ga je daarmee om? Laat je je alles aanleunen en zo niet, waar trek je de grens? Toch niet bij het Gesundes Volksempfinden mag ik hopen. (aan Anne: wat is een ‘goede kunstenaar’? Iemand die geen aanstoot geeft en liefst ook niet prikkelt?) Ik ben erg benieuwd naar de visie van de maakster: leg maar eens uit wat de relatie tussen het beeld en het onderwerp is. En dan niet wegduiken in de zin van ‘dat moet je als toeschouwer zelf bepalen’.
JaapvV / adviseur
Een moeilijk probleem. Denk ook aan de butt-plug in Rotterdam of de beelden rond stadhuis Vlissingen. En de dode vliegende kat. Ook in Oudewater dus een verguisd kunstwerk. Dat kunst mag prikkelen is terecht. Artistieke vrijheid ook. En dat een commissie besluit om het kunstwerk te laten maken ook. Maar artiesten en kunstenaars zullen er dus wel rekening mee moeten houden dat hun werk niet wordt geplaatst in de openbare ruimte. Dat laatste vind ik overigens geen zaak voor de kunstenaar, zoals hierboven wordt gesuggereerd. De kunstenaar behoort geen 'plekrecht' of beslissingsrecht daarover te hebben, want dat heeft niks met artistieke vrijheid te maken.

Sterkte, gemeentebestuur!
Monique
Te gek voor woorden dat hier belastinggeld aan wordt besteed. Dit "kunstwerk" kan zelfs aanzetten tot dierenmishandeling. Het is walgelijk.
Jan
Hoe krijgen gemeenten het toch steeds weer voor elkaar zulke ranzige zooi te laten maken om daarna te komen met die slappe redenatie 'kunst mag prikkelen en provoceren'. Maar met een beetje geluk voor de omwonenden is dat karkas gemaakt van brons, dan is het vast binnenkort verdwenen richting de ijzerboer. Waar is de tijd dat prikkelen iets betekende in de richting van inspireren in plaats van darmklachten.
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
Een door een motorfiets aan flarden gereden paard. Het was mij natuurlijk onmiddellijk duidelijk dat het hier om de strijd tegen de spanjaarden in 1575 ging, want ik wil niet als cultuurbarbaar door de mand vallen.

De motor komt overigens niet uit het paard te voorschijn, maar verdwijnt daar in.

Als derde locatie stel ik een grote kuil voor, die tevens symbool is voor de bestemming van belastinggelden aan beeldende kunstopdrachten zijdens de overheid.
Hans / ambtenaar
Wat ik mis in dit artikel: hoeveel heeft dit 'kunstwerk' eigenlijk gekost?
Juspol / adv.onderst.omstanders-BL
Welke zieke geest zoiets verzint om te maken is al niks,

wellicht dat daar nog therapie voor bestaat, doch voor mensen die nog verzinnen om dat zo neer te planten

bestaat geen verbetering. Gestoorde en verstoorde omgeving en vergeving van het landschap bovendien.

Hebben ze bij zulke figuren geen antecedentenonderzoek laten doen eerst voordat ze werden aangenomen in bestuursfuncties ook nog wellicht. Dat die bewoners Oudewater dat al zouden moeten pikken is een teken aan de wand, overigens in het hele zogenaamde beschaafde Nederland. Wat steeds verder afglijdt.
Pieter / (omwonende)
Over smaak valt niet te twisten. Maar wel over de keuzes waaraan ons belastinggeld wordt besteed en evenzo aan de gevolgen van bestuurlijk handelen voor de inwoners. Kunst in de stad voegt iets toe, maar houd er rekening mee dat iedereen er ongevraagd mee zal worden geconfronteerd.
Advertentie