Advertentie

Noordoostpolder probeert het met eigen verslaggever

Ook de gemeente Noordoostpolder probeert zelf met een ingehuurde verslaggever nieuws uit de gemeenteraad te verspreiden. Eerder gemeenten als Heerenveen en Renswoude stopten er na een korte tijd mee. Journalisten komen door bezuinigingen nauwelijks nog naar raadsvergaderingen.

08 augustus 2016

Bij gebrek aan beter gaat de gemeente Noordoostpolder een eigen bedrijfsjournalist inhuren om de raadsvergaderingen te verslaan. De gemeenteraad hoopt hiermee de taak van de journalistiek over te nemen nu de perstribune steeds vaker leeg blijft. De gemeente Heerenveen probeerde eerder ook op deze wijze inwoners op de hoogte te houden. Maar begin dit jaar werd dat project beëindigd omdat de gratis aangeboden stukken van de verslaggever te weinig aftrek bij media vonden.

Krimpende advertientiebudgetten

Het is een probleem dat al jarenlang speelt. Steeds minder journalisten coveren het nieuws in de regio. De lokale democratie dreigt zo haar traditionele waakhond te verliezen. Regionale kranten hebben het door dalende oplages en krimpende  advertentiebudgetten al jaren moeilijk. Dat leidt onder meer tot een teruggang in de traditionele raadsverslaggeving; bij vele commissie- en raadsvergaderingen laten journalisten het afweten.

Geen onafhankelijke pers

In februari 2015 presenteerde mediaprofessor Henri Beunders een rapport  over het verdwijnen van de lokale en regionale media uit de raadzaal. De lokale politiek wordt niet langer gecontroleerd, de inwoners van de gemeenten worden steeds minder door een onafhankelijke en kritische pers geïnformeerd, zo bleek daaruit. Bijna 8 miljoen mensen in vooral de kleinere gemeenten zijn verstoken van onafhankelijke, professionele berichtgeving over hun gemeentebestuur.


Vakbond

Uit onvrede over het wegblijven van journalisten bij raadsvergaderingen besloot Renswoude in 2010 al om zelf een raadsverslaggever in te huren. Maar de Utrechtse gemeente is daar afgelopen november vanwege bezuinigingen mee gestopt. Zelfs de vakbond kan het niet aanzien dat de raad niet langer gevolgd wordt. Vakbond FNV gaat daarom vanuit zogenoemde vakbondshuizen gemeenteraden kritisch volgen. Volgens de bond is dit nodig omdat er steeds meer wordt bezuinigd op regionale journalistiek en de gemeenten steeds meer verantwoordelijkheden hebben gekregen.

Onorthodox
De gemeente Stichtse Vecht  probeert journalisten op een onorthodoxe manier te lokken. Verslaggevers die niet op de persbijeenkomsten komen opdagen krijgen de informatie pas later toegestuurd. Eerder werd er al bij aanvang van een persbijeenkomst een persbericht verspreid. De gemeente draait dat om. Voortaan worden de persberichten pas na de persconferentie verstuurd, zodat journalisten die het nut van aanwezigheid bij de conferentie niet zien zitten, op achterstand worden gezet.


Betrokkenheid burgers

De gemeenteraad van Noordoostpolder hoopt dat bewoners door de stukken van de nog aan te nemen tekstschrijver betrokken blijven bij de onderwerpen in de gemeenteraad. In eerste instantie gaat het om een proef van een jaar, zo licht plaatsvervangend griffier van Noordoostpolder Dennie Kattenberg toe. Op welke wijze de ‘raadsverslaggever’ te werk zal gaan is nog niet bekend. Kattenberg hoopt in ieder geval op vernieuwende initiatieven, ook vanuit de inwoners. ‘Via sociale media bereik je tegenwoordig veel mensen, wellicht kan er geëxperimenteerd worden op dat gebied. Vooralsnog is de ingehuurde tekstschrijver een pilot, we zullen gaandeweg zien wat goed werkt. Burgers kunnen alles terugvinden op onze website, maar het is vaak lastig om de gewenste informatie te vinden en de aanloop naar een besluit is vaak lang.’


Onafhankelijkheid

Of de stukken van de nog aan te nemen journalist op de website van de gemeente verschijnen, of dat ze worden aangeboden bij de lokale krant is ook nog even uitzoeken voor Noordoostpolder. ‘We moeten ook de kandidaat nog vinden. Hij of zij moet uiteraard onafhankelijk verslag doen. We eisen in ieder geval dat er geen sprake is van verbondenheid aan een politieke partij in de Noordoostpolder.’ In een eerder stadium werd er overwogen om raadsleden zelf de berichtgeving over de raad te laten verzorgen. ‘Maar we kwamen tot de conclusie dat er dan te veel sprake is van gekleurdheid’, aldus Kattenberg.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Roodenburg / Journalist
Ik heb niet anders meegemaakt dat lokale pers van kleine gemeenten nauwelijks aandacht aan de raadsvergadering besteedde. Hooguit de krenten uit de pap. Iets kan helpen: namelijk een journalistieke website van een kleine gemeente met tegenwoordig minder dan 25.000 inwoners.
Nerdmeisje
hilarisch. terwijl er nog nooit zo veel werkloze journalisten geweest zijn.

https://www.villamedia.nl/artikel/bijna-3000-wer …

wat klopt hier niet.
Jan
De pers als waakhond? Dat is de lokale pers nog nooit geweest. Wat een onzin. Zendt alle vergaderingen gewoon uit via internet. Dan kan elk burger ongecensureerd zien en horen wat er speelt. En je kunt het dan ook later terugzien. Het enige wat je er verder als gemeente aan moet doen, is er regelmatig op wijzen, bijvoorbeeld in de gemeentelijke advertentie en in huis-aan-huisbrieven.
Advertentie