Advertentie

Burgemeesters willen af van uittreksel wietpas

Van Gijzel en Bruls willen af van de eis dat hun inwoners een uittreksel uit het bevolkingsregister nodig hebben om een wietpas te krijgen.

16 mei 2012

De burgemeesters van Eindhoven en Venlo willen af van de eis dat hun inwoners een uittreksel uit het bevolkingsregister nodig hebben om een wietpas te krijgen. Die eis heeft geen juridische basis, aldus de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel.

Operationeel plan

De eis dat een uittreksel moet worden overlegd om lid te worden van een coffeeshop, staat in een operationeel plan dat geen juridische basis heeft en dus als slechts een advies kan worden gezien, stelt van Gijzel. Hij verwacht dat overleg met het ministerie van Veiligheid en Justitie ertoe zal leiden dat voortaan ook met een paspoort of identiteitsbewijs is te bewijzen dat een aanvrager van de wietpas in Nederland woont.

Ministerie ontkent

Een woordvoerster van het ministerie ontkent dat de eis juridische basis mist. Volgens haar is een uittreksel uit het bevolkingsregister de enige manier om aan te tonen dat je ingezetene bent. Op een paspoort staat immers geen adres. Ze ontkent ook dat er op hoog niveau over het onderwerp wordt gesproken. ‘Wellicht in een ambtelijke werkgroep’, aldus de voorlichter.

Toegestaan in mei

Op 3 mei stond Van Gijzel het klanten van Eindhovense shops al toe om zich te identificeren met een paspoort of identiteitsbewijs. Hij deed dat omdat nog maar weinig mensen zich in hadden geschreven en er illegale straathandel was. Dat heeft het ministerie voor de maand mei toegestaan. Als het aan het ministerie ligt, blijft het ook bij die ene maand.

Meer inschrijvingen dan andere steden

Tijdens een commissievergadering dinsdagavond meldde de burgemeester dat zijn beleid heeft geholpen: Er zijn 400 tot 1160 ingeschreven leden per coffeeshop. Dat is volgens hem veel meer dan in andere steden, waar het aantal tussen de 150 en 300 leden zou zijn. Van Gijzel ziet desondanks op een aantal plekken in Eindhoven ‘echt intensieve’ straathandel.

Bruls: Regels gaan te ver

Ook wat scheidend burgemeester Hubert Bruls van Venlo betreft gaat de regels rond de wietpas te ver. In zijn gemeente zijn sinds 1 mei hooguit 250 mensen lid geworden van een coffeeshop, meldde hij dinsdagavond in een interview op de lokale zender L1LT. Dat komt volgens hem door de drempel die het uittreksel uit de bevolkingsregister opwerpt.

Overbodige eis

Hij vreest dat de Nederlandse wietgebruikers nu de illegaliteit in gaan. De maatregel schiet dan zijn doel voorbij, meent Bruls. Wat hem betreft is tonen van een paspoort of ID-kaart voldoende om een wietpas te krijgen. De eis dat gebruikers ook daadwerkelijk staan ingeschreven in de gemeente waar ze wiet kopen, is wat hem betreft overbodig.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk / gewone burger
Of de pas noodzakelijk is of niet laat me koud. Mij gaat het er om dat wij een parlementaire democratie hebben en dat de wetten die daaruit voortkomen moeten worden gehandhaafd door iedreen dus ook door burgemeesters en politie. Degenen die dat niet willen moet een andere baan gaan zoeken. Hoe wil je anders als bestuurder wetten handhaven als je ze zelf overtreedt. Als iemand wetgeving die hem niet uitkomt naast zich neer kan leggen gelden er voor mij helemaal geen wetten meer. Als bestuurder ben je in dienst van de samenleving en heb je je te voegen naar de besluiten die vertegenwoordigers van die samenleving in de 2e en 1e kamer hebben genomen. Bezwaren regel je maar via de rechter of via je Eigen politieke partij.
criticus
"Hij vreest dat de Nederlandse wietgebruikers nu de illegaliteit in gaan."

Volgens mij is wiet altijd illegaal. De overheid heeft alleen besloten in bepaalde gevallen niet te handhaven... De enige legale wiet is die bestemd voor medicinale doeleinden.
Willem Kamps
Gewoon stoppen met die belachelijke pas. In het café of de slijterij hoef ik me ook niet te legitimeren. Legaliseer eindelijk de wiet en gooi er, naar goed Hollands gebruik, een leuke accijns op. Is het ook nog goed voor het begrotingstekort.
Advertentie