Advertentie

Minder kiezers dan ooit

De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 kennen een historisch lage opkomst. Nog geen 53 procent van de kiezers nam de moeite om te gaan stemmen. Vier jaar geleden stemde 54 procent.

20 maart 2014

De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 gaan de boeken in als die met de laagste opkomst ooit. Het verschil met vier jaar geleden is klein, maar de daling zet zich nog voort. Slechts 53,8 procent van de kiezers nam de moeite om te gaan stemmen. Vier jaar geleden stemde 53,9 procent. Schiedam lijkt met een opkomst van 42,6 procent de laagste opkomst van het land te hebben behaald.

Hekkensluiter

Vier jaar geleden was Eindhoven met een opkomst van 43,6 procent de hekkensluiter. Schiedam deed het toen met 43,9 procent net iets beter. In Eindhoven stemde woensdag 44,9 procent van de ruim 176.000 kiezers. Tegen 19.30 uur zag het er nog naar uit dat de veertig procent niet zou worden gehaald. 

Decentralisaties

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) verwacht dat de bereidheid om lokaal te gaan stemmen bij de verkiezingen in 2018 of 2022 groter zal zijn. De betrokkenheid van burgers wordt na de decentralisaties langdurige zorg, jeugd en werk per 2015 groter, zo schat de minister in.


Aftroeven

In Schiermonnikoog toog 84,6 procent van de kiezers naar de stembus. Nog meer dan vier jaar geleden, toen de kleinste gemeente van Nederland met 82,5 procent de meeste stemmers van Nederland telde. De gemeente Vlieland troefde dit keer Schiermonnikoog af om als eerste de getelde stemmen door te geven. In Staphorst − in 2010 met een opkomst van 80,1 procent ‘zilver’ in het landelijk klassement − ging dit jaar 75 procent naar de stembus. Ruim vijf procent minder, maar nog altijd ver boven het landelijk gemiddelde.

Gebiedscommissies

In Rotterdam hebben fors minder mensen gestemd dan vier jaar geleden. Nu ging 44,4 procent naar de stembus; in 2010 was dat 47,9 procent. Voor de verkiezingen voor de gebiedscommissies liepen de Rotterdammers evenmin warm. Slechts 42,4 procent van de stemgerechtigden stemde op een vertegenwoordiger voor het eigen stadsdeel.In Amsterdam ging 42 procent van de kiezers naar de stembus; ruim tien procent minder dan vier jaar geleden (52,7 procent).

Opkomst over vier jaar hoger

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) verwacht dat de bereidheid om lokaal te gaan stemmen binnen vier tot acht jaar zal toenemen. Als gemeenten de komende jaren meer beleidstaken gaan uitvoeren, zullen mensen zich meer betrokken voelen bij hun gemeenten, zo verwacht Plasterk. Dat zei de minister woensdag in een reactie op de opkomst. Die valt wat hem betreft minder dramatisch uit dan eerst de voorspelling was. ‘Dat was ergens in de veertig maar we zitten boven de vijftig procent. Als dat eronder was, zou ik hier anders staan’, aldus Plasterk.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Roffa
Kan die minister Plasterk nu voor 1x eens zijn mond houden ?

Nee dus, deze spuit 11 moet altijd weer zijn onbenulligheid demonstreren.
Henk Bongers / burger
Er zijn niet minder kiezers dan ooit.

Er zijn alleen minder burgers gaan stemmen.



Dit signaal moet dan ook heel duidelijk zijn voor de politiek. De bevolking is het politiek onbenul helemaal zat.

...en duidelijk ze hebben zich ook niet met allerhande opgeleukte en aangeklede stembureaus laten misleiden.

Plasterk je blijft alsmaar hetzelfde doen en gelooft dan in een ander resultaat. Als wetenschapper heb je toch wel eens van Einstein gehoord, die heeft daar iets over opgemerkt richting waanzinnigheid. Kortom een visieloos, slecht bestuurder.

VVD en PvdA leer een les van deze uiting van het volk en laat regeren over aan mensen die kennis en kunde hebben.

Zijlstra en Samson jullie waren een complete lacher in het slotdebat van deze verkiezing. "Stoere" taal met alleen wel een lichaamstaal die het venijn duidelijk etaleert. Van zulk een onvermogen ben ik wellicht niet als enige gewoon bang. Wij zullen de rekening daarvan wel weer krijgen gepresenteerd zoals gewoonlijk.



Advertentie