of 59232 LinkedIn

Jan van Zanen beoogd voorzitter VNG

Jan van Zanen (VVD), burgemeester in Utrecht, is de beoogde opvolger van vertrekkend VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma. De adviescommissie governance van de gemeentekoepel heeft hem voorgedragen als kandidaat-voorzitter van de VNG. Arne Weverling, wethouder in Westland namens GemeenteBelang Westland en voorzitter van de wethoudersvereniging, wordt voorgedragen als nieuw bestuurslid. Dat heeft gemeentekoepel VNG vrijdag bekend gemaakt.

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen (VVD) is de beoogde opvolger van vertrekkend VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma. De adviescommissie governance van de gemeentekoepel heeft hem voorgedragen als kandidaat-voorzitter van de VNG. Arne Weverling, wethouder in Westland namens GemeenteBelang Westland en voorzitter van de wethoudersvereniging, wordt voorgedragen als nieuw bestuurslid. Dat heeft de VNG vrijdag bekend gemaakt.

Tegenkandidaten

Tot 13 mei kunnen VNG-leden tegenkandidaten voordragen. Op 3 juni, tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) op het VNG-congres, kiezen de leden de nieuwe voorzitter. Het is niet bekend hoeveel kandidaten zich beschikbaar hadden gesteld voor de functie. ‘Dat zeggen we niet, omdat het zo weinig mensen zijn. Het zou de vertrouwelijkheid die we hebben beloofd, te buiten gaan’, aldus Philips van Veller, directiesecretaris en hoofd van het VNG-bestuursbureau.

 

Gezaghebbend

Een ‘verbinder die herkenbaar is voor de verschillende geledingen in de achterban, zowel voor grote als kleine gemeenten en zowel voor burgemeesters, wethouders, raadsleden, secretarissen als griffiers’. Dat zijn de kwaliteiten die de adviescommissie – onder voorzitterschap van Peter Noordanus – Van Zanen toedicht. De Utrechtse burgemeester is ‘een gezaghebbende vertegenwoordiger van de gemeenten richting het rijk en andere belanghebbenden, die beschikt over een breed netwerk en een ruime ervaring in het openbaar bestuur’, zo stelt de adviescommissie verder.

 

Lokaal bestuur

De beoogd voorzitter is al geruime tijd actief binnen de VNG. Hij was onder meer lid van het bestuur, voorzitter van de commissie Jaarbericht (VNG Denktank), lid van de commissie Bestuur en Veiligheid, en voorzitter van de Stichting Regres Bouwfraude. Van Zanen (1961) loopt in het (lokaal) bestuur ook al een flinke tijd mee. Van 1998 tot 2005 was hij wethouder financiën, economische zaken, openbare ruimte en monumenten in Utrecht. Van 2003 tot 2008 was hij landelijk voorzitter van de VVD. Hij verruilde zijn wethouderschap in juli 2005 in voor die van burgemeester van Amstelveen. Januari vorig verkaste hij naar Utrecht. Van Zanen is ‘vereerd’ met zijn voordracht, zo heeft hij het ANP laten weten. Hij wil het netwerk van gemeenten onderling gaan versterken.


Eerste Kamer

De voorzittersvacature kwam vrij nadat Jorritsma had aangegeven geen nieuwe ambtsperiode als burgemeester van Almere te ambiëren. Daarmee komt automatisch een einde aan haar VNG-voorzitterschap, die zij sinds januari 2008 vervulde. Jorritsma staat voor de VVD op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer.

 

Invulling negen vacatures

Naast het voorzitterschap waren nog acht andere bestuursfuncties vacant: een in het dagelijks bestuur en zeven in de commissies. Ook voor de commissies zijn kandidaten enkelvoudig voorgedragen. Het gaat om één burgemeester (Leontien Kompier, burgemeester Vlagtwedde), vijf wethouders, een gemeentesecretaris (Marcel Meijs, Enschede) en een raadslid (Jonathan van Diemen, raadslid in De Ronde Venen). Bij de voordracht is, naast inhoudelijke kwaliteit, onder meer gekeken naar geografische spreiding, gemeentegrootte, partijpolitieke kleur, man-vrouw verhouding en de functie/doelgroep (burgemeester, wethouder, raadslid, secretaris en griffier). De wethouderskandidaten zijn Sander van Alfen (Buren), Patricia Hoytink-Roubos (Berkelland), Paul de Rook (Groningen) en Marcelle Hendrickx (Tilburg).

 

Tegenkandidaten

Tot 13 mei 12 uur kunnen tegenkandidaten worden aangedragen. ‘Dat komt niet vaak voor’, aldus Van Veller desgevraagd. Een tegenkandidaat kan alleen worden aangemeld door de gemeente of het gewest, waarvan de kandidaat lid van een bestuursorgaan, de secretaris of de griffier is, staat in de VNG-statuten. De tegenkandidatuur moet door tien andere leden van de VNG worden gesteund.

 

   

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fritz A. von Geusau op
Als je ziet wat de dames en heren burgemeesters van grote plaatsen er aan nevenfuncties op nahouden, zou je toch bijna moeten concluderen dat het baantje van burgemeester in een grote stad niet bepaald een tijdrovende functie is.
Door de Groot op
De 2 directieleden zijn PvdA en CDA. Dus moest de voorzitter weer een VVDer worden.
En zo houden de 3 fossiele bestuurderspartijen de VNG in een ijzeren houdgreep.
Door hans de lange (ex-raadslid Vlissingen) op
Is er geen tegenkandidaat of liggen er een paar honderd gemeentebesturen te slapen?? Dit is weer het zoveelste voorbeeld van een afkeurenswaardige maar blijkbaar effectieve lobby van VVD-bobo's
Door henk op
Oude wijn in oude zakken!
De VNG blijft een verlengstuk van het ministerie en een VVD bolwerk. Opheffen die club!
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
En alweer blijkt dat de VNG geen gemeente-organisatie is, of een gemeente-koepel, maar een burgemeesters- en wethouderskoepel: een bestuurdersorganisatie.

Hoog tijd voor iets anders!