'Hoogste instantie ambtenarenrecht moet blijven'
De rechters van de Centrale Raad van Beroep waarschuwen voor rechtsongelijkheid, vernietiging van kennis en hogere kosten als hun instantie wordt opgeheven.
De rechters van de Centrale Raad van Beroep waarschuwen voor rechtsongelijkheid, vernietiging van kennis en hogere kosten als hun instantie wordt opgeheven. In een brandbrief die vrijdag namens de 49 rechters van de Raad in de Volkskrant is gepubliceerd, wordt het parlement opgeroepen niet akkoord te gaan met de opheffing.
De Centrale Raad van Beroep is bij het publiek minder bekend dan bijvoorbeeld de Raad van State. Toch bestaat de bestuursrechtelijke instantie al sinds 1903. Het is de hoogste rechter op het gebied van ambtenarenrecht en sociale zekerheid.
Specialisatie verdwijnt
VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afgesproken dat de Raad moet verdwijnen. De zaken gaan dan naar de gerechtshoven. Daardoor verdwijnt specialistische kennis, stellen de rechters. 'Om te vergelijken met het medisch domein: de oogarts gaat ook hart- en vaatziekten behandelen', schrijven ze. 'Daarom is het van belang dat de rechtspraak over de sociale zekerheid in hoger beroep geconcentreerd blijft bij één gespecialiseerde rechter.'
Ongebruikelijk
De rechters realiseren zich dat het hoogst ongebruikelijk is dat zij zich uitspreken over voorgestelde wetswijzigingen. Ze zien echter 'geen andere weg nu de regering zich niets gelegen laat liggen aan unanieme adviezen dat de sociale zekerheidsrechtspraak in hoger beroep bijeen moet blijven'. (ANP)
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
OT:
Kunnen ze dat College niet in haar geheel onderbrengen bij 1 gerechtshof? Dan kan je toch het onzalige plan van deze twee afbreukpartijen door laten gaan zonder in te boeten op kwaliteit.
Deze 'Jurist' ziet er aan voorbij, daargelaten dat cassatie niet vaak slaagt, dat bij de Hoge Raad niet geprocedeerd kan worden over de (vaststelling van de) feiten èn dat de procedure daardoor één ronde langer gaat duren. De rechtseenheid die de Centrale Raad van Beroep nu in hoger beroep creëert gaat straks verloren, zodat kwetsbare partijen, die afhankelijk zijn van sociale uitkeringen en voorzieningen, als dat al kan -de Hoge Raad gaat zoals gezegd niet over de feiten-, langer moeten doorprocederen. Slecht nieuws dus voor de burger!