of 59232 LinkedIn

Gemeenteraad Heerenveen huurt eigen verslaggever in

De gemeenteraad van Heerenveen huurt zelf een verslaggever in om artikelen te schrijven naar aanleiding van de raadsvergaderingen. Lokale media hebben geen geld meer om zelf journalisten te sturen.
Reageer

De gemeenteraad van Heerenveen huurt een eigen verslaggever in die stukken schrijft over de vergaderingen van de raad. De Friese politici willen hiermee het gat opvullen dat is gevallen nu de regionale journalisten de raadsvergaderingen nauwelijks meer bezoeken

Proef

Iedere raadsvergadering is redacteur José van de Hoef aanwezig, gisteren voor het eerst. Haar artikelen worden geplaatst op de website van de gemeenteraad en dienen als materiaal voor lokale media zoals de Heerenveense Courant. Het gaat vooralsnog om een proef. Tegen de zomer wordt die geëvalueerd.

 

Onafhankelijk

De fracties gaan niet over de inhoud, zo is afgesproken, hoewel het CDA de onafhankelijkheid van een ingehuurde verslaggever evengoed in twijfel trekt. Vier jaar geleden schakelde de gemeente Renswoude ook al een journalist in om de raadsvergaderingen te verslaan, iets waarmee het inmiddels is gestopt. De journalistenvereniging NVJ sprak toentertijd van een ‘alarmerende’ actie die niet het juiste antwoord was op de verschraling van de regionale journalistiek.

 

Verontrustend beeld

Die verschraling is de afgelopen jaren alleen maar verder toegenomen. Vorige week nam minister Ronald Plasterk het rapport 'Nieuwsvoorziening in de regio 2014' in ontvangst. Het onderzoek schetst een verontrustend beeld. Terwijl de onafhankelijke lokale media van doorslaggevend belang zijn volgens raadsleden, neemt de kwantiteit en kwaliteit van berichtgeving over de gemeente in hun ogen af. Hierdoor staat de maatschappelijke functie van de journalistiek onder druk. 

Bron: Jasper Mulder communicatieonline.nl 

 
Afbeelding
 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.