Advertentie

Gemeenten: woningen voor 10.000 vluchtelingen

Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asiel) moet de huisvesting voor 10.000 mensen de ‘prop in het systeem’ wegnemen. Het moet zorgen voor meer doorstroming.

09 oktober 2015

Gemeenten gaan woningen zoeken voor 10.000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning die nu nog in een asielzoekerscentrum zitten. Die stap moet ervoor zorgen dat er plekken vrijkomen in asielzoekerscentra, waar dan nieuwe vluchtelingen uit de noodopvang terechtkunnen. Dat is vrijdag afgesproken tijdens topoverleg tussen premier Mark Rutte, andere ministers, de gemeenten en de provincies.

Prop in het systeem
Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asiel) moet de huisvesting voor 10.000 mensen de ‘prop in het systeem’ wegnemen. Het moet zorgen voor meer doorstroming. Daarvoor wordt ook gekeken naar meer kleinschalige opvang, een uitdrukkelijke wens van de gemeenten. De bewindsman en de voorzitters van de organisaties van de gemeenten en de provincies wezen op het belang van een gezamenlijke oplossing. Die is nodig omdat de vluchtelingencrisis tot steeds grotere problemen begint te leiden.

Grote locaties noodopvang
Voor de noodopvang gaan de provincies meer grote locaties zoeken die vergelijkbaar zijn met Heumensoord bij Nijmegen, waar ruim 3000 mensen terechtkunnen. ‘Zodat we niet meer hoeven te slepen met mensen van sporthal naar sporthal’, aldus Dijkhoff. De gemeenten krijgen ook extra geld, zo is afgesproken. Hoeveel zal dit najaar blijken. Verder wordt gekeken naar huisvesting in semipermanente woningen, en in leegstaande kantoren en andere gebouwen van het Rijk.

Problemen niet meteen opgelost
Dijkhoff en voorzitter Jan van Zanen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten erkennen dat de maatregelen de problemen niet meteen zullen oplossen. Van Zanen zei dat is afgesproken dat gemeenten niet meer verrast zullen worden, zoals dat het Drentse dorpje Oranje dinsdag overkwam. Dijkhoff dwong het dorp dinsdag om nog eens zevenhonderd extra vluchtelingen op te vangen, terwijl hij eerder beloofd had dat Oranje niet meer vluchtelingen zou krijgen dan de zevenhonderd die er al zaten. Dijkhoffs boodschap leidde tot protest, zijn auto werd belaagd door boze mensen. Dijkhoff benadrukte vrijdag dat hij een nieuw 'Oranje' wil voorkomen, maar uitsluiten kon hij het niet. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Waarom zijn er in het verleden niet gewoon ook veel meer betaalbare woningen gebouwd voor degenen die al zolang op een wachtlijst staan. Anderzijds waarom wordt er niet veel harder ingegrepen op scheefwonen; de sociale huursector, de studentenflats, gemeentes zouden hier direct op moeten sturen. Bij een bepaald inkomen verlies je het recht op een bepaalde woningcategorie. Dat plakbeleid werkt niet; durf op te treden en de regie te nemen!
Bo B / Boze burger
Die grootschalige locaties zijn niet te verkopen voor de burgers die in de buurt wonen. Het is een aanslag op het leven in dorpen en wijken. Burgers doen er verstandig aan preventief de wobben bij hun gemeente. In gemeente Halderberge is het College van B&W de regie volstrekt kwijt na zo'n Wob-verzoek: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/buurtbew …
Ivanrybkin / beleidsadviseur
Goede zaak dat gemeenten en provincies in beweging komen. Het is niet meer dan normaal dat we hier ietsje inschikken als het woongebied van grote groepen mensen in brand staat.



Uit de ervaringen met de bestaande AZC's blijkt dat het wel meevalt met die overlast, dus dat met die zorgen over leefbaarheid van dorpen en wijken komt het vast ook wel goed.

A. Wassenburg
Hoe? Met wachttijden die kunnen oplopen tot 8 jaar voor mensen op de reguliere wachtlijst, mag je toch aannemen dat die sociale huurwoningen er niet of veel te weinig zijn. En ik heb begrepen dat het niet de bedoeling is om meer sociale woningen te bouwen, omdat de reguliere armen van Nederland niet buiten kunnen worden gezet, maar toch zo weinig mogelijk moeten worden gefaciliteerd. Want voor meer armen is geen plek in Nederland. Dus de vraag blijft staan: Hoe? De containers lukken ook al niet, en de kantoren evenmin. Dan toch maar in tenten blijven? Stuivertje wisselen tussen Nederlands arm en Syrisch arm. Hoe komen we toch aan woningen? Antwoord: Ga die 129 miljard aan zwart Nederlands geld terughalen, zet een flinke boete op deze belastingontduiking en we hebben geld zat voor net zoveel woningen als nodig.
Advertentie