Advertentie

Gemeenten moeten beter controleren op jeugd met alcohol

De meeste gemeenten (81 procent) blijken wel in de gaten te houden of jongeren met alcohol wel 18 jaar of ouder zijn. Maar de 530 toezichthouders die op pad gingen, waarschuwden vooral en deelden nauwelijks boetes uit. Verder blijken nog steeds niet alle gemeenten een preventie- en handhavingsplan te hebben, terwijl dat er toch op 1 juli had moeten liggen.

26 september 2014

Gemeenten moeten echt meer werk maken van het handhaven van de nieuwe leeftijdgrens voor alcohol. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) stelt dat donderdag in reactie op onderzoek dat STAP, het Nederlands instituut voor alcoholbeleid, deed in opdracht van Van Rijn.

Nauwelijks boetes
De meeste gemeenten (81 procent) blijken wel in de gaten te houden of jongeren met alcohol wel 18 jaar of ouder zijn. Maar de 530 toezichthouders die op pad gingen, waarschuwden vooral en deelden nauwelijks boetes uit. Verder blijken nog steeds niet alle gemeenten een preventie- en handhavingsplan te hebben, terwijl dat er toch op 1 juli had moeten liggen.

Tandje bijzetten
Van Rijn vindt dat gemeenten een tandje moeten bijzetten. ‘We zitten midden in een normverandering over alcohol. Daarin spelen ouders en kinderen zelf een cruciale rol, evenals verkopers van alcohol en heldere voorlichting en handhaving door de lokale overheid’. Hij vindt dat recent onderzoek aanleiding is om optimistisch te zijn. ‘Onze jongeren zijn niet meer de zuipschuiten van Europa blijkt uit onderzoek. Maar die trend moeten we wel vasthouden met zijn allen. En daarvoor is het cruciaal dat alle gemeenten gewoon doen wat de wet voorschrijft.’

18 jaar
Sinds 1 januari 2014 geldt 18 jaar als de minimumleeftijd voor alcohol (en tabak). Handhaven van de drank- en horecawet is sinds 1 januari 2013 de taak van de gemeenten. (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

johannes / ambtenaar
Wat had je anders verwacht met zo'n achterlijke maatregel. De verantwoording ligt bij de opvoeders niet bij de overheid..
Ambtenaar
@ Johannes: Dat is een mening en geen feit. Feit is dat de wetgever (en dus wij allemaal) ervoor gekozen heeft om hier wel verantwoordelijkheid te nemen en b&w bevoegd heeft gemaakt (en dus in beginsel ook verplicht) om toe te zien op de naleving van deze wet- en regelgeving. Dat je het persoonlijk een achterlijke maatregel vindt, doet hier natuurlijk niet aan af.
johannes / ambtenaar
@ambtenaar:

Ik voel mij niet verantwoordelijk voor een beleid dat door de overheid is opgelegd. Daar heb ik persoonlijk geen boodschap aan.
Ambtenaar
Verkeerde werkgever gekozen dan?
Jos / hoofd oov
Los van de vraag of men het al dan niet eens is met de invulling van het alcoholmatigingsbeleid, is het wel heeeeeel erg kort door de bocht om de inzet van gemeenten af te meten aan het aantal opgemaakte pv's. Beinvloeding kan veel meer worden bereikt langs de weg van relatiemanagement,
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Af van regelgeving waarvoor geen capaciteit is om op te handhaven. Daarnaast vind ook ik dat hier een verantwoordelijkheid ligt vanuit de opvoeding (lees: ouders) en niet een betuttelingsmaatregel vanuit de overheid. De kosten die als gevolg van teveel alcohol opkomen (vernieling/opname ziekenhuis ivm comazuipen etc.) zouden moeten worden doorbelast aan de veroorzaker(s) danwel, ingeval van minderjarigen, aan de ouders. Handhaven kan ook via de achterdeur. Ouders zijn zeker wel geneigd om iets aan hun spruiten te doen wanneer ze de gevolgen in de eigen portemonnee voelen. Uiteraard zijn voorlichtingscampagnes over wat er in dit opzicht is gewijzigd wel belangrijk.
Willem Kamps
Onze zoon van 17 mag van ons gewoon een biertje drinken en hij doet dat ook zo nu en dan, maar hij weet donders goed waar de grenzen liggen. 99 van de 100 keer pakt ie gewoon fris uit de koelkast. Op een feestje neemt ie er een paar. Een comazuiper zal ie niet worden. Wij hebben geen paternalistische overheid nodig die zich met onze opvoeding bemoeit. En mocht Martin van Rijn cs het nou nog niet weten: alles wat je verbiedt is extra lekker en verleidelijk. Dat handhaven zou dus helemaal niet nodig hoeven zijn.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Voor mij zou Willem een uitstekende, pragmatische beleidsadviseur zijn. Mijn dochter is zo ook zo opgevoed en op haar 20e drink ze af en toe eens alcohol, terwijl ze het razend spannend vond om tijdens een zeilkamp op haar 15e met een paar meiden in Friesland een paar biertjes te scoren. Zou meneer Van Rijn zelf wel echt ooit jong zijn geweest ? Volgens mij is wel een ex-corpsbal die flink aan Bacchus heeft geoffeerd. Niet zeuren over beleid dus, maar de verantwoordelijkheid bij ouders en de groepsidentiteit van de jeugd zelf laten.

Robert / Juridsch beleidsmedewerker (gemeente)
Voor mij is Willem dus juist geen goede beleidsadviseur. Je baseren op 1 enkel geval en daar dan algemene conclusies aan verbinden is wel erg kort door de bocht voor een beleidsadviseur. Er bestaan genoeg rapporten en wetenschappelijke studies die een toenemend alcoholprobleem bij jongeren ondersteunen. En dat is heel wat anders dan eens af en toe als jeugdige eens 1 pilsje (te veel) pakken.
Advertentie