Advertentie

Gemeente Bellingwedde kaapt Swiebertje van Oudewater

Het  Groningse dorp Wedde moet om toeristen te trekken een 'Swiebertjedorp' worden. Hiervoor hebben Bellingweddese politici een intentieverklaring getekend met de erven van John uit den Boogaard, de bedenker van het personage. In Oudewater, de oude woonplaats van tv-personage Swiebertje en zelfbenoemd Swiebertjestad, zijn ze alleen verbaasd.

12 maart 2010
Struinen
De koppeling van Swiebertje aan Wedde is een idee van ondernemer Peter Kuijer. Met toerisme als motor wil de gemeente Bellingwedde de kern Wedde leefbaar houden. Om toeristen te trekken wordt ingezet op het thema `struinen´ dat volgens de gemeente goed bij het landelijke dorp en de omgeving past. Swiebertje moet het boegbeeld worden van het thema, omdat Swiebertje net als het dorp staat voor vrijheid, struinen en ontdekken, en aansluit op de doelgroep.


Oudewater
In Oudewater werd een groot deel van de serie over de landloper opgenomen en in 2003 werd er in het dorp ook een borstbeeld van Swiebertje onthuld door Joop Doderer die Swiebertje speelde in de tv-serie. ‘Wij zien onszelf als Swiebertjestad, en dat is niet zo vreemd: Swiebertje, Saartje, Bromsnor en de rest van de cast kwamen hier in de jaren zestig en zeventig altijd voor de opnamen, en er staat dan ook een beeld van Swiebertje voor het stadhuis’, zegt Ad van den Herik van de gemeente Oudewater: ‘Het grappige was dat bij de onthulling van het beeld in 2003 de hele cast aanwezig was, behalve Bromsnor die toen al overleden was.’

 

Toerisme
Oudewater is niet bang toerisme te verliezen aan Swiebertjedorp. ‘We hebben in Oudewater nog veel meer te bieden. We hebben meer dan 300 monumenten en enkele mooie musea dus ik denk niet dat dit ons toeristen gaat kosten’, aldus Van den Herik.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Heks
in 2003 werd er in het dorp ook een borstbeeld van Swiebertje onthuld

... DORP?
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Zijn er al kandidaten voor Pipodorp?
Advertentie