Advertentie

'Feiten verdraaid in rapport over politie'

Een door de politie Gelderland-Midden met verlies verkocht pand werd direct met miljoenenwinst doorverkocht. Een kandidaat-koper zegt dat de commissie-Cornielje, die misstanden bij de Gelderse politie onderzocht, feiten in haar eindrapport verdraaide.

11 september 2009

Misstanden
De commissie-Cornielje, die tweeënhalf jaar geleden onderzoek deed naar vermeende misstanden bij de politie Gelderland- Midden, heeft feiten verdraaid over de verkoop van een politiebureau. In de conceptversie van het onderzoeksrapport stond wel de juiste toedracht rond de miljoenentransactie in 1998; de formulering in het eindrapport is onjuist.

Terughuren

Dat zegt kandidaat-koper Thom Kenter van de private ontwikkelaar Politie Huisvestings Consortium (PHC). De gang van zaken rond de verkoop van politiepanden was een van de door de commissie-Cornielje onderzochte vermeende misstanden bij politiekorps Gelderland- Midden. De Rijksrecherche had op dit onderzoek aangedrongen wegens aanhoudende geruchten over malversaties. Omdat het korps in financiële problemen zat, wilde het in de tweede helft van de jaren negentig alle gebouwen afstoten en vervolgens terughuren (sale and lease back).

Drie miljoen winst
Een van de panden, het zogeheten Ohra-gebouw in Arnhem, was op dat moment pas een half jaar bij de politie in bezit. Het korps had er 17.750.000 gulden voor betaald. Uiteindelijk werd het kantoorpand met ruim twee miljoen gulden verlies verkocht aan de Rozendaalse Vastgoedgroep (RVG). De RVG verkocht het gebouw nog dezelfde middag door aan een belegger en maakte drie miljoen gulden winst.

Lees hier het hele artikel 'Waarheid over verkoop politiepand geschrapt uit rapport-Cornielje' uit Binnenlands Bestuur nummer 37, 11 september 2009.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Met boeven vang je boeven!
Hans / afdelingsmanager
Het blijft intrigeren hoe het toch kan dat overheidsorganisaties eigen vastgoed met regelmaat te goedkoop verkopen en nieuw vastgoed te duur aankopen, terwijl vrijwel altijd handige vastgoedpartijen er met het verschil vandoor gaan.
Amateurisme of belangenverstrengeling ?
Advertentie