of 59232 LinkedIn

Extra Statenzetels in Utrecht en Flevoland

Het inwoneraantal van Utrecht en Flevoland is dermate gegroeid, dat beide provincies recht hebben op twee extra zetels in Provinciale Staten. 
Het inwonertal van Flevoland is volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgekomen boven 400.000. In Utrecht is het gestegen tot boven de 1,25 miljoen inwoners.

Het inwoneraantal van Utrecht en Flevoland is dermate gegroeid, dat beide provincies recht hebben op twee extra zetels in Provinciale Staten.

Na Statenverkiezingen 2015

Het inwonertal van Flevoland is volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgekomen boven 400.000. In Utrecht is het gestegen tot boven de 1,25 miljoen inwoners. De aanspraak op de extra zetels gaat in bij de verkiezingen van Provinciale Staten in 2015.

Het aantal leden is afhankelijk van het inwonertal en loopt uiteen van 39 voor een provincie met minder dan 400.000 inwoners, tot 55 voor een provincie met meer dan 2.000.000 inwoners. Vier provincies – Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland – hebben het maximaal aantal Statenzetels. Utrecht telt vanaf volgend jaar 49 zetels, Flevoland 41.

 

In totaal straks 570 Statenleden

Door een wetswijziging is in 2007 het totaal aantal Statenleden verlaagd van 764 naar 564. Het maximumaantal van 83 Statenleden werd verlaagd naar 55, voor provincies met meer dan twee miljoen. Het minimumaantal van 39 bleef gehandhaafd, maar het minimum geldt sindsdien voor provincies met minder dan 400.000 inwoners. Door een stijging in het inwoneraantal tellen de Gelderse Staten sinds de Statenverkiezingen van 2011 55 zetels. Daarmee kwam het totaal aantal zetels op 566. Vanaf volgend jaar zijn er dus 570 Statenleden.

 

Vermindering van de baan

Bij het aantreden van het huidige kabinet wilde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken het aantal Statenleden overigens nog met een kwart verminderen. In mei dit jaar maakte hij echter bekend het wetsvoorstel dat dat moest regelen niet aan de Tweede Kamer voor te leggen, met als gevolg dat volgende Statenperiode (2015 - 2019) de omvang van het aantal leden van Provinciale Staten in principe dus gelijk zou blijven.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Miranda Duiveman (Medewerker provincie Flevoland) op
@Richard Schuurman je wordt op je wenken bediend!
Door Hielco Wiersma (gepens.) op
Hoogste tijd om deze minister eens goed aan de tand te voelen. Hij haalt in geen enkel opzicht de doelen van dit kabinet (fusies tot Landsdelen, vermindering Statenleden en Kamerleden etc.).
Door p op
@Richard

ach in het Binnenlands Bestuur gebeurd alles 30 jaar alter, valt dus best mee :)
Door Richard Schuurman (verslaggever) op
De foto van het provinciehuis Lelystad is wel zeer gedateerd en van voor de verbouwing van bijna tien jaar terug. Dat kan vast beter