Advertentie

Dialoogtafel Groningen aan diggelen

De Dialoogtafel Groningen is door toedoen van de overheid gesneuveld. Dat zegt de opgestapte voorzitter Jacques Wallage van het gasoverleg.

10 september 2015

De Dialoogtafel is door toedoen van de overheid gesneuveld. Dat zegt de opgestapte voorzitter Jacques Wallage van het gasoverleg.

Onvoldoende serieus

Wallage zegt dat in een interview in dagblad Trouw. De Dialoogtafel werd vorig jaar in het leven werd geroepen om het vertrouwen tussen Groningers, de politiek en exploitant NAM (de Nederlands Aardolie Maatschappij) te herstellen. Volgens Wallage heeft de overheid de maatschappelijke partners in het gasoverleg onvoldoende serieus genomen.

 

Macht delen

Vorige week werd bekend dat de Dialoogtafel een andere vorm zou krijgen en dat Wallage en medevoorzitter Jan Kamminga opstapten. Wallage, die het experiment van de Dialoogtafel als een vernieuwend democratisch model zag, laat nu weten dat het samenwerkingsverband vaak buitenspel werd gezet. Bij akkoorden mocht “hoogstens een punt of een komma” worden veranderd. Overheden zijn hun eigen spel blijven spelen, omdat ze niet happig zouden zijn hun macht te delen. “De dringende noodzaak om op een lijn te komen met de maatschappelijke organisaties, voelen ze niet. Dat is heel schokkend'', aldus Wallage.

 

Kwalijke rol Kamp

Volgens Wallage zijn belangrijke afspraken achter de rug van de Dialoogtafel bedisseld. 'Echt ernstig' noemt hij tegenover Trouw de manier waarop minister Kamp van Economische Zaken het overlegorgaan zou hebben geschoffeerd. De VVD-bewindsman zou zijn besluit om tijdelijk minder gas te winnen in Groningen niet eerst voor advies hebben voorgelegd aan de Dialoogtafel. De bijeenkomst die de NAM daarvoor had gepland, zou door het ministerie zijn gecanceld.

De maatschappelijke organisaties gaan na het opheffen van de Dialoogtafel verder als het Gasberaad. Oud-minister Hans Alders gaat als Nationaal Coördinator Groningen nu apart met de overheden en het Gasberaad overleggen in een poging consensus te bereiken.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Pieter Blonk / Raadslid Leefbaar 3B Lansingerland
Het mislukken van de Dialoogtafel in Groningen lijkt heel erg veel op de mislukte burgerparticipatie van de vier Gebiedstafels betreffende de A13/A16 bij Rotterdam en Lansingerland.
Jaapjan / Raadslid
Ach je weet dat als het Ministerie van EZ ergens bij betrokken raakt het voornamelijk gaat om de eigen interpretatie en het vasthouden aan de eigen uitgangspunten. De koninkrijkjes van de medewerkers op dat ministerie zijn belangrijker dan de belangen van de partners waar ze hun zogenaamde "macht "mee zouden moeten delen.
Paul / projectleider
Tja het ministerie van EZ en het inclusief betrekken van alle belanghebbenden...niet hun sterkste kant.



Advertentie