Advertentie

Burgemeester kan niet zomaar ingrijpen bij demonstratie

In de grondwet staat dat iedereen het recht heeft om te demonstreren. Politie en justitie mogen achteraf optreden, maar gemeenten mogen betogingen niet vooraf verbieden als de inhoud of de boodschap ‘ongewenst wordt geacht’, aldus de ministers Opstelten en Asscher.

26 augustus 2014

Een burgemeester kan niet zomaar ingrijpen bij demonstraties. Dat mag alleen als er sprake is van wanordelijkheden, of van de vrees dat er onlusten komen. Als demonstranten over de schreef gaan, kunnen ze worden opgepakt, ‘maar dat moet dan de betoging onverlet laten’. Dat hebben de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) dinsdag laten weten na Kamervragen van Louis Bontes en Joram van Klaveren van VoorNederland (VNL).

Recht
In de grondwet staat dat iedereen het recht heeft om te demonstreren. Politie en justitie mogen achteraf optreden, maar gemeenten mogen betogingen niet vooraf verbieden als de inhoud of de boodschap ‘ongewenst wordt geacht’, aldus de ministers.

Protest in Den Haag
Bontes en Van Klaveren hadden vragen gesteld over een anti-Israëlisch protest in Den Haag op 12 juli. Sommige betogers droegen borden met een Israëlische vlag gevolgd door het isgelijkteken (=) en een hakenkruis.

Beperking
Ook andere protesten in Den Haag zijn deze zomer onrustig verlopen. Daarom mag er voorlopig niet worden gedemonstreerd in woonwijken, zoals de Schildersbuurt en Transvaal. Dat is een beperking, geen verbod. Op andere locaties mogen mensen wel betogen. De gemeente zegt niet welke plekken dat zijn, maar in Den Haag wordt geregeld gedemonstreerd op bijvoorbeeld het Malieveld (bij station Den Haag Centraal) en op het Plein (bij de Tweede Kamer en het Binnenhof).

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mr R.M. Dalmijn
Boeiend standpunt van deze gerenommeerde juristen. Overigens kan de Burgemeester wanneer zij of hij meent dat de openbare orde en veiligheid bedreigd wordt eventuele demonstraties, provocaties of anderszins uitingen van grondwettelijke rechten die natuurlijk ook preventief beperken. Zo staat er bijvoorbeeld nergens in bedoelde Grondwet dat samenkomsten op een door demonstranten beoogde locatie dienen plaats te vinden. Dit zeker niet wanneer bewoners van die plek unaniem optochten door hun kwetsbare wijk afwijzen. Ter geruststelling ; Den Haag heeft een lange traditie van prima Burgemeesters en de heer van Aartsen is daar een bevestiging van.
True
een beetje rechtsradicaal vraagt geen toestemming
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
In de bewuste, door mij bijgewoonde raadsvergadering met de omstreden 'come back' van burgemeester die avond, repte hij over maar liefst toegestane 1600 demonstraties per jaar of 30 per week. Van die overige 1599 lees ik vrijwel zelden tot nooit iets in de media. Omdat nu 'extreemrechts in 7 verschillende gedaanten in een demonstratie meedoet' schiet de kennelijk slapende Haagse politiek ineens uit z'n slof. Dit doet mij sterk denken aan selectieve verontwaardiging wat feitelijk ook niet door de democratische beugel kan.
Advertentie