Advertentie

Bruno Bruins informateur in Wassenaar

Informateur Bruno Bruins gaat een zakencollege samenstellen met drie wethouders van buiten van de huidige coalitiepartijen en met een breed gedragen raadsprogramma.

09 januari 2013

Het nieuwe college van Wassenaar moet er over twee weken zijn. Oud-staatssecretaris Bruno Bruins (VVD) is aangesteld als informateur om een zakencollege samen te stellen.

Zakencollege met huidige collegepartijen
Bruins gaat op basis van het advies van de vorige informateur Joop van den Berg een zakencollege samenstellen dat bestaat uit drie interim wethouders van buiten van de drie grootste partijen die hebben aangeven mee te willen werken: VVD, CDA en D66. Dezelfde partijen die nu ook al het college vormen. Zij moeten een nieuw college moeten vormen van ‘pacificatie’ om de bedorven politieke verhoudingen in Wassenaar te doorbreken, zoals Van den Berg het omschreef.

Breed gedragen raadsprogramma
Daarnaast zal Bruins een raadsprogramma opstellen dat door zoveel mogelijk partijen gedragen wordt. In dit programma zullen voorop staan: de ambtelijke samenwerking met Voorschoten, de verbetering van de financiële planning en control van grote projecten, de drie komende decentralisaties en een open stijl van besturen en een goede samenwerking tussen raad en college. VVD-fractievoorzitter Anouk van Eekelen wil dat het nieuwe college over twee weken op het bordes van het raadhuis staat. Voor haar voelt dit als een doorbraak, zegt ze tegen Omroep West.

WWW haakt af
De op een na grootste partij Wat Wassenaar Wil (WWW) haakte afgelopen weekend definitief af voor deelname aan een nieuw college. De partij wilde eerder al niet in een college met VVD en CDA stappen, omdat het niet geloofwaardig voor haar kiezers is om in een coalitie met de VVD te stappen.  Ook zag WWW niets in het plan van Van den Berg om een brede coalitie te vormen, omdat het huidige coalitieakkoord als grondslag zou blijven dienen voor het nieuwe bestuur. Daarbij wil de partij niet “een jaar op de winkel passen”. Wel droeg de partij oud-korpschef van Amsterdam Bernard Welten aan als eigen informateur om een coalitie te vormen met CDA en PvdA, maar deze poging strandde, omdat het CDA niet aan deze coalitie wilde meewerken. Deze partij wil vasthouden aan het advies en de intenties van Van den Berg.

Elke partij een wethouder
De VVD nam daarna het heft in handen en vond D66 en CDA bereid om opnieuw in het college te stappen. Verschil met de vorige coalitie is volgens Van Eekelen dat elke partij nu een wethouder levert, waar de VVD als grootste partij eerder twee wethouders had. Daarbij komen de wethouders van buiten en hebben de partijen afgesproken niet het bestaande coalitieakkoord als uitgangspunt te nemen, maar het door Bruins op te stellen ‘raadsprogramma’ waar zoveel mogelijk partijen bij betrokken worden. De PvdA en Democratische Liberalen Wassenaar hebben al laten weten hierover mee te willen praten.

Bruins begint deze week
Informateur Bruins, die nu bestuursvoorzitter is van het UWV en eerder staatssecretaris van Onderwijs en wethouder in Den Haag begint deze week aan zijn werkzaamheden en rapporteert zijn bevindingen aan burgemeester Hoekema. Die zal daarna het presidium informeren.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie