Advertentie

'Bescherming burgers bij ramp niet duidelijk'

In een rapport van de Algemene Rekenkamer staat dat er nog te weinig samenhang bestaat tussen het Rijk, de lagere overheden, de 25 veiligheidsregio's en bij de veiligheid betrokken organisaties als de politie, brandweer, medische hulpverleners, havenmeesters en vitale sectoren voor water, elektriciteit en informatie- en communicatietechnologie (ICT).

13 november 2014

Het is niet duidelijk of de overheden in staat zijn burgers en bedrijven te beschermen als er een crisis is of ramp gebeurt. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is daar de verantwoordelijke minister voor maar ook hij heeft daar onvoldoende inzicht in. Hij is er ook nog niet in geslaagd om voldoende samenhang aan te brengen tussen de verschillende spelers die in actie moeten komen bij groot onheil.

Weinig samenhang
Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een donderdag gepubliceerd rapport. Daarin staat dat er nog te weinig samenhang bestaat tussen het Rijk, de lagere overheden, de 25 veiligheidsregio's en bij de veiligheid betrokken organisaties als de politie, brandweer, medische hulpverleners, havenmeesters en vitale sectoren voor water, elektriciteit en informatie- en communicatietechnologie (ICT). De veiligheidsregio's werken onderling ook nog niet goed samen en wisselen kennis en informatie maar moeizaam uit.

Grote verschillen
Tussen regio's bestaan bovendien nog grote verschillen, terwijl er sinds 2007 een landelijke strategie bestaat en in 2010 een wet van kracht is. Zo hanteren ze een eigen basisniveau voor de bescherming van hun inwoners. Opstelten heeft geen goed inzicht in de verschillen en toetst ook niet of die acceptabel zijn, stelt de rekenkamer. Daarom weet hij niet of hij alle mogelijke risico's of dreigingen goed in beeld heeft. Tegelijk weet hij niet wat het effect is van de bezuinigingen die gemeente doorvoeren op de veiligheid.

Effectief
Inzicht in de samenhang vindt de rekenkamer ook belangrijk om te zien of het geld dat erin gestopt wordt, goed en effectief besteed wordt. Sinds 1997 is het budget voor de 25 veiligheidsregio's bijna verdrievoudigd tot 1,2 miljard euro per jaar.

Prioriteiten
Opstelten heeft in een reactie op het rapport al gezegd dat hij de conclusies en aanbevelingen onderschrijft en de Strategie Nationale Veiligheid zal herzien. Hij wijst er verder op dat het Veiligheidsberaad, het overleg tussen de veiligheidsregio's, de prioriteiten stelt. (ANP)

Lees het hele rapport hier (inlog)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk bongers / burger
Algemene Rekenkamer zorg er voor dat Opstelten op een adequate manier aan het werk gaat. Toiets de uitgaven en rapporteer aan de Tweede Kamer, zodat die Opstelten ook kunnen aanpakken.
Mr R.M. Dalmijn
Ja jongelui, vijftig jaar geleden een perfecte, zeker op papier, BB organisatie met alles erop en eraan. Af en toe lekte er wel eens wat maar geregeld goede trainingen. Iedereen deed er lacherig over; 1,5 gulden per avond was natuurlijk belachelijk veel en het kon beter. Afgeschaft! Maar geen redelijk alternatief gevonden. RK met OK, Defensie en Natres of gewoon de buurman bellen? Gelukkig is de wereld een stuk veiliger geworden.
True
De vraag is niet zozeer wie ik bel maar wat ik ga doen bij een ramp.

Ik heb 'r zin an!
Hannes Haganum / kritisch lezer
Hallo, even wakker worden. Nee, natuurlijk kan de overheid geen veiligheid aan zijn burgers garanderen. Stel je voor dat er een ramp gebeurd en dan krijg je Brombeer Opstelten op een app op je smartphone te zien. ' Gaat u maar fijn slapen, lieve kijkbuiskinderen....". De mijne staat bovendien vaak uit, omdat ik niet verslaafd wil zijn aan die idiote eeuwige bereikbaarheid. Kijk naar Moerdijk of naar de Vuurwerkramp in Enschede en sindsdien is er echt maar weinig verbeterd, zeker omdat het aantal managers en commucatie-adviseurs na Enschede verviervoudigd is. Er is slechts een digitale Toren van Babel gebouwd voor wie zijn klassiekers nog kent. En Opstelten speelt dan de rol van de digitale Meneer De Uil, in deze tijd de digitale Opa Knor, ooit burgemeester van Knorrendam ten tijde dat Nederland zijn intellectueel Fortuyn om zeep hielp.
Advertentie