Advertentie

Ambtelijke 'Hitchcock-taferelen' in Lochem

Vijftig zwarte vogels die dertig jaar overleg dwarsbomen: het klinkt als een ambtelijke versie van Hitchcocks thriller ‘The Birds’. Maar toen kwam het CDA-congres, waar een wethouder een partijgenoot uit de Tweede Kamer aansprak. Nu buigt de volksvertegenwoordiging zich over het Achterhoekse drama.

07 oktober 2010
Ten einde raad
‘Waar een congres al niet goed voor is’, glundert Jan Kottelenberg, wethouder ruimtelijke ontwikkeling in Lochem. Vorige week hoorde hij dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geen toestemming gaf voor de verplaatsing van vijftig roekennesten. Dat was noodzakelijk voor de aanleg van een rondweg. Over die rondweg wordt al dertig jaar gepraat, zegt Kottelenberg, ‘en elke keer is er weer iets anders dat het lastig maakt: MER-rapportages, financiën, wisselende bestuurders. Toen dit rapport kwam, was ik ten einde raad. Ik dacht: het zal me toch niet weer gebeuren?’

Lastige vogels
De roek is een beschermde vogel, die aan de kraai en de kauw doen denken. In de jaren ’70 werd de Nederlandse populatie bedreigd door landbouwgif. Inmiddels is er weer een gezonde aanwas, met name in Gelderland leven er veel. Geliefd zijn ze niet bij iedereen: ze veroorzaken veel (geluids-)overlast en beschermen hun jongen soms op agressieve wijze, waardoor kinderen bang voor hen zijn.

De beuk erin
Maar beschermd is beschermd, vond het ministerie. Daarmee dwarsboomde het de plannen van de gemeente. Kottelenberg: ‘Dat is de bureaucratie van dit land: iedereen doet zijn eigen dingetje en men kijkt niet in de breedte. De provincie legde zich gelaten neer bij het oordeel van het ministerie. Zo ben ik niet, ik dacht: de beuk erin.’

Verhuizing
Op het CDA-congres sprak hij Kamerlid Henk Jan Ormel aan. Die heeft nu Kamervragen gesteld over de kwestie. Ormel, die zich eerder bekommerde om dieren van walvis tot de eikenprocessierups: ‘Ik ben vóór de bescherming van roeken, het is goed dat we weer volwaardige kolonies hebben, maar we moeten wel de balans zien vast te houden. Die verhuizing gebeurt door professionals, dat gaat helemaal volgens de regels. Mensen verhuizen wel eens in hun leven, dat doen roeken ook.’ Over drie weken verwacht hij antwoord.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
..... en volgens mij vliegen ze gewoon weer terug. Wat ik het meest bijzonder vind, is dat onze landelijke politici zich altijd weer voor het karretje van de plaatselijke politiek laten spannen. Het CDA-kamerlid mag zich van mij vooral richten op het landsbelang en niet met klein bier.
Advertentie