bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Werkconferentie De Samenwerkende Overheid

Werkconferentie De Samenwerkende Overheid. Hoe organiseer je de nieuwe rol van de overheid?

27 november 2017

Werkconferentie De Samenwerkende Overheid
Hoe organiseer je de nieuwe rol van de overheid?

Datum: 25 januari 2018

Tijd: 12:30 - 17:00 uur

De overheid wil een andere rol innemen richting burgers en ondernemers. Meer partner en co-creator, om eigen initiatief uit de samenleving optimaal te laten bloeien. Niet hiërarchisch, wel samenwerkend. En de overheid, dat ben jij!

Om die nieuwe rol tot een succes te maken, staat vertrouwen voorop. De kanteling die nodig is om dit vertrouwen in het contact tussen de overheid en haar stakeholders waar te maken, begint bij de interne organisatie.

I&O Research en Mindful Marketing organiseren een werkconferentie waarin overheidsprofessionals, aan de hand van praktijkcases in verschillende stadia van kanteling, met elkaar in gesprek gaan. Om van elkaar te leren hoe je die nieuwe rol kunt organiseren.


Centrale vraag: hoe ziet de samenwerkende overheid – een overheid die haar ambtenaren faciliteert en daarmee partners en burgers betrokken en tevreden houdt – er van binnen uit?

Hoe kom je daar? Hoever kan je gaan met zelfsturing? Wat gaat er al goed, en welke valkuilen zijn er?


Programma:

Peter Kanne (I&O Research) en Edo van der Zouwen (Mindful) schetsen de stand van zaken en de centrale vraag. Op basis van actueel I&O-onderzoek geven we een beeld van hoe het volgens overheidsmedewerkers is gesteld met de samenwerking. In welke rol kan de overheid opereren? Is de overheid klaar voor zelfsturing?


Floor Vermeulen, gedeputeerde provincie Zuid-Holland en Edo van der Zouwen, Mindful Marketing 

De provincie Zuid-Holland werkt sinds 2015 met Uitgestoken Hand om haar nieuwe rol waar te maken. Wat houdt dit nieuwe beleid en waarom is het succesvol?


Merel Heidinga, communicatieadviseur provincie Drenthe en Peter Kanne, I&O Research
Van buiten naar binnen werken klinkt mooi, maar wat willen klanten eigenlijk? Wat verwachten stakeholders van de provinciale dienstverlening? En hoe betrek je collega’s bij de rolverschuiving?


Franklin Wijga, loco-gemeentesecretaris en algemeen directeur gemeente Hollands Kroon 
Hollands Kroon was door haar fusie een van de eerste gemeenten in Nederland die vol inzette op zelfsturing. Met succes, al ging niet alles goed. Wat kunnen andere gemeenten met deze ambitie hiervan leren? Over een mooie reis volgens leiderschap op 1 A4-tje.


Gemeente Nijkerk*) en Menno Spaan, Haagse Beek organisatieadvies 
In Nijkerk bepalen burgers, instellingen en ondernemers het beleid. De gemeente sluit hierop aan. Een spannende democratische vernieuwing met de naam Samen aan zet. In aanvulling hierop werkt de ambtelijke organisatie geheel zelfsturend. Hoe pakt dit uit?


Gesprek tussen deelnemers: Wat doen jullie om de nieuwe rol waar te maken? Wat kan jouw organisatie met zelfsturing? Welke vragen leven er?


Paneldiscussie en gesprek tussen sprekers en zaal: Hoe organiseer je nu die nieuwe rol? En hoever kan de overheid gaan met zelfsturing?

Inloop: 12.30 uur. Aanvang programma: 13.00 uur

  • Doelgroep: overheidsprofessionals (werkzaam bij gemeente, provincie, waterschap, ministerie, uitvoeringsorganisatie) **)
  • Aanmelden: via bovenstaande button 'Registreren'
  • Locatie: Utrecht. Op loopafstand van Utrecht Centraal Station (wordt nader bekend gemaakt)
  • Toegang: gratis na inschrijving en commitment. Indien u zonder afmelding afwezig bent, zijn we genoodzaakt om 50 euro in rekening te brengen. Afmelden kan tot 48 uur van te voren
  • Smartphone: Neem je smartphone of tablet mee, om mee te kunnen doen aan de plenaire discussie


Registreren


*)   Spreker namens de gemeente Nijkerk wordt nader bekendgemaakt.
**) Werkt u niet bij de overheid maar wilt u toch graag naar dit evenement? Dan vragen we een bijdrage van 100 euro.
Wij behouden ons tevens het recht voor om deelnemers te weigeren.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.