bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Optimaal functioneren als beleidsadviseur

Deelnemer opleiding Adviseur Lokale Overheid: “Ik wilde weten waarom we de dingen doen zoals we ze doen.” Beleidsadviseurs bij decentrale overheden moeten niet alleen inhoudelijke kennis van zaken hebben. Ze moeten ook de vaardigheden in huis hebben om beleid te organiseren en te begeleiden. De opleiding Adviseur Lokale Overheid van de Bestuursacademie Nederland brengt je de basiscompetenties bij om optimaal te functioneren als beleidsadviseur. Karin Wierenga, beleidsmedewerker Jeugd bij de gemeente Veenendaal, volgt de opleiding en vertelt over haar ervaringen. “Ik begrijp nu waarom we de dingen doen zoals we doen.”

Waarom heb je de opleiding Adviseur Lokale Overheid gevolgd?

"Werken bij een gemeente was nieuw voor mij. Voordat ik bij de gemeente Veenendaal aan de slag ging, heb ik voor commerciële en semipublieke organisaties gewerkt. Maar het krachtenveld binnen een gemeentelijke organisatie is uniek. Je hebt te maken met bestuurlijke processen, politieke aspecten en de belangen van burgers en bedrijven. Ik wilde meer weten over mijn nieuwe werkomgeving. Ik wilde weten waarom we als gemeente de dingen doen zoals we ze doen en meer inzicht krijgen in de wet- en regelgeving waarmee je te maken hebt..”

Welke aspecten komen tijdens de opleiding aan bod?

"De gehele opleiding Adviseur Lokale Overheid bestaat uit 2 jaar; een basisjaar en een afstudeerjaar. In het basisjaar leer je alles over relevante wet- en regelgeving en  overheidsfinanciën. Ook leer je de basisbeginselen van beleidsvorming. Tot slot is er aandacht voor persoonlijke competenties, zoals communicatieve vaardigheden en politieke sensitiviteit. Na het basisjaar kun je je specialiseren op een bepaald beleidsterrein, zoals burgerzaken, juridische zaken of omgevingsrecht. Ik heb gekozen voor de generalistische afstudeerrichting beleid, bestuur en proces. Een voordeel is dat de trainingen in het basisjaar flexibel te volgen zijn. Je kunt dus starten wanneer het jou uitkomt."

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?

"Ik vond vooral de juridische aspecten die aan bod kwamen erg nuttig. Maar ook de trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling waren erg interessant. Daarnaast ben ik op het financiële vlak een stuk zekerder geworden. Ik heb niet zoveel affiniteit met financiële zaken, maar krijg er in mijn dagelijkse werk wel mee te maken. De training heeft me voldoende basiskennis gegeven om als volwaardig gesprekspartner op te treden met de financiële specialisten. Ik heb ook inzicht gekregen in bestuurlijke processen en de rol van de politiek hierin. Het is heel nuttig dat ik nu weet hoe de hazen lopen."

Kun je de opgedane kennis in de praktijk toepassen?

"We hebben gewerkt aan de hand van praktijkcases; je kunt de theorie dus direct toepassen. En ook al gaat het niet altijd over jouw praktijkcase, vaak herken je situaties van medecursisten waar je dan zelf ook van leert. Op de werkvloer kan ik dingen ook beter in kaders plaatsen. Als ik collega’s hoor praten dan begrijp ik waarover ze het hebben, ook als het niet over mijn vakgebied gaat.”

Denk je al aan een vervolgopleiding?

"Ik zit nog midden in mijn afstudeerjaar. Voor nu vind ik het dan ook wel even goed. Over het algemeen was het goed te doen, maar voor de juridische vakken moest ik best wel blokken. En met deze opleiding heb ik een stevige basis te pakken waar ik voorlopig wel even mee vooruit kan!"

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.