bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Een kijkje in het leven van de bestuurskundige

Wat zijn de taken en welke competenties heeft men nodig?

12 januari 2024
bestuurskundige

Ingewikkelde vraagstukken in de samenleving en/of organisatie vragen om goed doordachte, creatieve oplossingen. Daar speelt een bestuurskundige een belangrijke rol in. Maar wat is bestuurskunde precies en wat is het takenpakket?

Wat is bestuurskunde?

Bestuurskunde focust zich op het functioneren van het openbaar bestuur. Hoe zorg je dat jouw overheidsorganisatie zo soepel en effectief mogelijk inspeelt op vraagstukken in de maatschappij of organisatie? Als bestuurskundige onderzoek je wat er speelt in je omgeving en ben je betrokken bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid dat aansluit op de uitdagingen die hieruit voortkomen. Deze rol kun je uitvoeren in bijna elk domein binnen de overheid. Van zorg of onderwijs tot ruimtelijke ontwikkeling of openbare orde en veiligheid. In welk domein je je kwaliteiten ook inzet, één ding is zeker: jouw inspanningen hebben (een positieve) invloed op heel veel mensen.

Wat zijn de taken van een bestuurskundige?

Als bestuurskundige kun je op landelijk, provinciaal of gemeentelijk niveau aan de slag in verschillende rollen. Denk aan een functie als beleidsmedewerker, organisatieadviseur, (programma)manager, projectleider of wijkregisseur. Het takenpakket is over het algemeen vergelijkbaar. Een groot deel van je functie bestaat uit het onderzoeken van bestuurlijke en maatschappelijke vraagstukken. Je verzamelt zelf actief informatie die je volledig probeert te begrijpen. Wat is precies het probleem of de behoefte? Hoe kun je dit verklaren? En hoe is dit op te lossen? Op basis van deze informatie geef je binnen je organisatie advies over het optimale beleid waarmee jullie het vraagstuk kunnen oplossen. In de uitvoering van dit beleid heb je vaak een assisterende of sturende rol en ben je eventueel verantwoordelijk voor de projectplanning.

Welke competenties heeft een bestuurskundige nodig?

In deze onderzoekende rol zijn analyserende vaardigheden onmisbaar om problemen of verbeterpunten op te sporen. Vanzelfsprekend komen creativiteit en lef goed van pas bij het bedenken van passende oplossingen en mogelijkheden. Daarnaast zijn de volgende competenties belangrijk:

  • Je bent een kritische denker, die gedachten goed kan verwoorden en sterk is in het onderscheiden van bij- en hoofdzaken.
  • Je kunt goed samenwerken en netwerken. Hierdoor verbind je makkelijk burgers, bedrijven, politieke partijen en andere betrokkenen met elkaar en bouw je bruggen tussen verschillende disciplines, zoals juridisch en sociaal.
  • Je hebt financieel inzicht en weet hoe je moet budgetteren en begroten.

Ga goed van start met ons erkende opleidingsaanbod Bestuurskunde

Wil jij aan de slag als bestuurskundige en zo een mooie bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke en bestuurlijke kwesties? Via onze Hogeschool voor Bestuurskunde volg je op een flexibele manier een erkende HBO Bachelor of Master Bestuurskunde  of een deelopleiding hiervan. Jij bepaalt jouw ontwikkelpad en -snelheid. Bekijk ons volledige aanbod en lees meer informatie over Hogeschool Bestuursacademie en flexibel studeren.

Meer weten?

Neem dan gerust contact op met onze opleidingsadviseurs.
Of bel ons via 035 – 7 604 850.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.