bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Consequenties van de veranderingen binnen de Awbz

Consequenties van de veranderingen binnen de Awbz.

Deelnemer aan het woord Christel Koops. Zij is al 12½ jaar woonconsulent bij SIB woonservice in Veenendaal. Deze woningcorporatie is werkzaam op het terrein van goede betaalbare huisvesting voor 55 plussers en mensen met een beperking. Als woonconsulent krijgt Christel regelmatig diverse vragen. De laatste tijd komen er steeds meer vragen over de veranderingen op het gebied van de Wmo en Awbz, zoals de kanteling en de participatiewet, waardoor Christel besloot de introductiecursus Wmo bij de Bestuursacademie Nederland te volgen.

Wat is de reden voor deze studiekeuze geweest?
Christel Koops: “Als woonconsulent ben je er voor de huurders, je moet ze goed kunnen informeren over alle huurzaken, van het afsluiten van huurcontracten, overlast, tot en met de incassotrajecten. Het is dus belangrijk dat je als consulent zoveel mogelijk kennis hebt op meerdere gebieden. Door de op stapel staande veranderingen van de Awbz is het voor mij belangrijk te weten wat de consequenties hier van zijn. Het kan zijn dat het beleid aangepast moet gaan worden. Juist omdat veel van onze huurders met name 55 plussers zijn of mensen met een verstandelijke beperking, vind ik het belangrijk dat ik als woonconsulent de mensen goed kan informeren en adviseren over de veranderingen. Ik zocht een verbreding van mijn kennis op het gebied van de Wmo.”

Is de cursus goed toepasbaar in de praktijk?
“Jazeker! Tijdens de cursus werd o.a. de Sociale verzekeringswet uitgebreid besproken en uitgelegd. Ik weet nu veel beter hoe een en ander in elkaar zit en hoe ik mensen hierover kan adviseren. Laatst maakte ik me zorgen om een huurder, die alleen was komen te staan. Hij wist niet hoe hij het huishouden moest bijhouden en het bereiden van maaltijden was ook een probleem. Ik had op de cursus gehoord dat er voor deze mensen speciale hulp bij de huishouding mogelijk is, ik heb hem dat dan ook geadviseerd en nu is deze meneer helemaal zelfredzaam.”, aldus Christel Koops.

“Doordat de deelnemers in de groep uit verschillende organisaties kwamen werden er verschillende problemen uit de praktijk besproken. Dit was voor mij heel leerzaam. Zeker ook de voorbeelden uit de gemeenten gaven mij beter inzicht in de verschillen van beleidsvoering. Het werd mij nog duidelijker dat er ingrijpende veranderingen in de nabije toekomst staan te gebeuren, bijvoorbeeld op het gebied van vergoedingen, en dat de verschillende gemeenten daar ook hun beleid op moeten aanpassen. Veel consequenties ook voor de woningcorporaties.”, aldus Christel.

Wat vond je van de docent en het lesmateriaal?
“De docent Ben van Dieren bracht de lesstof heel enthousiast, en hij heeft veel kennis van zaken. Je merkt dat hij uit de praktijk weet wat er speelt. Door het brede programma van deze cursus ben ik goed op de hoogte gebracht van de vele facetten die met de Wmo te maken hebben. De kennis over de raakvlakken hiervan zijn voor mij heel goed bruikbaar tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden. Wat ik nog een pluspunt vond is dat we goed studiemateriaal hebben ontvangen dat voor mij ook uitstekend dient al naslagwerk.  De casussen die we hebben behandeld hebben ook een hoop duidelijk gemaakt.”

Heb je nog verder studieplannen?
“Je bent natuurlijk nooit uitgeleerd. Op dit moment heb ik interesse in een cursus Huurrecht om mijn kennis up-to-date te houden. Het blijft belangrijk al je kennis bij te houden”, aldus Christel Koops.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.