sociaal / Partnerbijdrage

ESF-subsidie ter bevordering inclusie en arbeidsinpassing

ESF-subsidie ter bevordering inclusie en arbeidsinpassing

01 juli 2014

AfbeeldingNaar verwachting treedt op 1 januari 2015 de nieuwe Participatiewet in werking. Inmiddels zitten gemeenten, samen met hun regiopartners, midden in de voorbereidingen op die hervorming en de bevordering van een regionale inclusieve arbeidsmarkt. De nieuwste Subsidieregeling ESF biedt ondersteuning om de doelstellingen te realiseren. Aanvragen voor deze subsidie moeten uiterlijk 31 oktober 2014 bij het ministerie van SZW liggen.

Waarom de subsidie?

De Subsidieregeling ESF is bestemd om activiteiten te financieren die erop gericht zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te versterken en hen te helpen bij hun zoektocht naar een baan. Deze subsidie kan een welkome ondersteuning bieden bij de uitvoering van de nieuwe Participatiewet. Ook biedt het mogelijkheden om de gelden ontschot in te zetten voor een breed gedefinieerde doelgroep.

Arbeidsmarktregio

De arbeidsmarktregio’s hebben een centrale rol in deze nieuwe Subsidieregeling. De centrumgemeente dient de subsidieaanvraag namens de hele regio in. Vóór 31 oktober moet de bestuurlijke en inhoudelijke samenwerking in de arbeidsmarktregio dus zijn vormgeven.

Aanvragen van de Subsidieregeling ESF

Een subsidie aanvragen en verantwoorden is een veelomvattend en uiterst nauwkeurig proces. Voor de aanvraag moet de indienende centrumgemeente heel wat regelen:

  • Doelstelling: Formuleer een gezamenlijke doelstelling voor de gehele arbeidsmarktregio. De regeling stelt daarbij samenwerking verplicht met alle gemeenten in de regio en de verschillende VSO- en PRO-scholen;
  • Bestuurlijke verankering: Waar moet u welke beslissingen nemen (bijvoorbeeld: college van B&W of gemeenteraad) en hoe kunt u de samenwerking het best verankeren (denk aan Wgr, Stichting, bv of aansluiting bij bestaande samenwerkingsvormen)?
  • Sturing: Hoe blijven gemeenten zelf verantwoordelijk en hoe ziet de beslisstructuur eruit om tijdens deze periode besluiten te kunnen nemen?
  • Risicobeheersing: Welke (financiële) risico’s zijn er en hoe kunt u deze risico’s beperken?
  • Monitoring en verantwoording: Zet een gedegen en efficiënte administratie op die ESF-proof is en destilleer bestuurlijk relevante sturings- en verantwoordingsinformatie;
  • Organisatievorm: Hoe wordt de subsidieregeling uitgevoerd (centraal of decentraal) en hoe is het toezicht op de uitvoering georganiseerd?

Vóór 31 oktober 2014

Aanvragen moeten vóór 31 oktober 2014 zijn ingediend. Daarom is het zaak om te kiezen voor een adequate werkwijze, waarbij alle relevante partners zijn betrokken, de bestuurlijke verankering is geregeld en uitvoeringsrisico’s zijn ondervangen.

Meer weten?

Neem voor een vrijblijvend gesprek over de Subsidieregeling ESF contact op met een van onze deskundigen:

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.