Advertentie
sociaal / Nieuws

Werklozen Twenterand ingezet als stratenmaker

Werkzoekenden in de gemeente Twenterand mogen met behoud van uitkering als stratenmaker aan de slag door achterstallig onderhoud aan troittoirs te doen. Het mes snijdt aan twee kanten: voor dit soort werk is geen budget, maar het wordt toch uitgevoerd en de werkzoekenden doen werkervaring op. Of is het toch verdringing?

23 oktober 2013

De gemeente Twenterand zet werklozen in als stratenmaker. Volgens wethouder Ben Engberts (SGP) snijdt het mes aan twee kanten: achterstallig onderhoud waar geen budget voor is wordt toch uitgevoerd en werkzoekenden doen werkervaring en dagritme op.

Zonder loon werk verrichten
Maar is dit dan geen verdringing op de arbeidsmarkt, vraagt oppositiepartij Gemeente Belangen Twenterand (GBT), de grootste partij in de raad, zich af. De partij verwijst naar een uitspraak van “de vakbonden”. Die spreken van verdringing als de gemeente dit soort werk, waar geen geld voor is, laat uitvoeren door bijstandsgerechtigden zonder loon: ‘Gemeenten waar dit voorkomt doen iets fundamenteel mis en breken werkgelegenheid af. Immers de bijstandsgerechtigde die zonder loon (straat)werk verricht, werkt mee aan het creëren van een slechtere werkgelegenheid en een vermindering van zijn uitstroomkans.’ GBT noemt dit klare taal.

Budget is politieke keuze
Wethouder Engberts geeft aan dat een aanbesteding vanwege onvoldoende budget niet mogelijk is. Om het dan door bijstandsgerechtigden te laten doen vindt GBT een diskwalificatie van het ambachtswerk van stratenmakers. Bovendien vindt ze het feit dat er geen budget voor het werk is een politieke keuze. De partij vraagt zich af of stratenmakersbedrijven betrokken zijn bij het project en of er wel een persoonlijk trajectplan is voor de bijstandsgerechtigden waarin staat hoe zij naar betaald werk worden geleid inclusief eventueel scholings- of werkervaringstraject. Ook wil ze weten of werkzoekenden wel een beloning of onkostenvergoeding krijgen.

Geen aanbesteding voor stoeptegels
Volgens Jan Binnenmars (CDA), wethouder sociale zaken en arbeidsmarktbeleid is de bedoeling van het project om mensen zoveel mogelijk aan het werk te helpen en moet de soep niet te heet worden gegeten. ‘Van verdringing is geen sprake. Het gaat om achterstallig onderhoud, zoals losliggende stoeptegels. Daar wordt veel over geklaagd, maar daar ga je geen aparte aanbesteding voor doen. Het heeft dus niet met dat budget te maken.’

Geen verdringing, maar voorbereiding
Normaal doet Gemeentewerken dit soort klussen, maar de gemeente hoopt met de inzet van gemotiveerde werkzoekenden sneller op klachten te kunnen inspelen. ‘We spraken met mensen uit "de kaartenbak” die affiniteit hebben met dit soort werk. Een groep van zes mensen doet straks werkervaring op en als het nodig is krijgen ze ook scholing, zodat ze straks ook bij reguliere stratenmakers terecht kunnen. Wij vragen die bedrijven om werkervaringsplaatsen ter beschikking te stellen. Het is dus geen verdringing, maar een voorbereiding.’

Geen 200 meter trottoir
De zes werkzoekenden worden niet gedwongen te werken met behoud van uitkering. ‘Maar ze moeten het wel volhouden.’ Ambtenaren van Gemeentewerken begeleiden de werkzoekenden. De zes zijn gemotiveerd, maar hebben het werk niet per se eerder gedaan. ‘We hebben een duidelijk beeld geschetst van de werkzaamheden. Het is zwaar werk en we hebben gekeken of ze er fysiek toe in staat zijn. Het gaat niet om 200 meter trottoir aanleggen, maar echt om losse tegels. Klussen noem ik het.’

Kennismaking en experiment
De raad heeft al in mei 70 duizend euro budget vrijgemaakt voor het project. ‘Dat is niet voor de werkzoekenden, maar voor het materiaal. Mogelijke scholing wordt betaald uit het participatiebudget. Het is een kennismaking voor hen en een experiment voor ons. We gaan per direct van start en gaan door tot de winter invalt.’ Daarna wordt bekeken of het project volgend jaar wordt voortgezet. Krijgen werkzoekenden hiermee nou echt gemakkelijker toegang tot een baan? ‘Ja, ik ben ervan overtuigd.’

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk
Bij ons in de gemeente hebben we daar ook mensen voor in dienst. Zij lossen dit soort klachten op en staan gewoon op de loonlijst van de gemeente. Buitendienst medewerkers worden ze genoemd. Is al een paar jaar een trend dat er geen nieuwe collega,s in de diverse diensten aangenomen worden. Dit Ivm bezuinigingen. Trend zet zich nog steeds voort. Jongeren krijgen op deze manier geen kansen meer op een vaste baan. En dus ook geen kansen meer op een betaalbare hypotheek om een onafhankelijke toekomst op te bouwen. Dus in mijn ogen is het zeer duidelijk verdringing en afwaarderen van de bestaande arbeidsvoorwaarden. Zo gaan er steeds meer mensen voor onder de minimum loongrens aan het werk. Is mijns inziens een vorm van moderne slavernij. En dit heeft niets meer met die vreemdeling op 5 december te maken.
Lisa Mila
Dus het goed leggen van hier en daar een losse tegel kan men doen nadat men scholing heeft gehad en vervolgens zou dit een baan opleveren?

Dit doe ik zomers ook in mijn eigen tuin.

En nee, natuurlijk krijg je dan geen baan aangeboden als stratenmaker.

Dat ben je immers niet. je legt enkel hier en daar een losse tegel goed.

Wat een kletsverhaal.

Iets terugdoen voor je uitkering, daar heb ik geen moeite mee, maar ga niet zeggen dat dit een baan oplevert. Dan heb je gewoon geen enkel verstand van zaken.
faber
Niet moeilijk doen: dit is gewoon verdringing. Is dat erg? Nee, dat is het niet mits je als gemeenten als collectief accepteert dat je de instroom in de WW en uiteindelijk WWB aan het organiseren bent. En dat er geen budget voor onderhoud zou zijn is onzin; een kwestie van kiezen. Deze gemeente kiest er voor onderhoud met bijstandsgeld uit te voeren. Dat is een politieke keuze en niet een van God gegeven opdracht.
Jan
Natuurlijk verdringt dit wel banen. In mijn gemeente is er een aannemer ingehuurd die belast is met dit soort klusjes. Die kan dus, als ook hier werklozen voor hun uitkering dit werk moeten overnemen, zijn personeel wel ontslaan. Tel uit je winst.
Kaas !
Uitstekend plan, de klusjes waar toch nooit geld voor is laten doen door werklozen, profiteert iedereen van.



Begin dan voor de afwisseling eens met de langdurige bijstandsgevallen, de hele dag internetten is niet bevorderlijk voor de geestelijke gezondheid.
M.Stevens / HRM Adviseur
Fijne wereld. We schrappen functies bij de overheid en aanleverende bedrijven of creëren ze niet. Daarna laten we werklozen ze tegen een gereduceerd tarief uitvoeren. Moeten we meer gaan doen: te beginnen met de betaalde functies van wethouders, gemeentesecretarissen en hoofden van Werk & Inkomen. Kunnen we het bespaarde geld voor andere nuttige dingen inzetten.
peter coopmans / kandidaat raadslid Etten Leur
Dit plan is vast bedacht achter de computer of bureautafel.

Men heeft geen idee wat dit inhoudt. Het is vakwerk, dat tegenwoordig met zoveel apparaten en machines gebeurt , om de werklast van de stratenmaker te verlichten. Net als stucadoors is dit een van de meest risicovolle werkzaamheden, dat versleten ruggen en knieeen oplevert. Dus dan kom je van de regen in de drup. Veel stratenmakers waren op hun 45e jaar al versleten. Ik neem aan dat de gemeente niet in het bezit is van deze gespecialiseerde apparatuur en machines. Bovendien is het een ontkenning van een beroep, dat veel ervaring en deskundigheid vereist. Je hebt er tenslotte een 3-jarige MBO-opleiding voor nodig.

Het recht leggen van stoeptegels is geen stratenmakerswerk, maar een belediging voor het vak. Dat valt onder de noemer klusjeswerk, mensen bezig houden en voor de gek houden als je denkt, dat hij, want zij doet het niet, wordt aangenomen bij een echt stratenmakersbedrijf. Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Immers het is te kostbaar in de aanbestedingssfeer! Ja, want vakwerk is duur.
Cor Minnaard / "beleidsambtenaar"
Wanneer stoppen we nu eens met deze onzin-redeneringen als "het opdoen van werkervaring en dan doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt?" Er zijn in Nederland ruim 1 miljoen mensen op zoek naar een baan en voor hen zijn er ongeveer 90.000 (vaak niet-passende) vacatures beschikbaar. Doorstromen naar die "reguliere arbeidsmarkt" is dus een illusie. We moeten daarom in plaats van "het inschakelen van uitkeringsgerechtigden" het beschikbare werk als een gewone baan aanbieden. Stoeptegels, zwerfvuil, maar ook werkzaamheden als buurtactiviteiten voor jongeren, klusjesdienst voor ouderen, enzovoort, dat is allemaal gewoon werk en daar kunnen gemeenten gewone banen van maken door alle budgetten voor uitkeringen, re-integratietrajecten, schuldhulpverlening e.d. bij elkaar te leggen. Gewone banen bieden immers meer zekerheid en daardoor nemen de kosten voor de samenleving op termijn af.
O. ten Hove
En de beroeps stratenmakers zitten werkeloos thuis en mogen strals met behoud van uitkering om werkervaring op te doen straen gaan maken. Stop met dit soort onzinnige projecten die alleen dor vvd'er en d'66'ers bedacht kunnen zijn...
henk
laat ze bij sensire in de achterhoek werken. Lekker goedkoop, gunstig voor de aanbestedingen.......
Advertentie