Advertentie
sociaal / Nieuws

Veel zzp'ers direct in problemen bij inkomensverlies

Bijna de helft van de zelfstandigen zonder personeel (zzp´ers) komt financieel in grote problemen op het moment dat het inkomen uit de onderneming wegvalt. Dat blijkt uit het rapport van onderzoeksbureau EIM. Zelfstandigen die in nood komen, weten vaak niet dat ze in aanmerking kunnen komen voor een Bbz-uitkering of -krediet.

29 september 2010

Uit het onderzoek onder 2000 zzp'ers blijkt verder dat bijna driekwart van de zelfstandigen (73 procent) geen ander inkomen heeft dan dat uit de onderneming. De overige 27 procent heeft bijvoorbeeld een baan erbij, een pensioen of een financiële buffer na een gouden handdruk.  

 

Financiële buffer

Een kwart van de 2000 ondervraagden heeft een partner die in geval van nood voor voldoende gezinsinkomen zorgt. 15 procent heeft een financiële buffer die het verlies van inkomsten kan opvangen en 10 procent komt op een andere manier aan genoeg inkomen om het gezin te ondehouden. Zes procent heeft nog een inkomen uit aan (vaste) baan waardoor er genoeg inkomen blijft. Maar 42 procent komt dus direct in de problemen. Dit ook, omdat gisteren al naar buiten kwam dat slechts 36 procent van de zzp'ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft.

 

Bbz-regeling onbekend

Als zzp'ers in de problemen komen, kunnen ze aankloppen bij de gemeente. Via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) kan de zzp'er bijstand krijgen als het bedrijf tijdelijke financiële problemen heeft. Maar die regeling is nog onbekend, concludeert het rapport. Een grote meerderheid van de groep zzp'ers die inkomensondersteuning overwogen heeft, kent de regeling niet.

 

Veertien procent van de zzp'ers was het afgelopen halfjaar naar eigen zeggen niet in staat om te voorzien in hun levensonderhoud. Hiervan valt 41 procent in de categorie met omzetten tot 25.000 euro. Ook zzp'ers met omzetten van 25.000 tot 50.000 euro geven aan moeite te hebben om de eindjes aan elkaar te knopen (29% van het totaal).

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ria Huisman / directeur
Even reageren op het artikel:
De BBZ-regeling is er wel maar dan staat hij toch echt niet goed beschreven in dit artikel er zijn namelijk nogal wat voorwaarden aan verbonden om aan deze BBZ-regeling te kunnen voldoen.
het is dus zaak voordat je aan een onderneming begint eerst eens even gaat bekijken wat er allemaal is als het niet zo goed met de zaken zou kunnen gaan.
en niet achteraf gaan roepen je ben ondernemer ook als zzp-er. daar is een woord voor "risico".
Roel Gerritsen / zzp
veel info over hoe het gaat en kan gaan....wij,2 zzp-ers zitten al 4 jaar op een kleine hulp per maand te hopen...........als de nood aan de man is.......is er niemand,niemand en NIEMAND,veel ge"lul",info dat het barst en in de tussentijd,allesaan het opeten....en ..en...en....meer weten ????
ik poppel om aan het woord te komen.....laat staan mijn vriendin.......
mail gerust en ik vertel u ons verhaal na een totaal brand,hoe dat werkt in nederland.....roelgerritsen@home.nl......wij willen ons verhaal hoe dan ook op schrift zetten om allen die daar intresse in hebben te informeren danwel waarschuwenvoor zaken die wij nog dagelijks tegenkomen...............MVG Roel Gerritsen
Henk / zzp-er
De zzp-er herken je meestal aan de grote auto, zijn verhalen over zijn (half)vrijstaande woning, zijn motor, zijn motorboot en de buitenlandse vakanties. Als de tijden slecht gaan hoor je alleen geweeklaag. Kunnen ze in goede tijden niet iets op zij zetten voor de 7 magere jaren?
JvV zzp-er / zzp-er
Het is prima dat iedereen die dat wil zzp-er kan worden. Maar als je vervolgens bij slecht weer je broek niet kunt ophouden dan had je dus beter niet kunnen starten. In die zin vind ik ook het SER-advies over zzp-ers teveel uitgaan van degenen die het niet zullen redden.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Ik ben het volledig eens met Henk. In goede tijden hoor je ze enorm pochen en zijn uitspraken als: "in loondienst, ik ben wel gek, als ZZP'er kan ik vele malen meer vragen" en nu moet hen - och arme grootverdieners in betere tijden - de hand gereikt worden over waar ze in slechtere tijden hun hand kunnen ophouden voor maatschappelijk geld verdient door die loondienster? Heel zwak!
Paul / ZZP-er
Er zijn ook ZZP-ers zonder grote verhalen die na aftrek van alle kosten ook maar net een gewoon maandsalaris hebben.Jawel ook de ZZP-er betaald gewoon zijn premies en kan zich niet voor arbeidsongeschiktheid verzekeren omdat dit simpelweg niet te betalen is.Bovendien moet de ZZPer zelf voor werk zorgen, zijn facturen in de avonduren of in het weekend maken, een boekhouder betalen voor de omzet en jaarrrekening en ga zo maar door. Dus heren, zo rooskleurig is het allemaal niet.
Hendrik Jan / ZZP'er
Henk, JW en TIP!; wat een verschrikkelijk kortzichtige en zeker kansarme reacties!
A. van den Heuvel / Zelfstandig adviseur
De verhalen die naar buiten komen, ook op deze website, zijn vaak de voorbeelden van zzp-ers op hoog managementniveau die buitensporige vergoedingen opstrijken. Het is goed dat die aan de kaak worden gesteld, maar laten we vooral niet vergeten dat verreweg de meeste zzp-ers gewoon kleine zelfstandigen zijn met een normaal salaris. Echt geen mensen met zeiljachten, villa's en autoparken.
Criticus - NL
Misschien hebben jullie allemaal wel gelijk. '

Er zijn goeden en slechten, opscheppers met mazzel en hardwerkers die net het hoofd boven water kunnen houden. Feit blijft dat het risico voor een ZZP-er hoger ligt dan voor iemand in loondienst.

In een tegenvallende markt is het dan ook heel vervelend als je al kantjeboord rond kunt komen, maar krijg je wat mij betreft je verdiende loon als je je grote auto, huis en vakanties moet terugschroeven naar het niveau van je collega's in loondienst.
Rocco Mestriner
Als je er vanuit gaat dat de informatie van de Kamer van Koophandel klopt waarbij zij aangeven dat een erg groot gedeelte van de kleine ondernemers rond het minimum inkomen zit, is het allemaal niet te betalen.
Paul Hart
Kan mijn geheugen zijn, hoor. Maar ik kan me geen enkel geval herinneren van een zzp-er die met het pistool op de slaap gedwongen werd zelfstandig ondernemer te worden.

Er lagen zo veel kansen in het verschiet, grote verdiensten, eindelijk geen baas meer!

Dus ik snap het gedrens niet zo. Dit was toch vrije keuze?
Advertentie