Advertentie
sociaal / Nieuws

Toezicht op asbest niet marginaal volgens Asscher

Volgens Asscher is asbest een speerpunt bij de inspectie en worden jaarlijks bijna 1100 inspecties op locatie uitgevoerd.

21 februari 2013

Het toezicht van de Inspectie SZW op de asbestsector is niet administratief of marginaal, vindt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. ,,Ik bestrijd dat beeld'', schrijft hij woensdag in een brief aan de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen.

Asbestaffaire
De commissie-Jansen, die keek naar de Utrechtse asbestaffaire in de wijk Kanaleneiland, stelde eerder dat het toezicht ,,voornamelijk een administratief karakter'' heeft. Volgens Asscher is asbest juist een speerpunt bij de inspectie en worden jaarlijks bijna 1100 inspecties op locatie uitgevoerd. De Inspectie SZW gaat in sommige gevallen uit zichzelf op pad, maar reageert ook op klachten en ongevallen.

Forse inzet
Ook wordt volgens Asscher harder opgetreden tegen bedrijven die over de schreef gaan. Hij schrijft dat er sprake is van een ,,forse inzet'' van straffen, zoals boetes of het stilleggen van werkzaamheden. Ook zijn de boetes ,,aanzienlijk verhoogd''.

Certificering
De minister vindt dat er al veel wordt verbeterd. Er worden strengere eisen gesteld aan toezichthouders die bij hun eigen bedrijf controleren of het asbest volgens de regels wordt verwijderd. Ook is de certificering binnen de bedrijfstak verbeterd, aldus Asscher. Al die maatregelen zullen de sector ten goede komen, constateert de minister. Wel moet er volgens hem nog veel gebeuren om de communicatie bij asbestincidenten te verbeteren.

Incidenten
Al met al kan dat niet garanderen dat altijd de juiste beslissingen zullen worden genomen. ,,Incidenten zullen nooit volledig voorkomen kunnen worden'', schrijft Asscher.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

N. van Koll / ambtenaar
Op een donderdagmiddag kon mijn zoon een baan krijgen via een uitzendbureau. Even het bedrijf bellen dan zou het goedkomen. Telefonisiche informatie van het bedrijf was als volgt: Kom morgenvroeg om 06.00 uur maar naar Diestraat. Daar staat een blauw busje en daarmee rijden we naar Daar en gaan slopen. Dan kun jij het sjouwwerk doen.

Geen informatie over hoedanigheid van de sloop, bedrijfskleding die nodig is of wat dan ook.

Ik heb mijn zoon verboden daarop in te gaan.



Waar heeft meneer Ascher zijn praktijkervaring opgedaan?
gerrie
In Den Haag weten ze het wel te vertellen hoe het allemaal zit. Kritische burgers worden al snel weggezet als ''borrelpraat'. In Den Haag en Brussel snappen ze er inderdaad de ballen van. Den Haag is een voorportaal voor toekomstige leuke goedbetaalde baantjes.
Jan / Ambtenaar bouw- en woningtoezicht
Dat er verbetering in zit klopt, en dat incidenten niet te voorkomen zijn ook. Maar waarom duurt het zo lang voordat er concreet wat verbetert. Nog steeds gaat er veel fout, dat merk ik op de afdeling van onze inspecteurs. Als je bedenkt dat ons ook niet alles opvalt, kun je inderdaad constateren dat we er nog niet zijn. MAAR WANNEER WEL? De procedures zijn vaak te omslachtig, op papier geregeld, is nog niet in de praktijk voorkomen. Dit soort problemen, maar ook bouwfouten, gaan binnenkort verergeren als de inspectie door bouw- en woningtoezicht grotendeels verdwijnt. In Den Haag is men zo goedgeloving dat het straks middels certificatie allemaal afgedaan kan worden. Mooi toch...?
Gerardus Johanna / fabrieksarbeider
Dit stuk gaat alleen maar in op de huidige situatie. Maar de toestand rond asbest wordt hiermee op zijn zacht gezegd onderschat. Het asbest waar we het nu over hebben stamt allemaal van voor 1993 en ondertussen begint de tand des tijds ook te knagen. Het asbest verpulverd en verbrokkeld en komt zo in de staat waarin het 't meest gevaarlijk is. Nu nog is het relatief makkelijk en goedkoop om al die asbest dakjes en schuttingen, etc. te vervangen. Later worden dat kostbare operaties. Nu is daar nog niet eens geld voor gereserveerd op de begrotingen. Dit zijn maar een paar kleine voorbeelden van waar het overheidsbeleid mijns inziens tekort schiet en dat gaat over meer dan alleen toezicht.
Advertentie