Advertentie
sociaal / Nieuws

SP: ‘Nog steeds verplicht werken voor uitkering in Zeeland

Zo’n 200 tot 300 mensen in Zeeland moeten nog altijd 32 uur per week werken als tegenprestatie voor een uitkering. Dat zegt de plaatselijke SP. De rechter tikte onlangs de gemeenschappelijke dienst sociale zaken, Orionis Walcheren, op de vingers over deze contracten. 

24 april 2013

Niet toegestaan
Werkzoekenden mogen in het kader van re-integratie of een participatietraject aan het werk gezet worden, om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Maar 32 uur per week werken als tegenprestatie voor een uitkering, is niet toegestaan. ‘Bij Orionis werken mensen soms maandenlang als tegenprestatie voor een bijstandsuitkering’, zegt Sem Stroosnijder van de SP in Vlissingen. ‘En dat mag niet. Orionis heeft zelf ook aangegeven dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen tegenprestatie en re-integratie.’

Geen sanctie
Bestuursvoorzitter De Zwarte van Orionis erkent dat er nog mensen zijn met een contract dat hen verplicht 32 uur te werken. ‘Maar we sanctioneren niet meer’, voegt hij daaraan toe. De rechtszaak ging over een sanctie die we hadden opgelegd. Dat mag niet van de rechter. En dus sanctioneren we niet meer.’ Overigens herkent De Zwarte zich niet in de aantallen die de SP noemt. ‘Er zijn op dit moment geen 200 of 300 maar 150 mensen met een conttact van 32 uur.’


Evaluaties
Volgens de SP heeft Orionis de zaken ook na de uitspraak niet op orde. ‘Als iemand werkt in het kader van re-integratie dan moeten er eveluaties zijn, dan is het werk gericht op uitstroom naar een gewone baan en dan gaat het om tijdelijk werk’, aldus Stroosnijder. ‘Maar bij Orionis is deze evaluatie er helemaal niet. En als ze zelf al aangeven dat niet bekend is in welke fase mensen zitten, dan is het lastig om te handhaven.’

Maatcontracten
De Zwarte erkent dat Orionis in het verleden onvoldoende duidelijk heeft gemaakt of iemand het werk moest doen in het kader van een re-integratietraject of als tegenprestatie. ‘Dat zijn we nu aan het corrigeren. Alle contracten worden omgezet in maatcontracten waarbij het duidelijk moet worden of het om re-integratie gaat of om een tegenprestatie.’

Communicatie niet goed
En mensen die nu nog een contract voor 32 uur hebben, kunnen die nu stoppen met werken? ‘Wij gaan niet sanctioneren’, aldus De Zwarte. Maar of ze helemaal mogen stoppen of slechts voor een deel, wordt niet duidelijk. De bestuursvoorzitter herhaalt nog eens: ‘Wij gaan niet sanctioneren’. Wel zal hij aan de directie en het management van Orionis doorgeven dat er veel onduidelijkheid is bij de mensen die het betreft. ‘De communicatie was blijkbaar niet duidelijk genoeg, dus dat moeten we nog een keer bekijken.’

Claimen
De SP ziet het liefst dat Orionis per direct de contracten stopt voor mensen waarvan niet bekend is of  ze werken als tegenprestatie of als re-integratie. De partij vreest dat mensen met de gerechtelijke uitspraak in de hand een claim gaan indienen om loon te krijgen voor het werk dat ze met behoud van uitkering hebben gedaan. Tot nu toe hebben 2 mensen aangegeven van plan te zijn een claim in te dienen. ‘Dat zijn er nog niet zo veel, omdat mensen bang zijn nog meer gekort te worden’, aldus Stroosnijder. ‘En we hebben het natuurlijk wel over mensen die toch al op het minimum zitten.’ De Zwarte is niet bang voor claims. Hij verwacht niet dat die toegekend zullen worden.

Reacties: 26

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !
De bijstandsuitkering is dus het nieuwe minimumloon, weten we dat ook weer.
Zwien
Mag een uitkeringsinstantie iemand verplichten om 20 uur per week te werken in een sociale werkplaats ? De consulente van gemeente Spijkenisse zegt dat ik dit verplicht ben. Ik heb geen arbeidshandicap. De gemeenteambtenaar heeft gezegd dat het plaatsen van mensen in een sociale werkplaats ook gedaan wordt om druk uit te oefenen. Mensen zouden dan beter hun best doen om normaal werk te vinden. Ik ben er vanmorgen naartoegegaan omdat ik dacht dat het verplicht was. Ik mocht weer vertrekken omdat ik geen gebruikte werkschoenen wil dragen. De adrbeidconsulente stuurde me naar mijn huisarts om een verklaring te halen dat gebruikte schoenen niet goed zijn voor je voeten. De huisarts zei dat het inderdaad niet goed is om gebruikte schoenen te dragen. De huisarts geeft geen briefje mee maar zei dat de gemeente Spijkenisse bij haar om informatie kan vragen. De laatste twee jaar heb ik op een OBS als vrijwilliger gewerkt. Met vrijwilligerswerk heb ik geen probleem maar met werken in een sociale werkplaats heb ik wel een probleem. Alles wordt gedaan om de belastingbetaler gerust te stellen dat mensen met een uitkering worden opgejaagd.
Woefdram
Hoe je het ook draait of keert de werk omstandigheden zijn sterk verslechterd. De interne communicatie en die met haar cliënten is volstrekt onder de maat.

Orionis Walcheren B.V. is zonder meer een van de slechtst functionerende instanties hier in Walcheren.

Zorg dat u er niet terecht komt!
Woefdram
Orionis Walcheren B.V. te Vlissingen is een organisatie die er onfrisse methodes op na houdt. Onder andere het misbruik maken van (sociaal) medische informatie.

Het misbruik maken van het SUWINET-inkijk volg systeem, wat wel degelijk strafbaar is. Gebruik maken van internet logging en telefoontaps van privé communicatie.

Wat niet mag zonder rechtelijke machtiging. Discrimineren op basis van geloof- en economische status. Structureel saboteren van werk in de ICT hoek.

Bedrijven die diensten leveren aan Orionis Walcheren B.V. min of meer afpersen; wat structureel begint te worden. Werkmensen met een gezin en kinderen korten op hun uitkering wat veel onrust oplevert.

(Wat intern ook wel het "donderjagen" in het salarissysteem heet.) Hier en daar gebruikt Orionis Walcheren B.V. fysiek geweld.

Genoeg redenen, om deze firma te vermijden lijkt me zo...

Woefdram
Heel herkenbaar.

Ze geven niet om de mensen.

Ze geven alleen maar om geld zo eenvoudig is het gewoon!

Woefdram
Ieder bedrijf moet geld verdienen of het nu een bank of schildersbedrijf is. Ook mensen met een uitkering moeten als het enigszins kan wat doen.

Daar zijn we het wel er over eens.

Maar crimineel gedrag is nog steeds strafbaar ook als het vanuit zo'n Orionis Walcheren B.V. firma komt.

Ook medeplichtigheid kan wel degelijk strafbaar zijn.

Zelfs als u zich achter een (twijfelachtige) handicap verschuilt. Het is maar dat u het alvast weet.

Het is publiek "geheim" dat vanaf juni-2016 Orionis onder verscherpt toezicht is gesteld en niet alleen door die gemeentelijke overheden.
Kanters
Of het terecht is of niet , maar in de tegenwoordige tijd dat de nieuw komers ,een woning krijgen , een uitkering krijgen, supsidie krijgen,door dat ze de taal niet spreken,of kleding dragen waar ze nooit werk door zullen krijgen,dus gewoon bij de gratis verwarming kunnen blijven zitten, door al deze dingen zien de autochtone bevolking het onrecht wat ze door de zittende regering word aangedaan.en terecht.
Woefdram
Als je niet wordt betaald. Voor de uren dat u hard en met eer en geweten gewerkt hebt voor die Firma.

Dan moet je gewoon een claim indienen.

Met steun van de vakbond of mijn part de Socialistische Partij. En als je dan meer gekort wordt. Moet je gewoon een nieuwe (extra) zaak starten tegen Orionis Walcheren B.V..

En alles voor je zelf zeer goed documenteren. En u niet voor een gat laten vangen. Succes in de srijd!

Jeroen Lokhorst / niks
Eind 2009 werkte ik bij een bedrijf wat failiet is gegaan als gevolg van de crisis. Vanaf dat moment heb ik geen vast werk meer kunnen vinden, en het ziet er ook helemaal (nog) niet naar uit dat dat op korte termijn wel gaat lukken. Ik heb bij 2 bedrijven een half jaar contract gekregen. Ik heb ook een paar maanden een nul uren contract gehad. Dan werkte ik gemiddeld 25 uur per week ipv. 40. Ik solliciteer echt al zeker 4 jaar serieus, en bedrijven hebben liever iemand van 16 jaar met een rijbewijs als iemand van 33 jaar. Hopeloos, en nu moet ik 32 uur per week werken voor behoud van wwb. Er blijven wekelijks mensen van de gemeente bijkomen. En als daar nou werk zou zijn...., dan duurt de dag ook niet zo lang. Het is alleen maar paaltjesvoetbal, vliegtuigjes vouwen en poppetjes tekenen. Maar als je niet op komt dagen, wordt je meteen gekort. Ik vind het zeer schofterig, ik heb ook liever gewoon een vaste baan.
Dhr arnhem / Econoom en wereldverbeteraar
Ik begrijp werkelijk niet wat er mis is met een arbeids tegenprestatie. Dit biedt alleen maar voordelen. Sommige werkzaamheden waar lastig vrijwilliger voor zijn te vinden worden opgevuld, ook geeft dit kans op opbouwen van een netwerk en sociale contacten en minder neerslachtigheid en isolement. Tot slot zou het zwart werken tegen kunnen worden gegaan. Dus SP ! Dit is geen slechte, maar een goede zaak! Iedereen moet zijn of haar handjes gebruiken de maatschappij mooier te maken!
Carola
Ik vind het raar dat ze 32 uur moeten werken. Op die manier blijft er weinig tijd over om nog te solliciteren, te zoeken naar sollicitaties of je bij te scholen. Je zou toch verwachten dat ze dan minstens één dag op het stadhuis achter de pc worden gezet om te zoeken naar vacatures en brieven te schrijven. Zo is er toch nul begeleiding naar een echte baan? Dit lijkt mij meer gericht op straffen en vernederen en niet toekomstgericht. Ik vind het eigenlijk beneden alle peil dat een overheid zich zo afreageert op haar burgers. Enige compassie mag ook wel hoor. Het is al lang verleden tijd dat mensen in een uitkering bleven zitten en het daar prima vonden. De meeste mensen nu zitten gedwongen thuis omdat ze ontslagen zijn wegens overbodig. Die zitten niet voor hun plezier in de uitkering.
timmer / bijstanduitkering
dat ik 20 uur in de week moet werken voor mijn uitkering heb ik begrip voor .maar daar moet het bij blijven . het moet niet te gek .worden.
PVe / sr. adviseur
Vreemde houding van Orionis. De rechter heeft geoordeeld dat dit niet mag, dat wordt ook herkend door Orionis en vervolgens laten ze kennelijk een aantal mensen gewoon 32 uur werken, alleen volgt er geen sanctie, kennelijk als deze mensen minder dan 32 uur gaan werken. Waarom wijzigt Orionis niet gewoon de beschikking of trekt die in. Dan toon je respect voor én de rechter, én de mensen en doorbreek je de tendens in overheidsland om je alleen aan rechterlijke uitspraken te houden als die je welgevalling zijn, anders pas je gewoon de regelgeving aan. Zie bijv. het in strijd met rechterlijke uitspraken illegaal blijven registreren van kentekens van auto's die de stad in- of uitrijden. Een wetswijziging is in de maak. Ik vrees dat dit hier ook wel zal gebeuren.
Niek / jurist
De Zwarte moet uitkijken dat hij straks niet De Zwarte Piet wordt. In het Nederlands recht mag de rechter interpreteren. Hoe het nu geregeld is, klopt niet en het sanctioneren is al afgeblazen. Er is nog niemand geweest die het contract aan de rechter durft voor te leggen maar grote kans dat het contract sneuvelt, of dat het contract zo uitgelegd wordt dat de persoon in kwestie een arbeidsrelatie heeft gekregen met Orionis. En dan ben je verder van huis. Het lijkt me allemaal niet goed doordacht en gevoed door een politieke wil om de uitkeringstrekkers aan het werk te zetten.
Zart
Slavenarbeid is volledig geintegreert in Nederland.
De gemeenten staan kennelijk boven de wetten.
Ze beslissen zelf of ze uitvoering geven aan de
uitspraak van de rechter. De rechters en haar uitspraken worden niet gerespecteert. Leven we
in een bananen republiek ?
De gemeenten die geen uitvoering geven aan de
uitspraak van de rechter(s) moet je een boete opleggen van € 100000,- en elke dag dat ze verzuimen hieraan mee te werken € 25000,- boete opleggen.
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Als mensen gezond zijn- maar toch echt werkeloos zijn omdat er echt geen werk is ? Dan kan ik snel zijn met mijn conclusie: Dan zijn dit criminele praktijken.



In alle andere gevallen, moet je gewoon iets terugdoen voor je uitkering. Een uitkering kost de maatschappij wel geld he ? Realiseer je dat goed.



Als er dus wat de werkeloosheid sprake is van extreme kieskeurigheid van de werklozen bij andere banen met wel normale werktijden en salaris ? Want dat komt vaker voor dan menigeen voor mogelijk houdt. Dan kan het te werk stellen drempelverlagend werken.

Flip Zolderman
Er ligt een uitspraak van de rechter, en dan ga je gewoon op de oude voet door, met enkel de kanttekening: "we sanctioneren niet" - hoe geruststellend zal dit overkomen bij de mensen waar het om gaat? Denk je dat die er een rechtszaak aan zullen wagen? Ik ben blij dat in ieder geval de SP aan de bel trekt bij dit soort uitermate onfrisse praktijken, maar eerlijk gezegd hoop ik dat de rechter hier ook een forse boete achter de hand heeft, want dit deugt uiteraard van geen kanten. Ongelegitimeerde slavenarbeid, waar meteen een eind aan gemaakt moet worden.
Zart
Door de Sociale Zaken van de gemeente Veendam worden ook uitkeringsgerechtigden op deze wijze misbruikt en gedreigt met het 100% van de uitkering
als je niet meewerkt. Ze maken gretig misbruik van de vergaande bevoegdheden, die ze van het Rijk hebben gekregen.

Werkzoekenden mogen in het kader van re-integratie of een participatietraject aan het werk gezet worden, om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Mogen ? Je wordt verplicht om aan het werk te gaan.
Welke kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot ?
Je kansloze kansen ?

Je wordt door de Sociale Zaken van de gemeente Veendam 40 uur per week werken tewerk gestelt als tegenprestatie voor een uitkering en dat is volgens de ambtenaren van de Sociale Zaken wel toegestaan.
Er zijn mensen die jarenlang als tegenprestatie voor een bijstandsuitkering werken. Een klokkenluider van de Sociale Zaken heeft zelf ook aangegeven dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen tegenprestatie en re-integratie. De lokale zg. Sociale Werkplaats Wedeka lust hier ook wel pap van.
Ze werken samen mee aan de uitbuiting en misbruiken van de uitkeringsgerechtigden.
Je wordt als slaaf gebruikt en structureel gedreigt
met het korten van je uitkering. De Sociale Zaken van de gemeente Veendam ontvangt de reguliere inleenververgoedingen, terwijl de uitkeringsgerechtigde € 800,- uitkering krijgt ?
Over welke kansloze kansen hebben wij het hier ?
Over welke uitstroommogelijkheden hebben we het hier ? Er zijn zelfs uitkeringsgerechtigden, die nu jarenlang patiënt zijn bij GGZ instelling Lentis.
Ze slikken nu voor duizenden euro's medicijnen.
Dankzij de kansloze ambtenaren van de Sociale Zaken van de gemeente Veendam. Pardon.
Correctie. Kansloze ambtenaren van de A-Sociale zaken. Alle activiteiten die ze nu uitvoeren zijn niet meer mensgericht. Ze werken alleen voor hun eigen financiële belangen.
Zart
Ik dacht altijd, dat slavernij werd toegepast in
3e wereld landen zoals Afrika.
Nu roept bij mij de vraag:
Aangezien in Nederland de moderne vorm
van slavernij wordt toegepast is Nederland
nu ook genomineert als een 3e wereld land ?
Vroeger bemiddelden koppelbazen voor werk.
Dat was illegaal. Uit den boze. Nu bemiddelen
de moderne vorm van koppelbazen voor werk,
dat is wel legaal. Waarom ? Omdat ze ver
onder het wettelijk minimumloon uitbetalen.
Wanneer je ook maar 1x kritiek uit over de
werkwijze van de uitzendbureau, wordt direct
je tijdelijk contract stopgezet en wordt je niet
meer als een gemotiveerde kracht beschouwt.
Je moet je hoofd net als een struisvogel in
het zand steken. Bij voorkeur zo diep
mogelijk, om de overlevingkansen te verkleinen.
De uitzendbureau's misbruiken nu de Bulgaren,
Polen, Roemenen en dan durven ze ook nog
te beweren, dat ze zeer goede arbeidsvoorwaarden
creeëren. Heeft u enig idee onder welke erbarmelijke omstandigheden deze mensen tewerk worden gestelt. Ze leven op water en brood in Nederland, anders houden ze geen geld over voor hun gezin, die ook hun mond moeten voeden. Tegenwoordig moeten ze ook de reiskosten zelf gaan betalen. En dan beweren ze, dat ze een hele goede CAO hebben. Dit is echt triest wat deze mensen overkomt. Tragedie. Schande.
David / lasser
Ik vind het wel goed dat iedereen moet werken voor geld.

Dus ook voor een uitkering.

Heel veel mensen vinden het tegenwoordig normaal dat ze een uitkering krijgen.

Dit is niet overal zo goed geregeld als in nederland.

En vergeet niet dat hard werkende mensen deze uitkeringen betalen.

Ben 41 jaar en heb zelf 3mnd in mijn leven een uitkering gehad waar ik mij diep voor schaam dat ik op de zak van hard werkende mensen moest teren,sorry hiervoor.

Ik heb alleen lagere school en voor de rest niets,maar door hard werken en veel baantjes te hebben gehad die echt mensonterend waren ben ik inmiddels zo ver dat ik boven gemiddeld verdien.

Hiervoor geef ik mijzelf een schouderklopje.

Vervolgens zal ik belasting blijven betalen voor iedereen die denkt dat een uitkering lekker makkelijk is en hier niets voor hoeft te doen,stelletje slapjanussen!!!
orionis leugenaars
by orionis liegen ze alles aan elkaar maar passend werkend is er gewoon niet of dat kost te veel moeite voor hunnie en als je zelf met iedeeen komen kappen ze gelijk af ze vernederen zeggen het is je eigen schuld ze zeggen het op andere manier ambtenaren taal maar bedoelen hetzelfde de meete mensen in vbijstand komen zijn al tegen zoveel tegen slag aan gelopen maar bij orionis geveen ze nog een paar extra moker slagen tot je murw bent geslagen naam van sociale dienst beter verandere in asociale diens dan pas er veel meer bij die lui op kantoor vullen hunnie zakken ten kosten van de papier prikkers er loopt niet voor niks bewaker rond bij receptie en de politie staat er ook binnen een minuut zitten paar klantmanager bij die zijn super arogant maar die komen er vroeg of laat nog wel achter komen in ieder geval niet in de hemel
KanhetBeter
En dit zegt minister Klijnsma als de uitkering wordt stopgezet van iemand met borstkanker en omdat haar vriend haar te veel bezoekt.



"In algemene zin geldt dat ik vertrouwen heb in de wijze waarop de colleges invulling geven aan de taken en bevoegdheden die de WWB aan hen heeft toevertrouwd, alsmede in de rol die de gemeenteraad en de rechtspraak in deze spelen."



Hetzelfde zal zij wel zeggen als het over de situatie gaat in Vlissingen!
Ronnie
Ik erger me aan het feit dat mensen kunnen worden verplicht te werken voor een uitkering. Dat is pure uitbuiting en iedereen wordt er beter van, behalve de werkzoekende.

Mensen zitten in een uitkering omdat ze, om wat voor reden dan ook, geen werk kunnen krijgen. Wanneer ze worden verplicht om te werken voor hun uitkering, dan is er dus werk. Laat ze dan ook voor dat werk een fatsoenlijk salaris geven. Dan hebben ze een aantal werkelozen bevrijd uit de slavernij die een uitkering met zich mee brengt, heeft de werkeloze een baan en kan de gemeente de uitkering gebruiken waar het echt voor nodig is. Namelijk voor mensen die geen baan kunnen vinden.
Zart
VCP: gemeenten maken misbruik van bijstandsgerechtigden

De Verenigde Communistische Partij (VCP) in gemeente Oldambt heeft geen goed woord over voor de manier waarop in Oost-Groningen de wet Werken in de Bijstand wordt uitgevoerd.

Bijstandsgerechtigden in de gemeenten Oldambt, Pekela en Bellingwedde worden met behoud van uitkering aan het werk gezet bij werkvoorzieninsgschap Synergon, op een zogeheten participatieplaats.

Volgens de VCP is het werkvoorzieningsschap daar niet voor bedoeld. Bovendien krijgen bijstandsgerechtigden steeds maar voor drie maanden werk, waardoor ze geen recht hebben op een premie die uitbetaald wordt nadat ze zes maanden onafgebroken aan het werk zijn geweest.
dian
Mijn man werkt al 30 jaar als zelfstandige helaas kan hij op dit moment niks doen ivb met de weersomstandigheden. Ik heb 2 jaar in de reïntegratie gezeten maar helaas Ik heb nog geen werk. Zodra het weer beter wordt kan mijn man r eeer tegen aan. Maar nu hebben we gewoon niks. Dus hebben we en uitkeringen aangevraagd nu moeten wij beide 32 uur aan het werk. Voor die uitkering dus met zn twee 64 uur werken voor 1260,00 dus krijgen we 4,60 per uur....... Ik ga nog liever in een door wonen dan dat wij onderarbeid moeten verichten! Kijk mensen die al jaren bij huis kopen oké, maar kom zeg uit hoge nood vragen wij een uitkering aan. Een we worden als slaven behandeld!!!!!
J. Derckx
stem volgende keer ook weer PvdA en/of VVD, dan mogen ze nog 4 jaar blijven.

Achteraf weten de economen alles nog beter af te romen, van opbouwen mag je niet meer spreken. Daar is dit kabinet niet voor.
Advertentie