Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdamse bijstandaanpak succesvol

Het lukt de gemeente Rotterdam beter dan de drie andere grote steden om inwoners uit de bijstand te houden. Het aantal mensen met zo'n uitkering steeg daar vorig jaar met 1,7 procent, terwijl het percentage in Amsterdam, Den Haag en Utrecht gemiddeld op 8,6 procent ligt. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van de Monitor Werkgelegenheid.

24 februari 2017

Het lukt de gemeente Rotterdam beter dan de drie andere grote steden om inwoners uit de bijstand te houden. Het aantal mensen met zo'n uitkering steeg daar vorig jaar met 1,7 procent, terwijl het percentage in Amsterdam, Den Haag en Utrecht gemiddeld op 8,6 procent ligt. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van de Monitor Werkgelegenheid.

Verantwoordelijkheid
'De gemeente stort jaarlijks 550 miljoen euro op de rekeningen van mensen in de bijstand', aldus de Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg (Sociale Zaken) vrijdag in een interview met de krant. 'Anders gezegd: van iedere 7 euro die we uitgeven, gaat er één naar een bijstandsuitkering. Ik vind het mijn taak daar werk van te maken en die mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheid.'

Kassen

Rotterdam slaagt erin mensen in de bijstand aan het werk te krijgen in de kassen in Westland. In het verleden lukte het gemeenten niet of nauwelijks mensen aan het werk te zetten in kassen. In 2014 vonden 25 Rotterdamse werklozen een baan bij telers, vorig jaar was dat aantal volgens Het Financieele Dagblad opgelopen tot 130.

Instroom
Verder wordt in de havenstad de instroom in de bijstand zo veel mogelijk ingeperkt, komen mensen in speciale programma's waarbij ze twintig uur per week vrijwilligerswerk doen en is na controle 15 procent van de uitkeringen beëindigd. Wethouder Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) stelde zichzelf bij zijn aantreden in 2014 ten doel om binnen vier jaar 12.000 mensen naar werk te begeleiden.


Deur dicht

In een reactie zegt de gemeente Amsterdam dat het percentage in de drie andere grote steden dan gemiddeld 8,6 mag zijn, in de hoofdstad was het 2,1 procent. 'Daar zijn we heel trots op', aldus wethouder Arjan Vliegenthart (Sociale Zaken). 'Rotterdam houdt de deur dicht voor mensen die geen baan hebben, Amsterdam begeleidt mensen naar werk. Het is maar waar je voor kiest.' Vorig jaar zijn 5927 Amsterdammers met een bijstandsuitkering aan het werk gegaan, veel meer dan de doelstelling van 4200. Ook zijn bijvoorbeeld 4500 langdurig werkloze inwoners geholpen bij het vinden van vrijwilligerswerk of zinvolle dagbesteding. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Stichting Gedonder Groep / voorzitter
Ik denk dat u pas over succesvol kunt spreken als alle rechtszaken afgerond zijn. Hoeveel zaken op sociaal domein heeft Rotterdam nu lopen?



H. Keuken / wethouder
Het wordt tijd dat gemeenten wettelijke instrumenten krijgt om mensen in de bijstand een maatschappelijke verplichting op te leggen. Je ontvangt niet zo maar en zonder verplichting je geld.
D. le Corbeau / postbezorger
@Hans. Dat wettelijk instrument is er. Zie artikel 9 eerste lid en onder c Participatiewet.



loek / v.m. jur.medew. gsd
Het lijkt allemaal heel prachtig wat Rotterdam doet. Amsterdam heeft gesteld het zo niet te willen. Rotterdam gaat voor niet lullen maar poetsen zoals het daar zo mooi heet. Maar de manier waarop men met klanten omgaat is soms niet van deze tijd. De machtswellust straalt er vanaf. De ombudsman/vrouw heeft daar dikke rapporten aan gewijd. Ervaringsgewijs kan ik er over meepraten. Luisteren is dan niet het sterkste punt binnen de organisatie. Men bepaalt zelf wel of een verzoek wordt behandeld of niet. Zoveel mogelijk moet alles telefonisch zodat bewijs voor de klant lastig tot onmogelijk is.
Martin Duif / Participatiewet
Voor mensen met een beperking die niet in de Wajong zitten maar in de bijstand, is weinig geregeld in Rotterdam.
Advertentie