Advertentie
sociaal / Nieuws

Overheid kan arme kinderen niet bereiken

Het lukte de overheid niet om arme kinderen te bereiken, om ze te laten meedoen aan activiteiten zoals sporten, muziek maken en scouting.

28 oktober 2011

Het lukte de overheid in 2008 en 2009 maar niet om arme kinderen te bereiken, om ze te laten meedoen aan activiteiten als sporten, muziek maken en scouting. Het aantal kinderen dat wegens armoede niet deelnam aan bijvoorbeeld sporten nam in die 2 jaar tijd mondjesmaat af, terwijl de overheid een halvering voor ogen had. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat vrijdag wordt gepubliceerd.

Te ambitieus
Het aantal arme kinderen dat niet meedeed aan sporten, muziek maken of iets anders, daalde met 6 procent. Het totaal aantal kinderen dat niet maatschappelijk meedeed ging met 3 procent omlaag. Volgens het SCP waren de doelstellingen vermoedelijk te ambitieus en te breed geformuleerd. Het bureau sluit niet uit dat met meer tijd betere resultaten zouden zijn behaald.

Effectiever

Het bureau vindt dat de overheid arme kinderen moet blijven stimuleren mee te doen, maar dan op een effectievere manier dan toen het geval was. Zo zou de overheid moeten inzetten op kinderen wier ouders minstens 2 jaar onder de armoedegrens zitten. Daarnaast zou de overheid kinderen al jong moeten aanzetten tot activiteiten, het liefst wanneer ze nog op de basisschool zitten. Verder moet de overheid kinderen wier ouders geen bijstand ontvangen, zoals 'werkende armen', beter in het vizier hebben. Ook moet er meer aandacht zijn voor sociale deelname van ouders. Als zij niet actief zijn, worden kinderen dat vaak ook niet.

Bezuiniging

Het SCP deed op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoek naar de vrijetijdsbesteding van arme en niet arme kinderen voor en na de inzet van beleid van de overheid dat in 2008 en 2009 liep. Het kabinet bezuinigt nu onder meer op dit soort maatregelen.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bianca Rutjes / burger
Het systeem werkt niet - de gezinnen lopen al tegen zoveel muren aan dat het niet op te brengen is voor deze goedbedoelde 'aanbieding' weer door een jungle van conflicterende regels te moeten om 'je hand op te houden'.

Voorstel: Richt Werkgroep Sociale Innovatie op. Een plek waar mensen van verschillend pluimage, burgers, bedrijven, organisaties, onderdelen gemeente van alles inbrengen om er na distilatieproces themagroepen uit op te laten stijgen.

Eén van de thema's is Kindorgaan met kindvertegenwoordigers. Kind op tafel. Hulp ouders tbv kind.
Jan Louwes / Raadslid
Naar aanleiding van degenen die gemakkelijk de schuld neerleggen bij het huidige kabinet. Het is een onderzoek over 2008 en 2009. Toen zat dit kabinet er nog niet. Uit eigen ervaring weet ik dat het ook op lokaal niveau moeilijk is om deze groep te bereiken en laten doen wat we als gemeenschap goed vinden.
maria / werkzoekende sociaal juridisch medewerkster, WWB client
Mooie woorden, mooi plan, maar met de maatregelen die op stapel staan zullen er alleen maar meer kids en ouders met problemen bijkomen. Afstand tussen gemeente en armen kids wordt groter. Maatwerk is goed maar daar wordt aan alle kanten op bezuinigd. Hoe zien jullie dat voor je ? Jan Modaal en minima moeten de broekriem van jullie aantrekken en ondertussen genoeg geld hebben voor de arme kids actief te krijgen?? Beetje dubbel
maria / werkzoekende sociaal juridisch medewerkster, WWB client
jullie link gedeeld op facebook daarbij kreeg ik de volgende reactie binnen die ik graag met jullie wil delen: ze weten wel hoe ze de belasting omhoog, de lonen om laag, en de uitbuiting het land moeten handhaven! hoe ze geld in de oorlog die ons niets aangaat steken! ze weten ook het zuurverdiende geld van de burgers aan de banken te verkwisten is, ze laten ook het volk bloeden voor schulden van andere landen! maar ze zijn niet in staat om de arme kinderen in ons land? een handje te helpen schandelijk.
Jaap van Dijk / technisch stafmedewerker afvalbeheer
Waar is toch het idee van de Brede School gebleven ? Daar zaten zoveel goede dingen in met name voor deze kansarme groep
Hannes Haganum / kritisch lezer
Vindt men dat gek met ambtenaren die nooit buiten hun ministerie komen en voor wie het opgebouwde Excel-bestand met gekleurde diagrammen de enige waarheid is ? De meeste ambtelijke organisaties hebben het contact met de maatschappij totaal verloren. Wezenlijke contacten leg je namelijk niet digitaal.
jos Litjens / manager jeugdpreventie
De overheid besluit 80 miljoen uit te geven voor ongeveer 100.000 kansarme kinderen. Mooi streven ! 800 euro per kind in 2 jaar. De opdrachtnemers zijn de grote gemeenten.



Uiteindelijk worden er maar 14.000 bereikt. Oeps, dat is 5700 euro per kind ! En nu? Komt er er terugvordering door de overheid van subsidiegelden richting gemeenten? Nee ! Hierover wordt totaal niet gesproken. Het geld is toch uitgegeven?



Daarom is het heerlijk 'zakendoen' met de landelijke overheid voor gemeenten: leuke projecten, het geld wordt vooraf betaald en als het tegenzit dan is er geen enkele sanctie!



80 miljoen is veel geld. En dat je af en toe een nieuwe aanpak ontwikkelt met veel risico's is prima. Maar doe dat dan met een pilot van bv 2 miljoen. Waren we net zoveel wijzer geweest als nu en hadden we de andere 78 miljoen veel effectiever kunnen besteden aan de jeugd. Want uiteindelijk doen we de jongeren te kort die extra ondersteuning hard nodig hebben en nu niet kunnen krijgen.



Lof voor het SCP dat een helder rapport neerzet. De conclusie dat alleen meer sport en cultuur onvoldoende helpt bij kansarme kinderen had al voor 2008 getrokken kunnen worden als de beleidsmakers hun voorgenomen beleid getoetst hadden bij professionals in welzijn. Het enige verschil is dat we nu het voor 80 miljoen zeker weten.



En als ik denk aan ouders van de 14.000 kinderen die hun kinderen hebben moeten vertellen dat ze niet meer naar sport/cultuur kunnen omdat er geen geld meer is, dan weet ik niet of er uberhaupt wel een positief lange termijn resultaat is.



Ik hoop dat dit voorbeeld leidt tot een beter opdrachtgeverschap van de overheid: check je beleid vooraf bij onafhankelijke professionals en maak duidelijke afspraken over terugbetaling van subsidie wanneer resultaten of prestaties niet gehaald worden. Dat houdt iedereen scherp!

Advertentie