Advertentie
sociaal / Nieuws

Jeugdwet aangenomen door Senaat

Dee Eerste Kamer heeft met een grote meerderheid ingestemd met de Jeugdwet. Per 2015 gaat daarom de volledige zorg voor de jeugd over van rijk, provincies en zorgverzekeraars naar gemeenten. De Jeugdwet is de eerste van de drie grote decentralisatiewetten die definitief doorgaat.

18 februari 2014

Moties
De fracties SGP, Christen Unie, D66, CDA, PvdA en VVD stemden in met het wetsvoorstel van staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD), 22 senatoren stemden tegen. Naast de wet werden ook enkele moties in stemming gebracht over een jaarlijkse rapportage over de kwaliteit van de hulp in relatie tot het budget, over een meldpunt voor ouders, professionals en gemeenten voor signalen over de overheveling van de jeugd-ggz, en over de positie van landelijk werkende instellingen.


Jeugd-GGZ

Met de overgang van alle zorg voor de jeugd naar gemeenten komt een einde aan de versnippering in de jeugdzorg. De stelselwijziging gaat gepaard met een fikse bezuiniging (450 miljoen euro). Tijdens de debatten in de Eerste en Tweede Kamer was het budget, samen met de waarborging van de privacy en de overheveling van de Jeugd-GGZ naar het grootste punt van zorg bij de parlementariërs en senatoren. Staatssecretaris Van Rijn zegde de Eerste Kamer toe samen met brancheorganisaties en de VNG te overleggen over de geuite zorgen en de Kamer hierover per brief te informeren.


Verworpen moties
Drie moties van de SP, de PVV en GroenLinks werden verworpen. De SP wilde dat de transitie niet gekoppeld zou worden aan de bezuinigingen en de omvang van de bezuiniging uit te stellen tot twee jaar na de invoering van de transitie. De PVV wilde de stemming uitstellen totdat er meer duidelijkheid is over frictiekosten, privacy en de samenhang met de andere transitiewetten. Ook de motie van GroenLinks over garanties voor het geval het budget te klein blijkt, haalde het niet.

 
Reactie Van Rijn 

Staatssecretaris Martin van Rijn is zeer verheugd over de eerste van drie transitiewetten die door beide Kamers is. 'Dit is een heel bijzonder moment voor de zorg voor kinderen en gezinnen. Na jaren discussie over hoe we beter kunnen behandelen, begeleiden en beschermen, hebben we nu een breed gesteunde wet waarmee dat allemaal mogelijk wordt', meldt hij verheugd. 'Daarmee zijn we er natuurlijk nog niet. We moeten nog veel regelen en organiseren om te zorgen dat het in de praktijk van alledag straks goed gaat. Maar deze wettelijke helderheid is een enorme steun in de rug voor iedereen om daarmee in volle vaart door te gaan.'


Tegelijk met de Jeugdwet stemde de Eerste Kamer stemde ook in met het bijbehorende wetsvoorstel over het gebruik van het burgerservicenummer in de Jeugdzorg.

Lees hier de reacties 'samenwerken of zwarte dag' op het aannemen van de Jeugdwet.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie