Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdam schrapt sollicitatieplicht ouderen in bijstand

Rotterdam schrapt de sollicitatieplicht voor oudere werkzoekenden in de bijstand. Alleen als de oudere nog aan de slag wil, helpt de gemeente bij het vinden van werk. Dat schrijft PvdA-wethouder Richard Moti (werk & inkomen) aan de gemeenteraad.

18 oktober 2018
oudere.jpg

Rotterdam schrapt de sollicitatieplicht voor oudere werkzoekenden in de bijstand. Alleen als de oudere nog aan de slag wil, helpt de gemeente bij het vinden van werk. Dat schrijft PvdA-wethouder Richard Moti (werk & inkomen) aan de gemeenteraad.

Maatwerk
Moti wil de komende vier jaar het aantal Rotterdammers in de bijstand laten dalen van 37.700 naar 30.000. Hij wil dat bereiken door meer maatwerk en een persoonlijke aanpak te bieden. Die aanpak richt zich behalve op zestigplussers ook op mensen die langer dan vijf jaar in de bijstand zitten en kwetsbare jongeren. Rotterdam trekt er 9 miljoen euro voor uit.

Onnodig

'Rotterdammers voor wie werk geen haalbaar perspectief lijkt, hoeven niet langer een verplicht aantal sollicitatiebrieven te versturen of onnodige trajecten te volgen', schrijft Moti. De gemeente kijkt wel of deze groep op een andere manier nog iets kan doen voor Rotterdam, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Bijstandsgerechtigden die kansrijk zijn op de arbeidsmarkt worden in de nieuwe aanpak vooral digitaal benaderd. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Miriam / Werkzaam in de zorg
Als de opmerking van Hans serieus is en niet bedoeld is om ons op de kast te jagen dan deugt deze Hans niet. Iemand die zo buiten de werkelijkheid staat kan in mijn ogen ook geen goede afdelingsmanager zijn. Schaam je, Hans!
Hans / afdelingsmanager
Dom, dom, dom! Je moet die mensen flink op de huid zitten om iets te bereiken! Nu worden ze afgeschreven.
Piet Rommers / Controlemedewerker
@Hans

Afschrijven is al door de maatschappij gedaan. Ik heb de laatste 2 jaar (eindelijk) weer nieuwe collega's gekregen maar niemand van 55+ terwijl zij wel degelijk solliciteerden. Zij pasten niet in het team c.q. zorgden niet voor de gewenste aanpassing van de gemiddelde leeftijdsopbouw (opvatting afdelingsmanagement, met, informeel, de gedachte te duur, te dikwijls ziek, onvoldoende gedreven etc. etc.) en kwamen als zodanig niet eens door de 1e ronde. Alle "ouderensubsidies" ten spijt. Dat is bij u natuurlijk niet zo maar, helaas, bij veel andere gemeenten en overheidsinstanties wel. In die werkelijkheid is een actieve sollicitatieplicht ouderen en zeker het actief handhaven hier van pas dom, dom, dom!
Paul / projectleider
Tja het blijft een beetje het paard achter de wagen spannen
alexander / ambtenaar
Mijn eigen ervaring, ook vanuit mijn huidige bestuurlijke praktijk is, dat de eis van blijven solliciteren leidt tot een onaanvaardbare en bijna onmenselijke druk op mensen, die leidt tot het compleet vernietigen van enig zelfbeeld van mensen. Lang gewerkt, aan het einde van je carrière er uit gegooid, inkomen zwaar gedaald en ook je pensioen een flink stuk minder omdat er geen premie meer wordt ingehouden. Dan ook nog moeten solliciteren, en voortdurend de klap krijgen van afgewezen worden, terwijl je ook weet dat het vaak schijnargumenten zijn die worden gebruikt. Niet je bekwaamheid is maatstaf maar je leeftijd. Stimuleer deze mensen naar een vrijwilligersbestaan waar een beroep kan worden gedaan op hun capaciteiten en beloon dat met een vrijwilligersvergoeding die niet wordt verrekend met de uitkering. Menselijk zijn is ook onderdeel van ons maatschappelijk handelen !
A.Stuiver
Dit is rekening houden met de menselijke maat. Hulde!
Advertentie