of 59221 LinkedIn

Rijk neemt eerste schoonmaker weer in dienst

De eerste schoonmaker bij het Rijk wordt per 1 januari 2016 ambtenaar. Met de inbesteding van zo'n 3000 schoonmakers hoopt het Rijk dat de arbeidsomstandigheden van de schoonmakers beter worden.
2 reacties

Op 1 januari treden de eerste schoonmakers weer in dienst van het Rijk. Dat maakte minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken op een 1 mei-bijeenkomst in Amsterdam bekend. Hij wil in de loop van volgend jaar ook de eerste beveiligers weer ambtenaar maken.

Goed voorbeeld

Door flexwerkers weer in dienst te nemen, wil het kabinet het goede voorbeeld voor de arbeidsmarkt geven. Werknemers krijgen daardoor meer zekerheid. ,,Sommige werkgevers wisselen makkelijker van werknemer dan van leaseauto'', aldus de PvdA-minister op de FNV-bijeenkomst om de Dag van de Arbeid te vieren.


300 schoonmakers in dienst
De overheid wil geleidelijk 3000 schoonmakers weer een vaste baan geven. De eerste groep schoonmakers in vaste dienst gaat in het nieuwe jaar aan de slag in de gebouwen van het ministerie van Economische Zaken. Op dit moment huurt het Rijk schoonmaakpersoneel in via schoonmaakbedrijven.

Inefficiënt
Overigens is niet iedereen ervan overtuigd dat het in dienst nemen van schoonmakers een goede oplossing is. Zo verklaarde Roel Bekker, oud-hoogleraar Arbeidsverhoudingen en voormalig secretaris-generaal onlangs tegenover Binnenlands Bestuur dat de zogenoemde inbesteding niets meer dan symboolpolitiek is: ‘Het aannemen van schoonmakers is een politieke keuze en niet een vanuit de bedrijfsvoering. Het is een slechte ontwikkeling, het werk wordt er alleen maar inefficiënt van.’ 

Duurder
Hij voorziet ook hogere kosten. ‘Als je hoort waar de schoonmakers zich momenteel over beklagen, dan weet jeprecies waar het gaat knellen. Zo moeten ze bij wijze van spreken in 60 seconden een wc schoonmaken, terwijl daar eigenlijk 10 minuten voor nodig is. Ik ben bang dat de werknemers het idee hebben dat ze bij de overheid er wel 10 minuten over mogen doen. Maar dan ben je wel 10 keer minder efficiënt. De schoonmaak wordt dus veel duurder, dat is onvermijdelijk.’ Zijn advies aan gemeenten: ‘Zorg dat je hele goede contracten sluit met nette schoonmaakbedrijven. Er wordt vaak ten onrechte het beeld opgeroepen dat alle schoomaakbedrijven louche zijn.’ (ANP/Red.)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Helemaal eens met Jan. Je te pleuris werken voor een hongerloontje vind deze hoogleraar kennelijk heel normaal. Als je uit publiek geld aan TV-presentatoren een salaris geeft van 3 keer de Balkenende-norm, mag je als overheid ook schoonmakers in dienst nemen.
Door Jan op
Weer zo'n (oud) hoogleraar die volkomen buiten de werkelijkheid staat. 10 minuten voor het goed schoonmaken van een wc is heel normaal hoor. Dat kun je niet afraffelen. En maar volhouden dat uitbesteden en privatiseren goedkoper is. Niet voor de beroerde kwaliteit die je ervoor terug krijgt.