Advertentie
sociaal / Nieuws

Regio Stedendriehoek intensiveert strijd tegen schooluitval

Zeven gemeenten en de scholen voor voortgezet- en beroepsonderwijs in de regio Stedendriehoek hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het aantal schoolverlaters terug te dringen. De regio wil van de huidige 608 uitvallers naar maximaal 480 per jaar in 2020.

05 januari 2017

Zeven gemeenten en de scholen voor voortgezet- en beroepsonderwijs in de regio Stedendriehoek gaan de strijd tegen voortijdig schoolverlaten intensiveren. Een van de nieuwe maatregelen is het verbinden van het zorgaanbod van de gemeente met het zorgaanbod van het onderwijs.

Maximaal 480

Landelijk moet het aantal voortijdig schoolverlaters van 25.000 worden teruggebracht naar maximaal 20.000. De regio Stedendriehoek wil van de huidige 608 uitvallers naar maximaal 480 per jaar in 2020. Het gaat om de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem. Voorst en Zuthpen. ‘Zonder een diploma heb je meer kans op werkloosheid, armoede, criminaliteit en andere problemen in de rest van je leven’, aldus de Apeldoornse wethouder Johan Kruithof (onderwijs, PvdA).

Sluitende aanpak

De jongeren die uitvallen, hebben intensieve begeleiding nodig. Voor hen wordt een sluitende aanpak ontwikkeld. ‘We willen als het ware een sluitend vangnet voor jongeren die extra steun in de rug nodig hebben om hun diploma te halen en werk te vinden. Dat vraagt om maatwerk per jongere waarbij veel partijen betrokken kunnen zijn’, aldus Kruithof. Binnen de Stedendriehoek krijgt de samenwerking en afstemming tussen onder meer ouders, scholen, leerplicht, het Regionale Meld- en Coördinatiepunt (RMC) en de jeugdhulpverlening extra aandacht.

Verbinden zorgaanbod

Het nieuwe programma borduurt voort op eerder ingezette activiteiten om voortijdig schoolverlaten aan te pakken. Het verbinden van het zorgaanbod van de gemeente met het zorgaanbod van het onderwijs is een van de nieuwe maatregelen die de regio gaat nemen. Er komt meer aandacht voor overstapmomenten in de (school)loopbaan van de jongere. Ook moet de studie- en beroepskeuze worden verbeterd én verzuim en uitval worden voorkomen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Nou dat belooft weer weinig goeds met jeugdhulp, afstemmen van zorgaanbod en al die andere nonsens. Hier ruiken weer een stel sluwe zzp-ers en carrièrejagers geld.

Om uitval te voorkomen, moet je als school werken met gemotiveerde coaches, met intensieve contacten in het bedrijfsleven en met ervaren mentoren die geen 9 tot 5 mentaliteit hebben! Sorry, maar veel allochtone ouders lijkt het geen reet te interesseren wat hun nakomelingen uitspoken. Dat blijkt wel uit het feit dat crimineel gespuis in de nieuwjaarsnacht hun eigen buurt terroriseerde en de oorlog aan politiemensen verklaarde. Aan dit politiek geleuter hebben we niets.

Jeugdhulp bevestigt voornamelijk jongeren met problemen in hun slachtofferrol, in plaats van ze enthousiast. zelfbewust en weerbaar te maken.

Xanter Wilhelm / Projectleider 1000 jongerenplan Overijssel
Ga praktisch aan de slag. Ervaring in Overijssel met 1000 jongerenplan in periode 2010-2014 leert dat (betaald) werk jongeren en werkgevers motiveert. School of vakopleiding volgt dan vanzelf. Ondernemende jeugdhulpverleners zijn zeer geschikt te begeleiden. Bij provincie Overijssel alle info te krijgen!
Mark
Binnen de wijkteams werken vooral legale beleidsvrije in het wild levende criminelen met een diploma zonder enige goede begeleiding.
Advertentie