Advertentie
sociaal / Nieuws

'Overheveling jeugdzorg naar gemeenten valt stil'

Het proces van overheveling van de jeugdzorg naar gemeenten is stilgevallen, stelt André Rouvoet, minister voor Jeugd en Gezin in het kabinet Balkenende IV en voormalig partijleider van de ChristenUnie, in een column in het christelijke opinieblad cv.koers.

02 september 2011

Signalen
‘De risico's daarvan zijn aanzienlijk: het momentum dreigt te verlopen en het commitment van 'het veld' staat op het spel’, schrijft Rouvoet. ‘Er zijn signalen dat gemeenten, maar ook jeugdzorginstanties en koepelorganisaties een afwachtende houding aannemen. Dat mogen kabinet en Kamer niet laten gebeuren.’

 

Kamerbrief
Rouvoet is teleurgesteld dat het kabinet de vaart heeft gehaald uit de voorgenomen stelselhervorming van de jeugdzorg. Hij stelt dat het thema ‘jeugd’ geen prioriteit meer heeft en dat het kabinet-Rutte ‘niet veel opheeft met het gezin’. Hij betreurt het dat er nog steeds geen Kamerbrief ligt van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten Volksgezondheid, Welzijn en Sport, met inhoudelijke details over de overheveling van de jeugdzorg naar gemeenten en de taakverdeling tussen verschillende organisaties. Dit ondanks het gegeven dat de Tweede Kamer op hoofdlijnen heeft ingestemd met plannen om de jeugdhulpverlening te verbeteren. Het wetsvoorstel is voor het zomerreces van 2009 aangeboden. Verschillende zegslieden verwachten de brief niet eerder dan half oktober.

 

Niet veel op met jeugd

Rouvoet stelt dat het kabinet ‘niet veel op heeft met de jeugd’. Waar bedrijven vooral worden ontzien, worden gezinnen met kinderen deze kabinetsperiode geconfronteerd met forse bezuinigingen op zo ongeveer alle 'kindregelingen'. (...) ‘Nu mag dit van de VVD niet verbazen, gezien hun liberale ideologie. Minder goed valt te begrijpen waarom het CDA met deze stiefkinderlijke behandeling van het gezin heeft ingestemd. Temeer daar het gezin onder het vorige kabinet juist weer op de politieke kaart was gezet en de erkenning had gekregen die het verdient.'

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Over die overdracht van een langdurige mislukking' zou ik overigens niet optimistisch zijn.
Veel kleine(re) gemeente vormen een samenwerkingsorgaan dat zich snel tot een opvolgend bolwerk zal ontpoppen als BJZ nu is. Democratische controle ontbreekt dan ook nagenoeg en deze dure, overbodige bureaucratie zal op de ingeslagen weg voortgaan met ondersteuning van de gemeente die van de taken van jeugdzorg geen kaas heeft gegeten.

Overigens heeft deze ex-minister niet zoveel recht van spreken: na 3 jaar doorsubsidiëren betoonde ook hij zich een late bekeerling.
Zeker geen Saulus!
Andreas Dijk / directiesecretaris Congres- en Studiecentrum VNG
Ik heb een andere waarneming dan de heer Rouvoet. Jeugdbeleid is nog steeds belangrijk, maar wellicht met een andere invalshoek dan de heer Rouvoet lief is. Zo is er op 10 oktober in Burgers’ Zoo in Arnhem het congres Positief Jeugdbeleid, een initiatief van het Nederlands Jeugdinstituut en het netwerk Child Friendly Cities van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Tijdens het congres doet de staatssecretaris van VWS de aftrap van de eerste landelijke Week van de Opvoeding (zie http://www.cs-vng.nl/producten/landelijk-congres-positief-jeugdbeleid.aspx).
Advertentie